Dacă te lupţi de mult timp cu o candidoză vaginală, bucală sau de alt tip şi tratamentul nu dă rezultate, poate că ar fi bine să încerci şi dieta anti-candida.
Aceasta este recomandată de specialiştii în terapii alternative atât celor cu episoade rare de candidoză, cât şi celor care nu pot scăpa de ea luni întregi.
Dieta care alungă candidoza
Alimentele interzise ăn timpul dietei se împart în două categorii: Alimente cu conţinut de zahăr – Candida, ciuperca responsabilă pentru cadidoză, se hrăneşte cu zahăr, aşa că trebuie să eviţi orice conţine carbohidraţi, începând cu dulciurile şi terminând cu pâinea şi pastele. Acestea din urmă, chiar dacă nu au gust dulce, conţin o formă de zahăr. Şi fructele sunt interzise.
Alimente fermentate – cei care suferă de candida ar putea fi sensibili şi la alte ciuperci, deci nu ai voie să mănânci nimic fermentat: murături, pâine, alcool, brânză, pastă de roşii, etc.
Ar fi bine să te abţii de la orice aliment procesat pentru că multe din ele conţin carbohidraţi „ascunşi”: muştar, ketchup, mezeluri.
Ce ai voie să mănânci
Ai voie să consumi oricâtă carne, de orice tip şi preparată după gustul tău. Legumele sunt permise şi chiar indicate, cu excepţia ciupercilor şi cartofilor. Va trebui să te abţii de la leguminoase – fasole, mazăre – care conţin carbohidraţi.
Sunt indicate lactatele, în special iaurtul cu probiotice, care ajută sistemul digestiv să lupte împotriva candidei. Brânza trebuie să fie proaspătă, iar de la lapte ar fi bine să te abţii pentru că are un conţinut bogat de zahăr sub formă de lactoză.
Ouăle sunt permise.
Cât trebuie să ţii dieta împotriva candidozei
Depinde cât de veche este candidoza ta. Dacă ai episoade frecvente de candidoză şi nu reuşeşti să scapi de infecţie ar fi bine să ţii dieta cât mai mult. Primele rezultate ar trebui să apară la două – patru săptămâni de la începerea regimului.
Dacă ai reuşit să scapi de simptomele infecţiei poţi să reintroduci alimentele interzise, dar treptat şi pe rând pentru a nu provoca o recădere.