4 sfaturi pentru a-ți urmări obiectivele pe termen lung

.

Cele mai multe dintre noi își fac mereu liste de dorințe, obiective, visuri. Iar apoi apare întrebarea: cum să-ți atingi obiectivele? Cele mai populare sunt angajamentele luate față de sine la debutul unui nou an, dar planuri pot fi făcute mereu. Nu există o rețetă minune care să transforme toate proiectele în realitate într-o clipă. Pe de altă parte, cu puțină organizare, poți să crești semnificativ șansele de a ți se îndeplini visurile. Iată patru sfaturi pentru a-ți atinge eficient obiectivele.

Scrie obiectivele pe hârtie

”Verba volant, scripta manent”. În traducere, ”vorbele zboară, scrisul rămâne”. În acest caz, poate fi vorba despre o scrisoare către sine, în care să îți descrii obiectivele, motivele și mijloacele care te ajută să le atingi. Poate părea un demers simplu și banal sau, dimpotrivă, complicat, în funcție de ce emoții trăiești la acel moment. Scrie măcar un paragraf, pentru încurajare, pe un ton pe care l-ai folosi cu cel mai bun prieten, iar, în momentele în care simți că ai vrea să renunți, îl vei reciti. Obiectivele trebuie să fie formulate în termeni pozitivi, pentru că, potrivit mai multor studii, creierul nu accepta cu ușurință directive negative. În plus, cu cât scrii mai multe detalii, cu atât îți va fi mai ușor să planifici pașii pentru atingerea obiectivului tău. Fă și o listă cu acești pași și oferă-ți un termen pentru a-ți atinge obiectivele. La final, printează tot ceea ce ai scris la o imprimantă multifunctionala și pune foile într-un loc unde să le vezi constant: pe peretele din spatele biroului – poate alături de un mood board -, în baie, în bucătărie etc. 

Ia în calcul concesiile și sacrificiile

Oricare ar fi obiectivele tale, de la participarea la un maraton la ascensiunea pe scara ierarhică, acestea implică o doză de sacrificii mai mari sau mai mici. Atunci când ești conștientă de „partea întunecată” a obiectivului tău, ai mai mari probabilități de a nu renunța la primul obstacol și de a merge mai departe. De exemplu, pregătirea pentru un semimaraton necesită efort, transpirație și constanță. Să te antrenezi indiferent că este cald sau frig, să investești într-un echipament de calitate, într-o pereche de casti bluetooth, pentru că s-a demonstrat că muzica oferă un mai mare impuls de a continua alergarea, să adopți o anumită alimentație. Dacă simți că ești pregătită să faci tot ceea ce este necesar pentru a-ți atinge obiectivul, atunci nimic nu te mai oprește. Dacă răspunsul este negativ, poți, eventual, să amâni. 

Vizează provocări interesante

Obiectivele nu trebuie să fie prea ușor de realizat, dar nici nerealiste. Un obiectiv prea accesibil te va plictisi în scurt timp. Unul nerealist va genera o doză de stres. Specialiștii spun că, dacă simți că sari în necunoscut și un oarecare disconfort privind acest obiectiv, înseamnă că te afli între cele două, ceea ce este bine. De exemplu, la începutul unui curs de alpinism sau de schi, în pofida prezenței instructorului, simți că îți este frică. Sigur vei cădea de mai multe ori până vei reuși să manevrezi schiurile și bețele, dar vei vedea progresul după o serie de lecții. 

Identifică toate resursele

Pe lângă obstacole, identificarea resurselor tale este și o modalitate de a pregăti bine terenul. Resursele sunt toate lucrurile și persoanele de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivul sau care te pot ajuta să ai succes. Poate ai nevoie de sprijinul unui prieten, de rețeaua de cunoștințe a familiei pentru anumite momente, de un profesionist care să îți ofere un serviciu. Cărți sau cursuri de instruire pentru a dezvolta o abilitate esențială, o anumită sumă de bani, hotărâre și creativitate – toate acestea pot fi integrate în categoria resurse. 

Nu uita să te lauzi la fiecare pas. Sărbătorirea fiecărui succes, printr-o recompensă sau o simplă laudă, validează acțiunile pozitive întreprinse și îți oferă energia pentru a continua.

Sursa foto: Pexels

Ultima modificare februarie 28, 2022 8:52 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale