Este luxos, interesant, profund și cu multe povești în jurul său, dar ce altceva ar trebui să știi despre coniac?
Iată 10 de lucruri pe care ar trebui să le cunoști despre această băutură cu istorie. Nu uita! Ia notițe și împărtășește și cunoscuților tăi la următoarele întâlniri!
Coniacul este una dintre acele băuturi spirtoase speciale care trebuie să provină din anumiți struguri, dintr-un anumit loc, distilat într-un anumit mod, îmbătrânit în anumite butoaie și amestecat într-un anumit mod
Pentru a te educa mai bine asupra acestei băuturi spirtoase regale, am compus un ghid cu 10 informații esențiale care îți va fi la îndemână. Citește mai departe și află!
10 de lucruri pe care probabil nu le știi despre coniac
- Originea coniacului datează din secolul al XVI-lea, când coloniștii olandezi au venit în regiunea franceză Cognac cu scopul de a achiziționa sare, lemn și vin . Cu toate acestea, călătoria lor înapoi spre casă a făcut dificilă conservarea vinului și au fost nevoiți să găsească o modalitate mai bună de a-l conserva. Au început prin distilarea vinului, care a fost o soluție bună pentru conservare, dar în cele din urmă au realizat o a doua distilare, făcută pentru un produs și mai fin, mai elegant și mai plăcut. Aceasta este în esență nașterea coniacului.
- Ziua Mondială a Coniacului se sărbătorește pe 4 iunie.
- Coniacul este fabricat din vin alb, folosind doar tipuri de struguri foarte specifice. Strugurii trebuie crescuți într-una din cele șase regiuni care înconjoară orașul Cognac, din Franța. Vinul alb folosit la fabricarea coniacului este sec și ușor acidulat. Deși a fost caracterizat drept „bun și practic de băut”, este excelent pentru distilare și îmbătrânire. Se poate face numai dintr-o listă strictă de soiuri de struguri. Vinul alb folosit pentru a face coniac trebuie să provină din cel puțin 90% struguri Ugni Blanc, Folle Blanche sau Colombard. Ultimul 10% poate fi obținut din struguri Folignan, Jurançon Blanc, Meslier Saint-François, Sélect, Montils sau Sémillon. După presarea strugurilor, sucul este lăsat să fermenteze două sau trei săptămâni, iar drojdiile transformă zahărul în alcool. În acest moment, vinul rezultat este de aproximativ 7% până la 8% alcool. Distilarea are loc în alambicuri de cupru Charentais de formă tradițională, ale căror design și dimensiuni sunt, de asemenea, controlate legal.
- Coniacul trebuie să provină exclusiv din Franța. La fel ca modul în care trebuie fabricat whisky-ul în Scoția și șampania în regiunea Champagne din Franța, coniacul trebuie produs într-o anumită regiune pentru a fi etichetat ca atare (în caz contrar, este un alt tip de coniac). Trebuie cultivat într-una din cele șase zone, în regiunea Cognac din Franța. Fiecare cru: Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois, Bois Ordinaires.
- Coniacul a fost una dintre băuturile preferate ale lui Napoleon Bonaparte.
- Există mai multe clasificări ale coniacului. Diferite acronime însoțesc etichetele care determină vârsta îmbătrânirii. VS (Foarte special), un distilat cu cel puțin doi ani de îmbătrânire; VSOP (Very Special Old Pale), patru ani și XO (Extra Old), cel puțin șase ani și jumătate. Începând din 2016, s-a stabilit că această ultimă categorie trebuie să aibă neapărat 10 ani pentru a fi numită astfel.
- Există anumite legi foarte stricte în ceea ce privește coniacul. Iată câteva: coniacul trebuie făcut dintr-unul sau dintr-o combinație de doar trei tipuri de struguri (Ugni Blanc, Folle Blanche și Colombard). Acesta trebuie să fie în vârstă de cel puțin doi ani. Trebuie să fie distilat dublu în alambicuri de cupru de o anumită formă și configurație (Charentais, după districtul francez de unde a apărut procesul). Strugurii trebuie recoltați numai în octombrie și trebuie distilați numai de la 1 noiembrie până la 31 martie.
- Oamenii obișnuiau să bea coniac din acele pahare foarte mari pentru a-i menține calzi. În vremea când variola era un subiect de conversație în timpul întâlnirilor, Regina Franței, care pe atunci nu dispunea de încălzire centrală, se simțea mai tot timpul înfrigurată. Slujitori săi i-au recomandat Reginei să consume coniac în pahare mari, concepute pentru a păstra căldura cu ajutorul mâinilor.
- Este ideal pentru a-l savura cu Coca Cola. Mai ales dacă este vorba despre un coniac tânăr (VS sau VSOP). Amestecându-l cu Coca-Cola sau chiar cu șampanie sau cu un vin fructat, de desert, vei fi de departe foarte încântat.
- Cu cât culoarea coniacului este mai închisă, cu atât este mai vechi. Coniacurile mai tinere tind să fie mai deschise la culoare; coniacurile mai vechi capătă o nuanță bogată de chihlimbar datorită taninurilor din stejar, dar și datorită alambicurilor de cupru în care sunt îmbătrânite.
Ultima modificare septembrie 14, 2021 5:49 pm