Atunci când mergi să dormi, speri să ai o noapte de somn neîntreruptă și să te trezești odihnit, plin de energie pentru o nouă lungă zi. Totuși, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Din păcate, unii pot avea un somn neliniștit, chinuindu-se să adoarmă și trezindu-se de mai multe ori pe întreaga durată a nopții.
Dacă te identifici în descrierea de mai sus, s-ar putea să te confrunți cu ceea ce multe persoane descriu ca fiind „somnul agitat”. De fapt, „somnul fără odihnă” afectează persoane din toate grupele de vârstă. Cel mai frustrant este faptul că, deseori, cauzele și simptomele sunt foarte greu de definit și, implicit, de tratat.
Descoperă 3 posibile cauze ale somnului neliniștit cu care te confrunți!
1. Sforăitul
Mai ales dacă dormi singur, s-ar putea să nu știi niciodată că, într-adevăr, sforăi în timpul somnului. Sforaitul este cauzat de o mare varietate de factori, printre care se numără devierea septului nazal, congestia nazală acută sau cronică și chiar anatomia fiziologică a cavității bucale și a sinusurilor. De asemenea, acarienii sunt implicați în apariția sforăitului.
De asemenea, diferitele tipuri de alergii, apneea in somn, stările de răceală și greutatea în exces pot contribui la apariția sforăitului și la o respirație deficitară. Implicit, sforăitul afectează fluxul de aer inspirat de plămâni, deoarece vibrația țesuturilor moi este exacerbată. Acest lucru poate crea un disconfort la nivelul organismului și, astfel, scădea calitatea somnului.
2. Durerile de spate
În general, durerile se exacerbează în timpul nopții. Acest lucru se întâmplă atât în funcție de poziția pe care o adopți în timpul somnului, cât și datorită faptului că, odată cu lăsarea nopții, presiunea atmosferică crește, ceea ce „apasă” asupra oaselor. Anumite dureri de spate sunt pur și simplu insuportabile și, din păcate, afectează mult calitatea vieții.
Evident, aceste dureri reprezintă o povară când încerci să dormi. Pentru a le diminua, este foarte important să adopți o poziție de somn care să diminueze presiunea exercitată asupra zonei dureroase. De asemenea, calitatea saltelei este vitală, pentru că aceasta trebuie să fie cât mai moale și să nu opună rezistență atunci când dormi pe ea.
3. Apnee în timpul somnului
Multe persoane se confruntă cu apneea în timpul somnului. Apneea reprezintă oprirea bruscă a respirației pe parcursul somnului, de obicei fiind însoțită de sforăit și insomnie. Majoritatea persoanelor care suferă de apnee nu conștientizează acest lucru, dar se confruntă cu episoade de insomnie și somnolență profundă.
Printre factorii de risc ai apneei se numără obezitatea și antecedentele bolilor cardiovasculare. În astfel de situații, persoanele trebuie să stabilească investigații medicale pentru certificarea diagnosticului și instaurarea tratamentului curativ. Apneea este o afecțiune serioasă și trebuie tratată și diagnosticată în timp util, înainte de a se croniciza.
Există mulți factori care pot interfera cu un somn calitativ, însă este important să-i identifici cât mai rapid. Lipsa somnului afectează negativ calitatea vieții și randamentul pe care îl poți da în timpul zilei, ducând chiar la probleme familiale și la locul de muncă.
Autor: Organic Agency
Ultima modificare august 16, 2022 4:35 pm