De acum nu mai ai motive să-i invidiezi pe cei care merg cu maşina proprie. Studiile arată că cine foloseşte transportul în comun are o imunitate mai puternică.
– Dacă mergi zi de zi cu maşina proprie, atunci când eşti nevoită să urci în autobuz ai şanse mari să nu cobori singură, ci împreună cu un virus. O cercetare a arătat că cei care au călătorit recent cu transportul în comun au şanse de şase ori mai mari să ia o răceală. Acest lucru nu este valabil însă pentru oamenii care merg zilnic cu autobuzul sau tramvaiul, aceştia având o imunitate mai bine dezvoltată din cauza contactului permanent cu virusurile.
– Când încerci să te laşi de fumat, nu te uita la filme şi seriale precum „Mad Men”. Având în vedere că personajele fumează adesea, tentaţia de a-ţi aprinde şi tu o ţigară este aproape irezistibilă. Se întâmplă pentru că mişcările prin care îţi aprinzi ţigara sunt atât de familiare încât văzându-le la altcineva ai impresia că tocmai voiai să le faci şi tu. Evident, această reacţie nu apare la nefumători.
– Dacă până acum ne recomandau să mâncăm cinci porţii de fructe şi legume pe zi, oamenii de ştiinţă ne anunţă că ar fi bine să mâncăm opt porţii pentru a ne proteja împotriva cancerului, bolilor de inimă, diabetului etc. Ei spun că pe măsură ce creşte cantitatea de legume şi fructe consumată, creşte şi protecţia împotriva bolilor. O porţie înseamnă aproximativ 80 de grame, adică o banană mică, un morcov mic sau un măr de mărime medie. Ideal ar fi să consumi mai multe legume şi mai puţine fructe – acestea nu sunt foarte bogate în vitamine şi în plus conţin şi zahăr.
– Statinele, o clasă de medicamente folosite pentru scăderea colesterolului, ar putea face mai mult rău decât bine. Noi studii au arătat că statinele pot provoca depresie şi pot scădea memoria. Cercetătorii spun că aceste medicamente ar trebui prescrise numai celor care au un colesterol foarte mare sau care sunt pericol de infarct sau atac cerebral vascular. La ceilalţi, colesterolul poate fi redus prin alimentaţie.
– Până acum ni se recomanda să luăm un mic dejun bogat ca să ne păstrăm silueta, motivul fiind acela că la prânz şi cină vom mânca mai puţin. Un nou studiu pe această temă a arătat că persoanele care iau un mic dejun consistent mănâncă la fel de mult ca ceilalţi la următoarele mese. Dar nu e bine nici să te situezi la polul opus. Cine sare peste micul dejun are în general o alimentaţie mai puţin sănătoasă.