3 sfaturi utile pentru a-ţi explora noua pasiune pentru gătit  

Vine un moment în viaţă când simţi nevoia să încerci ceva nou. Deşi timpul liber este limitat, asta nu ar trebui să stea în calea bucuriei de a învăţa un nou skill. Pentru unii poate fi pictura, pentru alţii drumeţiile pe munte, iar pentru tine poate fi chiar…gătitul. 

Gătitul a devenit, în ultimii ani, o parte mult mai importantă a vieţii noastre. Nu mai este vorba doar despre nevoia de a te hrăni, ci despre moduri inedite de a-ţi exprima dragostea pentru cei dragi. Însă, această pasiune necesită timp şi îndemânare, iar începuturile sunt, deseori, anevoioase.

Aşadar, dacă vrei să acorzi cât mai multă atenție noii tale pasiuni, iată câteva sfaturi ce te vor ajuta să te organizezi cât mai eficient:

  1. Echipează-ţi bucătăria cu ustensilele de bază necesare

Indiferent de ce reţetă alegi să faci, fie că este vorba despre o simplă omletă, fie despre un tort cu multe creme şi ornamente, vei avea nevoie de câteva ustensile de bază. Pentru început, nu te sfătuim să investeşti bugete mari în ustensile scumpe şi complexe, ci doar să le alegi pe cele de care ai nevoie zi de zi şi, mai ales, să optezi pentru unele de calitate. 

Începe cu un set de cuţite de diferite dimensiuni, un tocător de lemn (verifică dacă cel vechi nu are crăpături, deoarece aici se pot ascunde bacteriile periculoase), o tigaie, o oală de calitate cu suprafaţă antiaderentă şi un instrument pentru măsurarea ingredientelor. Acum vei putea încerca tot felul de retete carne de pui, peşte, legume sau chiar deserturi. 

  1. Investeşte în ingrediente de calitate

Pentru ca o reţetă să aibă succesul scontat, este nevoie de două lucruri: ingrediente de calitate şi un strop de dragoste. Deoarece al doilea nu poate fi procurat din magazin, te putem sfătui doar în ceea ce priveşte produsele de bază. Alege ingrediente de calitate, dar nu te aventura în cumpărarea celor pe care nu le cunoşti.

Unul dintre ingredientele esențiale pentru orice tip de bucătărie este grăsimea. Fie că este vorba de ulei de măsline, fie ulei vegetal, ulei de cocos, unt sau untură, toate au utilizări specifice și note de arome diferite și pot funcționa atât în ​​mâncăruri sărate, cât și dulci. Alte produse de bază includ ierburi uscate și condimente, precum usturoiul, praful de ceapă, oregano, boia de ardei și chimen. Acestea pot adăuga multă aromă și complexitate rețetei tale.

  1. Exersează metodele şi tehnicile de bază ale gătitului

Atunci când vine vorba despre gătit, tehnicile pe care acesta le include şi pe care tu le poţi folosi sunt nelimitate. Fierberea, gătitul la abur, prăjirea, coacerea şi sotarea sunt metode unice utilizate pentru rezultate diferite. Şi fiecare dintre ele poate aduce preparatului tău o textură şi o aromă diferită. 

Fierberea este, cu siguranţă, cea mai simplă dintre toate metodele de gătit. Este perfectă ca prim pas atunci când eşti novice şi, odată ce capeţi experienţă, te vei putea bucura de toate secretele sale în gătirea celor mai bune preparate. Vei descoperi că un singur minut în plus sau în minus poate face o mare diferenţă în textura şi gustul unui aliment. 

Coacerea implică aplicarea uniformă de căldură radiantă și uscată alimentelor din toate părțile, folosind un cuptor sau altă sursă indirectă de căldură. Te poţi folosi de coacere atât pentru reţetele sărate, cât şi pentru cele dulci şi, având în vedere cât de performante au devenit cuptoarele din zilele noastre, nu vei întâmpina nicio dificultate. Trebuie doar să respecţi indicaţiile din reţetă, mai exact timpul de coacere şi funcţia necesară. 

În schimb, prăjirea este un proces ceva mai amplu, ce necesită puţin mai multă atenție din partea ta. Poţi să rumeneşti un preparat, folosind plita la o temperatură ridicată pentru doar câteva minute, ori poţi prăji în ulei alimentul pentru a-l prepara. 

Acestea sunt primele trei sfaturi de care orice novice în bucătărie are nevoie pentru a se bucura de timpul petrecut aici. Acordă-ţi timp şi încredere, deoarece nimeni nu s-a născut învăţat. Instinctul îţi va spune atunci când ceva nu se potriveşte şi, gustând la orice pas, vei putea controla lucrurile astfel încât, la final, să obţii exact gustul pe care ţi-l doreşti. 

Sursa foto: Pexels 

Ultima modificare noiembrie 18, 2024 5:02 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale