4 lucruri pe care orice femeie trebuie să le știe despre cancerul mamar

.

Cancerul mamar sau cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer din rândul femeilor. Cu toate acestea, există numeroase aspecte care sunt mai puțin cunoscute sau pe care unele persoane le află mult prea târziu. Cancerul mamar poate fi detectat la timp și poate fi tratat corespunzător.

Important este să știi care sunt aspectele de care să tii cont și ce poți să faci pentru a avea grijă de sănătatea ta. Află mai jos câteva lucruri pe care este necesar să le știi despre cancerul mamar.

Controalele și testele de screening sunt esențiale

Este esențial să îți cunoști sânii și să știi care sunt semnele care pot să indice o problema. Controalele periodice pentru verificarea sânilor ar trebui să înceapă după vârsta de 18 ani. Îți poți verifica singură sânii în fiecare lună pentru a vedea dacă există modificări semnificative. Ideal ar fi să faci acest lucru la finalul perioadei menstruale, când sânii sunt mai puțin sensibili.

De asemenea, odată ce ai împlinit vârsta de 40 de ani este recomandat să faci teste de screening, precum mamografia. Aceasta reprezintă o metodă eficientă pentru a detecta un posibil cancer mamar. În cazul persoanelor cu risc ridicat, testele de screening pentru cancer mamar pot fi făcute începând cu vârsta de 30 de ani.

Mastectomia totală nu este sigura variantă

Este destul de cunoscut faptul că, atunci când o persoană este diagnosticată cu cancer mamar, va avea nevoie de o mastectomie totală. Datorită faptului că există metode avansate de chirurgie, există și alte opțiuni în afară de extirparea totală a sânului sau a ambilor sâni.

Metodele noi de chirurgie mamară includ mastectomia parțială și lumpectomia, o procedură prin care se încearcă păstrarea a cât mai mult țesut sănătos. Există și proceduri de reconstrucție mamară care se pot face în timpul operației de mastectomie. Totuși, în cazul în care cancerul recidivează, poate fi necesară o mastectomie totală.

Nu doar factorul genetic înseamnă risc crescut

Majoritatea dintre noi credem că un risc crescut de cancer apare doar dacă au mai fost și alte cazuri în familie. Deși factorul genetic trebuie luat în calcul, e bine de știut că nu este singurul care determină probabilitatea de a dezvolta cancer mamar. Riscul de a avea cancer mamar poate fi reprezentat de faptul că înaintezi în vârstă. După instalarea menopauzei, riscul de cancer mamar crește.

Alți factori de risc sunt unele mutații genetice, începerea menstruației înainte de vârsta de 12 ani sau începerea menopauzei după vârsta de 55 de ani. De asemenea, persoanele care au o mai mare densitate a sânilor pot să aibă un risc crescut de apariție a cancerului mamar.

Nodulii nu sunt singurul simptom specific

Cancerul mamar nu prezintă simptome atunci când se află în stadii incipiente. Tocmai din acest motiv este important să mergi regulat la control. Însă, atunci când acesta avansează, nodulii la sâni nu sunt neapărat primul simptom care poate să apară.

Alte simptome care pot să apară sunt iritații la nivelul pielii sânului, umflarea unei părți a sânului, retractia mameloanelor, piele cu aspect de coajă de portocală, modificări ale dimensiunii sau a culorii pielii sânului, erupții cutanate și iritații pe mamelon. Discută cu medicul despre orice astfel de modificări și simptome care apar.

Deși cancerul mamar este cel mai frecvent întâlnit în rândul femeilor, acesta poate fi tratat corespunzător dacă este depistat în stadii incipiente. De aceea este important să știi și să te informezi cât mai mult despre cancerul de sân și, bineînțeles, să mergi regulat la medic pentru un control al sânilor.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton