Durata travaliului, durerea resimtita in momentul nasterii si modificarile … Durata travaliului, durerea resimtita in momentul nasterii si modificarile legate de viata sexuala sunt numai cateva dintre cauzele ce la determina pe viitoarele mamici sa opteze tot mai mult pentru nasterea prin cezariana la cerere, potrivit medicilor ginecologi reuniti in perioada 28-30 octombrie in cadrul celui de-al XV-lea Congres National de Obstetrica Ginecologie.
Alti factori care duc la cresterea ratei de cezariene sunt in mare parte: scaderea riscului de aparitie a culpei medicale, comoditatea nasterii programate, decontarea mult mai buna a cezarienei prin sistemul de asigurari de sanatate, eliminarea necesitatii monitorizarii pacientei in timpul travaliului, varsta, cezariana la o nastere anterioara, bazin pelvin de dimensiuni reduse si nasterile multiple.
Desi exista state europene in care procentul de nasteri prin cezariana ramane constant, procentul general asupra Europei (in mare parte datorat de state precum Italia – 37,8% si Portugalia – 33,1%) dar si procentul din SUA arata un trend crescator al nasterilor prin cezariana in detrimentul nasterii pe cale vaginala. Potrivit unui studiu al International Cesarean Section Awareness Network, realizat in 2009, rata de operatii cezariene inregistreaza un record: 1 din 3 nasteri are loc prin cezariana.
„Atu-urile unei nasteri vaginale sunt multiple. Este vorba despre durata perioadei de recuperare, intensitatea interactivitatii mama-fat, comunicarea cu medicul, impactul psihic al procesului nasterii asupra maternitatii, implicatiile legate de alaptare si reluarea activitatii sexuale”, a explicat prof. Dr. Radu Vladareanu, seful sectiei de obstetrica ginecologie din cadrul Spitalului Elias, cu ocazia Congresului de Obstetrica-Ginecologie.
Conform acestuia, principalul factor care le determina pe viitoarele mamici sa opteze pentru nasterea prin cezariana este conceptia gresita potrivit careia, nasterea „naturala” implica automat un travaliu lung si dureros.