5 piețe ale lumii pe care să nu le ratezi în călătoriile tale: aici găsești delicii locale și rarități

În marile orașe ale lumii, piețele de alimente pot fi cu adevărat spectaculoase. Pe lângă atractivitate și exotism, acestea sunt locuri unde poți cumpăra, la prețuri decente, bunătăți locale artizanale, preparate specifice sau condimente greu de găsit altundeva.

Iată câteva din cele mai cunoscute piețe ale lumii, încântătoare ca aspect și ca atmosferă, dar mai ales pline de produse care de care mai tentante. Explorează autenticitatea și oferă-ți un răsfăț unic!

1. Bazarul din Istanbul – covoare tradiționale și mirodenii

La Istanbul, Marele Bazar are parte anual de mai mult de 91 de milioane de vizite și pare mai degrabă a fi un mall decât o piață, cuprinzând 61 de străzi. Merită să încerci negocieri cu vânzătorii și să scoți un preț bun pe produse speciale, așa cum sunt condimentele sau covoarele tradiționale turcești, țesute dintr-un amestec de lână, bumbac și mătase.

La capitolul mirodenii, nu vei regreta dacă te aprovizionezi cu sumac, isot biber (piper urfa), pul biber (fulgi de piper roșu), curry turcesc și șofran iranian, mult mai ieftin decât din alte surse. Apoi, la standurile cu dulciuri, încearcă neapărat baclava cu diverse arome și umpluturi. 

2. Borough Market din Londra – delicii britanice autentice și sățioase

Londra captivează total prin clădirile maiestuoase la tot pasul, însă merită, în timpul unei plimbări pe malul sudic al Tamisei, să treci prin Borough Market. Este o piață istorică, în aer liber, și totodată cea mai veche a orașului.

O mâncare veche tipic londoneză este „jellied eels” sau felii de țipar gătite în gelatină condimentată. Deși nu par apetisante inițial, au un gust foarte plăcut, ușor sărat și fără izul de pește.

„Toad in the hole” este un alt fel tradițional, cu un aspect mult mai atractiv. Consistă într-o crustă sau aluat bine rumenit ce conține budincă de Yorkshire, precum și cârnați. Recent au apărut și versiuni vegetariene. Felul este servit cu o garnitură extrem de gustoasă din ceapă călită.

„Shepherds pie” sau plăcinta ciobanului, o mult mai cunoscută mâncare cu tradiție, se găsește aici în forma sa autentică. Aceasta combină carnea tocată de oaie cu piure de cartofi, ceapă, morcovi și mazăre, iar crusta este incredibil de bună. Se găsesc, desigur, și diverse alte variante.

3. La Boqueria Barcelona – specialități gurmande și vinuri irezistibile

Localizată pe La Rambla, deci cât se poate de central, La Boqueria propune atât specialități locale, cât și exotice (chiar și de origine vietnameză). Cei mai mulți preferă să cumpere fructe de mare proaspete, pentru a le cunoaște adevăratul gust, incomparabil cu cele congelate și procesate.

De asemenea, sunt recomandate măslinele de multe feluri, falafel-ul excepțional de gustos, făcut pe loc, „jamon iberico” (șunca de porc tradițională) sau botifarra (cârnați bine condimentați, gătiți).

Merită atenție și vinurile de aici, în special cele mai greu de găsit, din Africa de Sud, mult lăudate de turiști. Prețurile la sticle încep de la 3 euro, așa că poți încerca mai multe soiuri și lua și pentru acasă. 

4. Souks în Marrakech – condimente și bunuri artizanale la prețuri mici

Souks face referire la un bazar stradal întins pe mai multe străzi și vechi de mai bine de o mie de ani. Pe lângă mâncăruri și ingrediente locale aici poți cumpăra aur, covoare, antichități și vase tradiționale de gătit. În plus, sunt toate negociabile.

După ce te-ai delectat cu aspectul exotic și culorile fabuloase, este cazul să treci la cumpărături. Te așteaptă o selecție de condimente ademenitoare, ceai marocan, săpun artizanal, felinare, bunuri din piele și mai ales ulei de argan pur. De asemenea, poți încerca și preparatele locale din ierburi cu valențe medicinale.

5. Piața plutitoare din Bangkok, Tailanda

Damnoen Saduak este situată în sud-vestul orașului și este cea mai faimoasă piață plutitoare tailandeză. Vânzătorii își expun marfa în bărci micuțe, ceea ce face ca locul să fie o feerie de un exotism rar. Aici găsești în special produse proaspete ca fructe și legume, dar poți și să mănânci feluri gătite.

Încearcă un Pad Thai sau o porție de orez cu mango și lapte de cocos, nu vei regreta. Totodată, nu te feri de fructele de mare la grătar, sunt proaspete și sunt servite cu un sos iute delicios.

În ceea ce privește fructele proaspete, chiar dacă îți sunt prea familiare și nu te îmbie, ar trebui să le încerci: gustul de aici nu se compară cu nimic din ce ai gustat în magazine sau în alte piețe.

Simte-te bine vizitând piețele alimentare de renume din destinațiile preferate! Sunt pitorești și îți oferă multe cadre vizuale fascinate. Totodată, îți oferă la prețuri mici produse locale și rarități inconfundabile.

Sursa foto: Freepik

Ultima modificare noiembrie 27, 2024 2:24 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale