15 lucruri pe care nu le ştiai despre muşchii tăi

.

Ştiai că cel mai harnic muşchi din corp este inima, iar cel mai puternic este situat la nivelul maxilarului? Află şi alte lucruri interesante despre muşchii tăi.
1. Dacă ţi-ai putea folosi toţi muşchii corpului în acelaşi timp şi  în aceeaşi direcţie, ai putea mişca până la 25 de tone.

2. Numărul fibrelor musculare rămâne acelaşi de la naştere până la moarte – dacă nu cumva o parte din ele sunt distruse. Când muşchii cresc înseamnă că aceste fibre s-au mărit, nu că s-au înmulţit.

3. Numai la nivelul mâini sunt peste 20 de muşchi.

4. Muşchii reprezintă în medie 40% din greutatea corpului.

5. Cel mai rapid muşchi al corpului tău este cel folosit pentru a clipi. Acesta te ajută să clipeşti de până la cinci ori pe secundă.

6. Pentru a vorbi foloseşti nu mai puţin de 72 de muşchi ai feţei şi limbii.

7. Pe lângă muşchii scheletici, pe care îi încordezi conştient, mai ai şi o mulţime de muşchi care se mişcă fără voia ta: muşchii intestinelor, ai stomacului, esofagului, uretrei, vezicii urinare, uterului etc. nu pot fi controlaţi în mod conştient. Aceştia formează musculatura netedă.

8. Tot din musculatura netedă fac parte muşchii care ridică firul de păr, făcându-ţi „pielea de găină”. Fiecare fir de păr e dotat cu propriul lui muşchi microscopic.

9. Muşchiul cardiac este unul special. Nu poate fi controlat voluntar, dar ca structură seamănă mai mult cu muşchii scheletici.

10. Cel mai puternic muşchi al corpului, dacă ţinem seama şi de mărime, este muşchiul maseter, pe care îl foloseşti pentru a mesteca.

11. Şi limba conţine muschi puternici şi foarte des folosiţi, ei fiind necesari atât pentru a vorbi, cât şi pentru a mesteca mâncarea. Chiar şi când dormi, limba lucrează fiindcă trebuie să împingă saliva în josul gâtului.

12. Totuşi, cel mai harnic muşchi rămâne cel cardiac. El se poate încorda de până la trei miliarde de opri în cursul unei vieţi şi poate pompa mii de litri de sânge pe zi.

13. Mersul biped necesită multă putere: pentru a face un pas foloseşti peste 200 de muşchi.

14. E nevoie de putere şi pentru a sta în picioare: muşchiul soleus, aflat în partea de jos a gambei, trebuie să fie foarte puternic din moment ce luptă cu gravitaţia în fiecare secundă petrecută în picioare. Dacă nu ar fi acest muşchi, ai cădea pe spate de fiecare dată când încerci să te ridici.

15. Foarte puternic este considerat şi muşchiul uterului, care se contractă atât de tare încât poate împinge un copil de trei kilograme prin col şi vagin.

Află şi lucruri interesante despre oasele tale!

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton