La orice vârstă, lacrimile sunt ca un pansament pentru rănile sufletului. Iar copiii au înţeles cel mai bine acest lucru.
A existat o vreme tendinţa de a lăsa bebeluşii să plângă crezându-se că astfel îşi dezvoltă plămânii. Astăzi, mulţi părinţi se grăbesc să ia copilul în braţe la cel mai mic scâncet.
Sigur, e aberant să laşi copilul să plângă fără să intervii şi e la fel de absurd să-l sufoci cu grija exagerată. Important este să ştii că, în primele luni de viaţă, plânsul şi ţipetele sunt singurele mijloace de exprimare ale copilului.
El îţi spune astfel că-i este foame, că-i e prea cald, că-l doare ceva etc. După ce cresc şi pot vorbi, unii copii continuă să se exprime prin plâns, lucru ce-i pune în încurcătură pe părinţi.
E bine sau nu e bine să plângă copiii?
Contrar unor idei preconcepute, lacrimile sunt pozitive pentru copil. Prin plâns, el scapă de frustrări, suferinţe şi conflicte interioare mai vechi şi nerezolvate. Dacă s-a lovit, hohotele de plâns pot traduce, pe lângă durere, şi ciuda că a fost neîndemânatic. Dacă plânge fără motiv aparent pentru tine, fii sigură că el ştie de ce.
Cel mai bun lucru este să-i asculţi plânsul, bazându-te pe bunul simţ. Numai aşa poţi descifra mesajul pe care vrea să ţi-l trimită! Ascultă ce ecou are plânsul lui în tine şi vei înţelege ce spune în majoritatea cazurilor. Dacă, uneori, nu înţelegi, nu te impacienta, e normal… doar nu eşti atotştiitoare. Recunoaşte în faţa lui că nu înţelegi motivul, dar că eşti convinsă că are o problemă.
Ajută-l punându-i întrebări cu calm, cu dragoste şi înţelegere şi el va reuşi să-şi mobilizeze resursele pentru a depăşi momentele grele. În nici un caz nu striga la el: „Termină cu plânsul!”. Dacă e mic, ia-l în braţe. Dacă e mai mare şi nu vrea să fie împăcat astfel, rămâi lângă el, vorbeşte-i cu dragoste. Spune-i că-i înţelegi tristeţea, că e firesc să plângă şi că plânsul îi face bine.
Numeroase studii au arătat că izbucnirea în lacrimi ajută la eliminarea unor toxine care pot să ne otrăvească viaţa şi, de ce nu, organismul. S-au dus vremurile când se credea că dacă plângi în copilărie, ajungi un adult bleg. Câţi băieţi n-au fost împiedicaţi să-şi manifeste emoţiile prin plâns, repetându-li-se mereu că plânsul e pentru fete?! Nu, plânsul nu este semn de slăbiciune!
Ce faci când plânge seara?
Bebeluşul tău de numai câteva luni plânge ore întregi înainte de culcare.
– crează-i o rutină a somnului de noapte.
În nici un caz, nu-l legăna în braţe până adoarme. Acest lucru, după cum probabil deja ai observat, te oboseşte îngrozitor. În plus, de cum îl aşezi în pătuţ, el se trezeşte şi începe din nou să plângă, cerând în braţe. Iar acest lucru poate dura la nesfârşit, spre disperarea ta şi a soţului tău.
Cel mai bun sfat pe care ţi-l putem da este acela de a-i crea o rutină a fiecărei seri, pe care, pe cât posibil, să o urmezi mereu, astfel încât cel mic să înţeleagă că acesta este programul lui normal. Astfel, după ce îi faci baia de seară, unde trebuie să-l laşi să-şi consume cât mai multă energie, ai putea să-l hrăneşti, oferindu-i ultima masă din acea zi. După aceea, îl poţi ţine în braţe, maximum o jumătate de oră, timp în care să te joci cu el şi să-l alinţi. Acum, gata! Lasă-l să doarmă în pătuţ singur.
Chiar dacă plânge, lasă-l să-şi consume energia şi, dacă nu se opreşte nici după 20 de minute, întoarce-te la el, vorbeşte-i, mângâie-l, fără a-l ridica în braţe. Lasă-l apoi singur. Repetă această strategie până când renunţă şi adoarme.
– nu reveni asupra deciziei, fii fermă pe poziţie!
Trei-patru zile sau poate chiar mai mult, va trebui să repeţi strategia explicată mai sus. Chiar dacă simţi că ai ajuns la capătul răbdării, nu face greşeala de a-l legăna din nou. Acest gest nu face altceva decât să-i transmită că, dacă se străduieşte şi plânge mai mult, va primi din nou tratamentul preferat: plimbatul în braţe la ceas de seară.
Nu te gândi că cel mic nu ştie sa aprecieze ce se va întâmpla; aşa cum a învăţat că dacă plânge primeşte ceva de mâncare, aşa se întâmplă şi în cazul adormitului în braţe. Nu ceda impulsului de a-l lua în braţe doar pentru că plânge în pătuţ. Altfel, toată munca ta se va duce de râpă şi vei avea parte de seri zbuciumate.