Chisturile ce apar pe ovare sunt afectiuni frecvente, fiind, dupa menstruatia neregulata, a doua cauza pentru care femeile merg la ginecolog.
De regula apar la femeile tinere, active sexual. De cele mai multe ori sunt formatiuni benigne (necanceroase), care dispar de la sine. Cel mai des apar chisturile functionale, care dispar spontan, fara tratament hormonal. Mai exista chisturi organice, care nu dispar fara tratament.
Cum apar?
In ovar se formeaza niste foliculi, care contin ovocitul, celula sexuala feminina. In mod normal, in fiecare luna, la nivelul unui ovar (drept sau stang) un folicul urmeaza un ciclu complet de dezvoltare. Foliculul creste, la jumatatea perioadei elibereaza ovocitul, care este preluat de trompa uterina, iar in continuare in ovar, foliculul ramas golit de continut se transforma in corp galben si se atrofiaza. Daca foliculul nu elibereaza ovocitul, el continua sa creasca si devine o cavitate cu lichid, transformandu-se treptat intr-un chist ovarian.
Prin dureri usoare in zona abdomenului – din cauza presiunii asupra organelor din apropiere, dereglari ale ciclului menstrual (intarzieri ale menstruatiei, pe care nu trebuie sa le asociezi cu febra, greata si varsaturile si sa ai impresia ca esti insarcinata), sangerari anormale sau chiar amenoree – din cauza dezechilibrului secretiei de hormoni, probleme de urinare – din cauza presiunii pe care o poate exercita asupra vezicii urinare sau tractului urinar, durere in timpul actului sexual. Uneori simptomele pot fi confundate cu cele ale altor afectiuni, iar daca persista, este indicat sa mergi la medic.
Chisturile ovariene pot aparea in copilarie, dar in nici un caz nu sunt canceroase. In cazul femeilor la menopauza, lucrurile se pot complica insa, spun medicii, deoarece creste riscul afectiunilor la nivelul aparatului genital. Insa, indiferent de varsta este obligatoriu sa discuti cu medicul.