Dintre toate sosurile de brânzeturi, cel de gorgonzola e de departe favoritul meu. Împins de această idee, dar şi de faptul că mi-era poftă de curcan (că n-am mai mâncat…
de când eram mic, ca să zic aşa), le-am combinat într-o mod care m-a uns pe suflet.
O reţetă pentru Unica
Ingrediente
– 500 g de piept de curcan dezosat, fără piele
– 200 – 300 g ciuperci (de preferat mai mici)
– 150 g brânză Gorgonzola
– 2 linguri de brandy (eu am folosit whisky)
– 100 ml fond de pui
– 1 linguriţă de rozmarin măcinat
– 2 căţei de usturoi
– 1 ceapă mică
– 1 lamaie
– 100 ml ulei extravirgin de măsline
– 1 lingură de unt
– sare, piper
Într-un castron am amestecat zeama lămâii cu uleiul de măsline. Am pus sare şi piper, am pus şi feliile de curcan. Le-am acoperit cu folie şi le-am dat la frigider până a doua zi.
A doua zi, am tăiat ceapa mărunt-mărunt şi am călit-o în unt.
Am pus ciupercile bine spălate, întregi (am les cele mai mici pe care le-am găsit) şi usturoiul zdrobit. Le-am ţinut pe foc, amestecând într-una, până când au început să se înmoaie.
Am turnat cele 2 linguri de whisky, ceea ce a făcut ca totul să flambeze câteva secunde (foarte frumos şi spectaculos) după care am pus fondul de pui şi rozmarinul. Am lăsat totul la foc mediu, până a scăzut lichidul.
În acest timp am scos feliile de piept de curcan din marinadă şi le-am pus pe grătarul bine încins.
Când a scăzut lichidul de la ciuperci, am adăugat brânza Gorgonzola, tăiată bucăţi.
Am amestecat în tigaie până s-a topit.
Între timp, am întors feliile de curan pe cealaltă parte.
La urmă, am turnat sosul peste ele.
Și-aşa mi-am făcut seara mai frumoasă. Poftă bună 🙂