Mai ales vara, atunci când căldura încetineşte circulaţia sângelui, oboseala şi greutatea corpului se concentrează la nivelul membrelor inferioare. Aşa se face că, în zilele foarte călduroase, durerea de picioare îţi face viaţa un adevărat chin. Respectă sfaturile noastre şi îţi vei simţi picioarele uşoare ca un fulg cât e ziua de lungă
Mersul pe jos este cel mai simplu mod de a-ţi menţine picioarele sănătoase, pentru că stimulează circulaţia, evitând astfel apariţia umflăturilor. Dacă ai maşină, las-o acasă, iar dacă circuli cu mijloacele de transport în comun, coboară cu câteva staţii înainte de destiÂnaţie şi mergi pe jos.
Ai grijă cum calci! Nu te sprijini pe călcâie – sângele este împins către degete, în loc să fie împins către inimă. Lasă-ţi greutatea mai întâi pe vârful piciorului, întinzând la maxiÂmum talpa. Odată ajunsă la serviciu, urcă scările pe jos – chiar şi acest exerciţiu simplu are un efect benefic asupra picioarelor tale.
Poziţia şezut influenţează negativ circulaţia sanguină, ca şi statul în picioare multă vreme. Pentru a o reactiva, ridică-te din când în când de pe scaun şi mergi pe loc, ridicând genunchii cât mai sus, timp de câteva secunde, iar apoi ridică-te pe vârfuri şi coboară de mai multe ori.
Grăsimea în exces comprimă vasele sanguine şi îngreunează circulaţia sângelui. Prin urmare, ai grijă ce mănânci!
Nu exagera cu condimentele, felurile de mâncare prea sofisticate sau cu dulciurile. Sunt de preferat mâncărurile simple fără prea multă grăsime, orezul, brânzeturile, carnea albă la grătar, peştele. Nu uita de legume şi de fructe, bogate în fibre şi vitaÂmine, în special A şi C, care au rol de a proteja vasele sanguine şi ţesuturile.
l Dacă ai muncă de birou, nu sta picior peste picior – presiunea unui picior asupra celuilalt îngreunează circulaţia. Încearcă să-ţi ţii picioarele ridicate pe un scăunel şi, din când în când, ridică, pe rând, pe sub birou, câte un picior.
Chiar şi atunci când ai treabă în casă, gândeşte-te la picioare. Când calci rufe, fă o pauză la fiecare sfert de oră şi plimbă-te. Pentru a calma senzaţia neplăcută creată de picioarele umflate, foloseşte un produs cosmetic, tip spray, pe care-l pulverizezi pe toată gamba. Vei simţi imediat efectul răcoritor.
Ideal ar fi să poţi face un pic de înot, dar, dacă nu îţi permiţi să mergi la bazin, o plimbare pe jos sau pe bicicletă este la fel de benefică. Toate activităţile de acest gen pun muşchii picioarelor la treabă.
Dacă la întoarcere îţi simţi picioarele grele şi obosite, întinde-te în pat sau pe jos şi ţine-ţi picioarele ridicate, sprijinindu-le de un perete, cel puţin cinci minute. Le poţi ţine întinse, dar, dacă ţi se pare mai uşor, le poţi şi flexa.
Umple cada cu apă rece şi plimbă-te prin cadă înainte şi înapoi, de mai multe ori. Opreşte-te din mers şi masează-ţi labele picioarelor. Dă drumul la duş şi plimbă jetul de apă călduţă de la glezne până la genunchi şi înapoi, timp de câteva minute. Fă acelaşi lucru cu un jet de apă rece. Alternează jetul de apă caldă cu cel de apă rece de trei ori. Variaţiile bruşte de temperatură sunt cea mai bună gimnastică pentru vene.
La cină, mare atenţie la grăsimi şi la sare – favorizează reţiÂnerea lichidelor şi, prin urmare, umflarea picioarelor.
Dacă după cină te relaxezi citind o carte sau privind la televiÂzor, fă-o aşezată comod, cu picioarele ridicate. În plus, când stai pe canapea, aşază pe jos un creion sau o batistă şi încearcă să le ridici cu degetele picioarelor. Acestea sunt mişcări utile pentru circulaţia sanguină la nivelul gambelor.
Chiar şi înainte de a te duce la culcare, dedică cinci minute gimnasticii. Întinsă pe pat, strânge între genunchi, cât poţi de tare, o pernă. Dă-i drumul, scutură uşor picioarele, iar apoi strânge-o din nou. Repetă exerciţiul de cinci ori.
La culcare, pune-o sub saltea, în dreptul picioarelor, astfel încât labele picioarelor să stea puţin mai ridicate, favorizând astfel circuÂlaţia sângelui.