Mananca tot ce iti pofteste inima!

.

Uita tot ce ai invatat in copilarie despre alimentatie si redescopera mancarea! Apartii …

Mananca tot ce iti pofteste inima!Uita tot ce ai invatat in copilarie despre alimentatie si redescopera mancarea!

Apartii categoriei de oameni care tanjeste dupa o bucatica de ciocolata dupa o masa copioasa? Sau continui sa mananci cu toate ca simti ca te-ai saturat? Opreste-te si gandeste-te cum era pe vremuri in familia ta. „Comportamentul alimentar este determinat in copilarie”, explica psiholoaga pe probleme de alimentatie, Susanne Wendel. „Suntem atat de influentati incat ajungem sa cumparam chiar si aceleasi marci precum parintii nostri.” Cu toate astea, regulile nu sunt batute in cuie si tu insati te-ai putea reprograma.

– Food-Spleen Fast Food – Nu pot trai fara burgeri!
Te recunosti?: Pizza, supa la plic si alte „specialitati’ numai bune de mancat instant se gasesc intotdeauna pe masa ta.
Motivul: Din cauza lipsei de chef sau de timp, la tine in casa nu prea se gatea. „Cel care a fost obisnuit de mic cu mancare de tip fast-food, in momentul in care devine adult nu se poate obisnui cu mancarea proaspata.”, spune Wendel. „Limba are niste papile sensibile si gustul s-a stabilit deja.”
Solutia: Transforma mancatul dintr-o obisnuinta intr-o adevarat experienta senzoriala. Nu conteaza daca vei lua cursuri de gatit sau vei invita un prieten sa mancati impreuna. „Testeaza si alimentele”, sfatuieste Wendel. Si daca tot nu poti renunta la Fast Food: atunci incearca gustul unor legume proaspete in locul unei pizze.

– Food Spleen Apetit constant – Foame nesfarsita
Te recunosti?: Ai mancat o farfurie de paste insa nu esti satisfacut: ai nevoie de o a doua portie si poate si de a treia …
Motivul: „Pe vremea cand erai copil ai fost obisnuit cu portii mari de mancare si nu esti obisnuit sa mananci normal.”, povesteste Susanne Wendel.
Solutia: „Intreaba-te daca chiar iti mai este foame sau este vorba doar despre un automatism? Incearca sa te abtii”, ne sfatuieste ea. Este foarte important sa lasi sa se instaleze sentimentul de saturatie! De aceea mananca in minim 15 minute! Un alt truc ar mai fi sa notezi in fiecare zi ce mananci. Gandeste-te la ce ai mai putea sa renunti. Astfel vei avea o evidenta clara a cantitatilor pe care le mananci si ale lichidelor pe care le consumi.

– Food Spleen Dulciurile – Pralinele mereu alaturi
Te recunosti? Daca esti acasa sau la birou ai grija sa nu duci lipsa de adevarate stocuri pentru ciocolata si ursuletii de guma.
Motivul: Conform doctorului exista doua motive: „Fie nu ai avut voie cand erai copil sa mananci dulciuri si ai o pofta nemarginita. Sau dulciurile au o legatura emotionala.” Cand erai trist primeai o inghetata, cand faceai o prostie primeai o interdictie de la ciocolata. Principiul a ramas acelasi si astazi: bomboane pentru momentele de frustrare si tort pentru celebrarea momentelor importante…
Solutie: „Momentele emotionale trebuiesc legate de alternative la dulciuri”, spune Wendel. „Cand esti deprimata poti merge cu o prietena la Spa”. Iar ca premiu de consolare iti poti oferi un pahar de sampanie in loc de praline.

– Food-Spleen Farfuria goala – Nu treceti mai departe pana nu mancati tot!
Te recunosti? Nu parasesti niciodata masa pana cand farfuria nu este goala. Chiar daca deja te-ai saturat mananci chiar si ultima farama de mancare.
Motivul: „Faceai foamea cand erai copil sau erai amenintat ca trebuie sa mananci tot”. Cel care te forteaza sa mananci tot iti creeaza o impresie gresita in legatura cu comportamentul tau alimentar.
Solutia: Cand ajungi intr-un restanrant spune Stop! cand te-ai saturat. Impacheteaza restul pentru cainii vagabonzi! Ai pregatit o cina acasa? Atunci goleste vasul la loc daca nu mai poti, deoarece mancarea poate fi consumata si maine.

– Food-Spleen Pofta de desert – Sweet Happy End
Te recunosti? Masa a fost delicioasa si copioasa. Si deja simti nevoie sa iti completezi gustul cu un desert. Un tiramisu, un tort sau o Cheesecake?

Te lingi pe degete dacă mănânci acest tiramsiu cu mascarpone! Încearcă-l și tu!
Motivul: Traditia mesei de seara exista de acum 300 de ani. Cu toate acestea in spatele acestui obicei este ceva mai mult: „Ne dorim sa traim anumite senzatii in timp ce mancam si tocmai de aceea vine pofta de dulce dupa friptura si toate celelalte.”, explica Wendel.
Solutia: Alege si alte placeri dulci dupa masa, cum ar fi de exemplu un suc dulce. „Exista multe variante sarace in calorii. La acestea se adauga trucul cu parfumurile de „Mere coapte” sau de „Brownie” care taie pofta de dulce si nu aduc kilograme in plus.

TEXT: Diana Marasoiu

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton