„Umorul este marele lucru, lucrul salvator. In minutul in care intervine, dispare orice iritaie si … „Umorul este marele lucru, lucrul salvator. In minutul in care intervine, dispare orice iritaie si resentiment si un spirit luminos ii ia locul” (Mark Twain).
Umorul este poate cea mai interesanta si, in acelasi timp, greu de inteles dintre abilitatile umane. Daca vrei, este o strategie elaborata de psihicul fiecarui individ in parte pentru o mai buna interactiune cu lumea inconjuratoare. O situatie tensionata poate fi calmata cu un strop de umor, momentele care te streseaza si te duc in pragul „nebuniei” sunt dezamorsate cu un zambet sau un ras sanatos. Chiar atunci cand ai impresia ca esti intr-o situatie fara iesire, umorul te va ajuta sa vezi partea plina a paharului.
Simtul umorului variaza de la o persoana la persoana, de la o tara la alta, de la o epoca la alta. (Mergi in Germania si spune acolo un banc „mioritic” si vezi daca are efectul scontat. Si nu ti s-a parut vreodata ca glumele bunicilor, cu un savoarea si intelepciunea anilor trecuti, sunt prea subtile pentru tine?) Umorul este dificil de definit. Nu e doar un mod de exprimare, este o stare de spirit, un mod de a fi si unul dintre cele mai importante retete ale fericirii.
Un „dat” destul de capricios
Nu toata lumea este inzestrata cu simtul umorului. Unele persoane isi demonstreaza de timpuriu umorul, au replici glumete mereu la indemana, rad spontan si au o imaginatie debordanta. Pe altii, glumele si tachinarile ii lasa rece, chiar ii enerveaza, nu impartasesc cu placere situatiile cu incarcatura umoristica. Pentru ei simtul umorului este un semn de imaturitate si salbiciune.
Umorul in comunicare
Simtul umorului este o modalitate buna de a lega si pastra relatii. Aduce buna dispozitie si relaxare in comunicare. Este chiar un semn de independenta si incredere in propria persoana. Numai un om cu initiativa ar „incalzi” o discutie mult prea rece si politicoasa prin glume bine alese. Exista si o alta latura a umorului. Cinismul sau umorul negru sunt forme ale ironiei, in care simtul umorului are efectul opus: jigneste, atrage atentia asupra unor defecte si creaza tensiune. De aceea, fina ironie, semn de” inteligenta” dupa multe persoane, cere o buna stapanire a artei vorbirii si a controlarii emotiilor.
Umorul ca terapie?
Specialistii utilizeaza tot mai mult umorul ca forma de terapie impotriva stresului. Ei lucreaza asupra capacitatii de a actiona pozitiv in situatii tensionate, dezvoltand de exemplu, abilitatea de a rade in momente stresante. In acest fel, ei accentueaza importanta umorului in viata cotidiana, pentru ca ne permite sa avem o viziune relaxata asupra evenimentelor care ne streseaza sau ne provoaca teama