5 probleme dentare frecvente la adulți și modalități de atenuare a acestora

Toată lumea își dorește dinți și gingii sănătoase pentru un zâmbet fermecător, o respirație proaspătă și un plus de încredere în sine. Dar, știai că aproximativ jumătate dintre adulți au sau au avut halitoză, cunoscută și ca respirația urât mirositoare? Află care sunt cele mai frecvente probleme dentare cu care se confruntă adulții din întreaga lume, cum se manifestă acestea și ce opțiuni de tratament există.

Dinți fisurați sau rupți

Un dinte fisurat sau spart poate provoca dureri mari, în funcție de amploarea deteriorării. Indiferent de cât de gravă crezi că este fisura, ar trebui să fie imediat examinată și tratată de un medic dentist. Opțiunile pentru remedierea acestei probleme dentare includ fațetele, coroanele sau utilizarea unei plombe la culoarea dintelui.

Dinții fisurați sau rupți sunt cel mai adesea cauzați de:

  • Accidente;
  • Mestecarea unor alimente tari;
  • Piercinguri în cavitatea bucală;
  • Scrâșnitul dinților în timp ce dormi, o afecțiune cunoscută sub numele de bruxism.

Dinți sensibili

Dinții devin sensibili la alimente și băuturi calde sau reci atunci când smalțul este uzat și dentina este expusă. Dentina prezintă tuburi care duc la nervul aflat mai adânc în interiorul dintelui. Dacă te întrebi ce este nevralgia dentara și ce o provoacă, unul dintre factori este atunci când substanțele calde sau reci călătoresc de-a lungul tuburilor de la nivelul dentinei până la nerv și dau dureri acute.

Sensibilitatea dentară, cunoscută și sub numele de hipersensibilitate dentinară, poate fi cauzată de cariile dentare. Alte cauze posibile includ:

  • Afecțiuni ale gingiilor;
  • Infecția rădăcinii unui dinte;
  • Un dinte fisurat sau spart;
  • O coroană sau o plombă deteriorată;
  • Eroziunea smalțului.

Există tipuri de pastă de dinți și de apă de gură special concepute pentru dinții sensibili. Medicul stomatolog ți-ar putea recomanda, de asemenea, un tratament cu fluor, o coroană, o grefă de gingie sau o obturație de canal. Tratamentul ales depinde de gravitatea situației tale specifice.

Cariile dentare

Toată lumea, cel puțin o dată în viață, s-a confruntat cu carii dentare. Cariile apar atunci când bacteriile formează o peliculă, numită placă dentară, pe suprafața dinților. Bacteriile produc acizi din cauza zaharurilor prezente în alimente. Acizii distrug și afectează permanent smalțul, sau stratul exterior al dintelui. Apoi încep să acționeze asupra stratului de dentină mai sensibil de sub smalț.

Această degradare a dinților poate duce la apariția cariilor. De asemenea, poate provoca nevralgie, inclusiv durere atunci când mănânci sau bei ceva fierbinte, rece sau dulce. Alte simptome ale cariilor dentare pot include:

  • Respirație urât mirositoare;
  • Pete maronii pe dinți;
  • Un gust neplăcut în gură.

Îngrijirea acestei afecțiuni începe cu evaluarea amplorii cariilor și recomandarea unui plan de tratament. Aceasta poate include plombe, coroane sau o obturație de canal. Este posibil ca soluția în cazul unei carii extrem de adânci să fie extracția, urmată de un implant dentar. Pentru a preveni apariția cariilor dentare, ar trebui să te speli regulat (de două ori pe zi) și să folosești ața dentară.

Boala gingiilor

Gingivita este stadiul incipient și forma ușoară a bolii gingivale sau parodontale. Este o infecție bacteriană cauzată de acumularea plăcii bacteriene. Simptomele comune sunt gingiile înroșite, umflate și cu o ușoară sângerare. De asemenea, te poți confrunta cu respirație urât mirositoare și dinți sensibili care te dor atunci când mesteci.

Faptul că sari peste periaj și tehnicile de periaj greșite pot contribui la apariția bolilor gingivale. La fel se întâmplă și cu dinții strâmbi, care sunt greu de periat corect. Alți factori de risc includ fumatul, sarcina și diabetul. Este important de reținut că gingivita poate fi nedureroasă și, ca atare, greu de depistat la timp. Prin urmare, vizitele regulate la dentist sunt o idee excelentă.

Respirația urât mirositoare

Respirația urât mirositoare sau halitoza este una dintre cele mai frecvente probleme dentare. Este, de asemenea, printre cele mai supărătoare. Aceasta poate fi cauzată de mai mulți factori diferiți, inclusiv:

  • Igiena orală precară;
  • Gura uscată;
  • Medicamente;
  • Infecție;
  • Reflux de acid gastric.

Deoarece cauzele respirației urât mirositoare sunt atât de variate, medicul dentist va face o evaluare completă și va stabili un plan de tratament care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.

De la sensibilitatea dentară neplăcută până la complicațiile mai grave ale gingivitei, problemele dentare pot afecta semnificativ calitatea vieții. Deși multe afecțiuni pot fi prevenite printr-o igienă orală adecvată, este la fel de important să mergi la dentist în mod regulat.

Sursa foto: Freepik.com

Ultima modificare octombrie 29, 2024 9:01 am

    
Vedete din Romania Vedete internationale