5 mituri despre cafeaua decofeinizată

.

Se știe de ceva timp că termenul „decofeinizat” stârnește conversații destul de intense între iubitorii de cafea. Din păcate, există o mulțime de mituri și dezinformări despre cafeaua decofeinizată – ca să nu mai vorbim de câteva tehnici noi de decofeinizare a cafelei despre care mulți oameni nu sunt informați.

Așadar, astăzi vom dezvălui adevărul despre 5 mituri populare despre decofeinizare, odată pentru totdeauna!

Mitul 1: Cafeaua decofeinizată nu are cofeină DELOC

Cafeaua decofeinizată conține un pic de cofeină. Majoritatea cofeinei este îndepărtată în procesul de decofeinizare, dar rămâne prezentă, într-un procent mic. Cafeaua decofeinizată este necesar să fie cel puțin 97% fără cofeină, prin lege. Adesea se situează undeva la 98-99%, ceea ce înseamnă că o ceașcă de cafea decofeinizată nu este probabil să vă țină treaz noaptea. Pentru a pune lucrurile în perspectivă – dacă o ceașcă standard de cafea conține aproximativ 100 mg de cofeină, versiunea decofeinizată va avea doar 2-3 mg.

Mitul 2: Cafeaua decofeinizată nu are beneficii pentru sănătate

Dezbaterea va continua întotdeauna, dar potențialele beneficii pentru sănătate pe bază de antioxidanți provin din polifenolii care apar în mod natural în cafea. Unii dintre aceștia sunt eliminați în timpul procesului de decofeinizare, dar majoritatea sunt păstrați intacți. Acizii clorogenici și mineralele benefice sunt încă foarte prezente în cafea. Când eliminați cofeina, acesta este singurul lucru care lipsește – acei antioxidanți minunați vor fi în continuare prezenți.

Mitul 3: Cafeaua decofeinizată conține substanțe chimice periculoase

Decofeinizarea se realizează prin înmuierea boabelor de cafea pentru a mobiliza cofeina (un solvent, natural sau de altă natură) și soluții pentru extragerea cofeinei. Inițial, decofeinizarea a fost dezvoltată folosind niște solvenți chimici destul de periculoși. Pe măsură ce tehnologia a avansat, au fost dezvoltate metode mai sigure și naturale. O metodă foarte sigură și utilizată acum la nivel global este un proces de extracție „cu apă naturală” care utilizează apă și cantități mici de acetat de etil.

Acesta „mută” cofeina din cafea, după ce a fost saturată cu apă. Pe măsură ce apa circulă prin cafea, acetatul prinde cofeina și o ține separat până când cafeaua testează fără cofeină. Nu mai rămâne acetat în cafea când procesul este finalizat, iar cel utilizat în proces este reciclat, permițându-i să fie folosit din nou și din nou.

Acetatul de etil este un compus derivat din zahăr din trestie, etanol și acid acetic (care se găsește în oțet) și este utilizat în mai multe industrii diferite (de la bomboane la parfumuri) ca solvent.

Mitul 4: Cafeaua decofeinizată nu are gust

Dacă beți o ceașcă proastă de cafea decofeinizată, v-ar putea dezamăgi pentru totdeauna. Probabil că acest lucru are mai mult de-a face cu prospețimea cafelei, decât cu faptul că este decofeinizată. Atunci când o cafea decofeinizată are gust de „murdărie” sau „noroi”, acest lucru ar putea fi din mai multe motive: a stat mult timp, a fost făcută din cafea învechită sau era o cafea de calitate slabă, înainte de a fi decofeinizată. Dacă se folosește cafea proastă pentru decofeinizare, rezultatul va fi prost. Dacă nu utilizați boabe de cafea de specialitate, acest lucru va afecta întotdeauna aroma cafelei dvs., decofeinizată sau nu.

Mitul 5: Cafeaua decofeinizată are exact același gust ca și cafeaua obișnuită

Din păcate, procesul de decofeinizare va extrage un pic de aromă din boabe, astfel încât gustul probabil nu va fi același cu cafeaua care conține cofeină. Cofeina atribuie aproximativ 1% din amărăciunea totală din cafea. Fără cofeină, suntem conștienți într-un mod inconștient de această diferență, deoarece echilibrul gustativ nu este la fel de complet. O cafea prăjită mai mult vă poate oferi intensitatea și aroma amară pe care o poftește subconștientul dvs. dintr-o ceașcă de cafea.

Cu toate acestea, este important să rețineți că aceasta nu este o schimbare majoră. Cel mai devotat băutor de cafea poate observa o diferență subtilă între cafeaua obișnuită și omologul său decafeinizat, dar nu este ceva considerabil. Dacă vă place să beți cafea seara sau sunteți sensibil la cofeină, veți putea, fără îndoială, să vă bucurați de o ceașcă de cafea gustoasă, fără efectele sale secundare.

Ultima modificare august 13, 2021 12:09 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale