Laptele, sursa zilnica de sanatate

.

Cu trecerea anilor, laptele este tot mai mult scos din regimul alimenatra zilnic. Dar …
Laptele, sursa zilnica de sanatateCu trecerea anilor, laptele este tot mai mult scos din regimul alimenatra zilnic. Dar chiar daca am crescut, laptele isi pastreaza efectele benefice pentru organism.

La varsta adulta, nevoia de calciu (mai mica decat in perioada de crestere) este de 900mg/zi, iar Institutul National de Preventie si Educatie din Franta recomanda consumul a trei produse lactate pe zi (lapte, iaurt sau branza) pentru a obtine aportul necesar de calciu. Cea mai mare cantitate de calciu o gasesti in lapte si produsele lactate si, in plus, organismul nostru asimileaza foarte bine calciul lactic: in mod normal, organismul asimileaza in medie 20% din calciul absorbit, dar calciul lactic este asimilat in proportie de 35%! Desigur, poti lua calciu si din alte surse (in fructe, legume, plante oleaginoase si majoritatea apelor minerale), dar in cantitati mai mici. Cu aceste alimente poti cel mult completa aportul de calciu pe care-l iei din lapte, dar nu poti suplini lipsa lui!

Bogatiile din lapte
Laptele este bogat in calciu, vitamine si proteine, e un aliment complet care te ajuta sa te dezvolti armonios in primii ani de viata si continua sa-ti ramana util chiar si acum: „In fiecare zi, organismul nostru pierde calciu. Pentru a compensa aceasta pierdere si pentru a evita o demineralizare lenta, el trebuie sa se realimenteze constant cu calciu”, explica dieteticianul francez, Benedicte Noblet, autor a numeroase articole medicale consacrate laptelui. Prin continutul lui complex, laptele este cel mai indicat aliment pentru prevenirea carentei de calciu.

Exista si reversul laptelui?
Pe de alta parte, laptelui i-au fost atribuite o serie de efecte negative. De exemplu, a fost pus in legatura cu cancerul, mai ales ca cele mai mari consumatoare de produse lactate din lume (Olanda, Danemarca, Elvetia si Belgia) inregistreaza si cele mai multe cazuri de cancer. Totusi, niciun studiu stiintific nu a dovedit ca exista o legatura intre lapte si aparitia cancerului, cu atat mai putin intre cancer si cele trei produse lactate zilnice. Iar in ceea ce priveste cresterea colesterolului, medicii nu sunt convinsi ca laptele ar incuraja acest proces. „Cresterea colesterolului provocata de lapte tine in mare parte de concentratia lui si intervine numai dupa un consum de ani de zile in cantitati industriale la persoanele predispuse la cresterea colesterolului”, explica medicul cardiolog Gabriel Arsene.

TEXT: Adina Branciulescu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton