American VI: Ain’t No Grave, cel de-al saselea si ultimul album semnat Johnny Cash din …
American VI: Ain’t No Grave, cel de-al saselea si ultimul album semnat Johnny Cash din seria American Recordings se va lansa oficial pe 26 februarie 2010 (American Recordings/Lost Highway), ziua in care Omul In Negru ar fi implinit 78 de ani. La fel ca si in cazul celor cinci albume anterioare, American VI va fi produs de Rick Rubin.
American VI abunda in liricism si spiritualitate, fiecare cantec fiind o piesa din puzzle-ul ce pune cap la cap misterele si provocarile vietii – drumul spre salvare, importanta prieteniei, visul pacii, puterea credintei si bucuriile si necazurile care duc la supravietuire. Este o declaratie extrem de personala si confidentiala, ca si cand, de undeva de la capatul drumului, Johnny Cash isi evalueaza viata extraordinara.
Piesele de pe American VI au ca influenta mai multe aspecte ale peisajului muzical, mai multe genuri, printre care piesa lui Sheryl Crow, „Redemption Day”, „For The Good Times” a lui Kris Kristofferson, „Can’t Help But Wonder Where I’m Bound” semnata Tom Paxton, „Cool Water” in interpretarea lui Bob Nolan, „Last Night I Had The Strangest Dream” a lui Ed McCurdy, precum si o piesa in prima auditie a lui Johnny Cash, „I Corinthians: 15:55” la care acesta a lucrat in ultimii trei ani ai vietii sale.
American VI a fost inregistrat impreuna cu inginerul de sunet, David „Fergie” Ferguson, unul dintre prietenii apropiati ai cantaretului, si, la fel ca in cazul precedentului, American V, inregistrat la Cash Cabin Studio din Henderson, Tennessee si la Akadamie Mathematique of Philosophical Sound Research din Los Angeles, California. Chitaristului Mike Campbell si claparului Benmont Tench, care au cantat pe toate albumele din aceasta serie, mai putin primul, li s-au alaturat in studio chitaristii Matt Sweeney si Jonny Polonsky, precum si Smokey Hormel, care a cantat si pe American IV si V. In plus, Scott si Seth de la The Avertt Brothers au inregistrat piesa „Ain’t No Grave”.
Cash si Rubin au inregistrat multe piese impreuna in perioada dintre albumul American IV: The Man Comes Around din 2002, pana pe 12 septembrie 2003, ziua in care Jonny Cash a decedat. Cantecele inregistrate in aceasta perioada au fost lansate in 2006 sub titulatura American V: A Hundred Highways, iar acum aceasta ultima colectie de piese, American VI: Ain’t No Grave, incheie seria inceputa in 1994 cu American Recordings.
In perioada inregistrarilor, in mai 2003, cu mai putin de patru luni inainte de moartea sa, Cash a pierdut-o pe sotia lui, June Carter datorita unor complicatii medicale. Conform declaratiilor lui Rubin, „Johnny spunea ca inregistrarile ramasesera principalul motiv pentru care mai era in viata. Cred ca era singurul lucru care il mai tinea printre noi”.
Cash se temea ca American IV va fi ultimul sau album, asa ca Rubin i-a sugerat sa se apuce imediat sa scrie si sa ingregistreze. Datorita conditiei fizice precare a artistului, Rubin a aranjat ca un inginer de sunet si un chitarist sa fie mereu disponibili. „In fiecare dimineata cand se trezea il suna pe inginerul de sunet si ii spunea daca se simtea indeajuns de bine ca sa poata lucra in acea zi”, explica Rubin.
Pe parcursul acelor luni, Rubin a mers de mai multe ori la Nashville pentru a inregistra cu Cash si producatorul asociat, John Carter Cash. Dupa patru zile de inregistrari extrem de productive, artistul i-a spus producatorului: „Suna foarte bine, mai ramai putin”. Asa ca Rubin si-a anulat zborul inapoi spre Los Angeles, insa a doua zi a primit un telefon care il informa ca Johnny Cash era in spital. ” Asa ca incepeam si ne opream de multe ori, in functie de starea sa de sanatate”, declara Rubin. „Insa vroia mereu sa lucreze. Doctorii din spital imi tineau intr-un fel morala spunandu-mi, „Nu se va opri niciodata, asa ca trebuie sa te asiguri ca nu se extenueaza”.
Desi Cash stia ca nu mai avea mult, „Nu exista nicio temere”, explica Rubin. „Imi amintesc ca am vorbit cu el cam la o ora dupa ce June murise. Fusese cu ea in spital si nu l-am auzit niciodata atat de trist. Si mi-a spus „Stii, am suferit enorm de-a lungul vietii, insa niciodata nu m-am simtit ca acum”. Era atat de rau incat nu am stiut ce sa ii spun. Parea ata de slabit, infrant si nu il mai vazusem niciodata asa. Nu stiu exact de unde mi-a venit intrebarea, insa i-am spus „Simti ca ai nevoie sa regasesti credinta?” Si cand m-a auzit, ceva s-a schimbat, tonul conversatiei a devenit altul si mi-a raspuns cu o voce puternica „Credinta mea este DE NECLINTIT”. Asa ca avea credinta foarte mare, nu se temea de nimic si deja facea fata durerii; cred ca stia cum sa accepte. Atunci cand stia ca urma sa moara, era calm si impacat cu asta..si asa a fost”.
„Ain’t No Grave”, piesa ce da titlul albumului, vorbeste despre tema principala a albumului.
American VI este ultimul sau album cu piese noi, Barbatul In Negru poate ca nu se mai afla printre noi, insa prin muzica sa Johnny Cash este in viata.