Baia rece de Bobotează: ce se întâmplă în corp

.

Astăzi, cei mai curajoşi români vor sări în apele îngheţate ca să recupereze crucea aruncată de preot. Iată ce se întâmpla în corpul lor.
Conform obiceiului, slujba ortodoxă de Bobotează este însoţită de un obicei insolit în oraşele aşezate la malul mării sau de-a lungul unui râu: preotul aruncă în apa aproape îngheţată o cruce, iar cei mai curajoşi participanţi sar după ea. Cine reuşeşte să o aducă la mal va avea un an lipsit de boli şi ghinioane.

În plus, se poate lăuda că are un organism de fier, fiindcă nu e uşor să înoţi în apă rece ca gheaţa.

Şocul contactului cu apa rece

În primul moment, corpul este supus unui şoc intens, ce poate provoca stop cardiac la cei care au probleme cu inima. Tot din cauza acestui şoc, cei ce sar în apă rece au un moment în care respiră brusc, profund, fără să se poată controla.
 
Dacă în acea clipă se află cu capul sub apă, au toate şansele să inhaleze apă. De aceea este mai bine ca cei care se vor să prindă crucea de Bobotează să intre în râu treptat în loc să sară direct de pe mal sau din barcă, aşa cum se obişnuieşte în unele oraşe.

Ce se întâmplă în corpul celor care se aruncă în apă rece

Organismul are o reacţie de autoapărare. În primul rând, vasele de sânge de la suprafaţa pielii se îngustează ca să piardă căldură cât mai puţină. Drept urmare creşte tensiunea arterială.

Apoi, sângele părăseşte extremităţile şi se adună în zona organelor interne ca să le protejeze. Drept urmare, mâinile şi picioarele amorţesc, devenind greu de controlat, iar asta face ca înotul şi apucarea crucii să fie şi mai dificile.

Dacă ar rămâne în apă mai mult de 30 de minute, persoanele respective ar ajunge la hipotermie, adică temperatura corporală ar scădea sub normal. Temperatura normala a corpului uman este de 37 de grade Celsius. La 35 de grade apare senzaţia de frig şi tremuratul. La 34,5 intervine amnezia, iar la 30 de grade Celsius oamenii îşi pierd cunoştinţa. Când corpul ajunge la 26 de grade inima se opreşte.
  Citeşte mai multe despre hipotermie!

Baia în apă rece şi beneficiile ei

Băile în apă rece ca gheaţa nu sunt o noutate în zonele nordice, unde oamenii le preferă imediat după saună. Dacă ne luăm după norvegieni, suedezi sau siberieni, băile de iarnă au o mulţime de beneficii. La fel consideră şi mulţi sportivi de performanţă care fac băi în apa cu gheaţă imediat după antrenamentele solicitante ca să grăbească recuperarea muşchilor.

Dacă este cu adevărat necesară această tortură, oamenii de ştiinţă nu pot spune încă, beneficiile băilor reci fiind destul de controversate. În timp ce unii spun că nu are rost să ne chinuim, anumite studii au arătat că cine face băi reci în mod regulat are o imunitate mai puternică, rezistă mai bine la durere, are o circulaţie bună şi un sistem endocrin mai sănătos. Mai mult, se spune că apa rece ajută şi la slăbit, căci pentru a-şi menţine temperatura corpul foloseşte multă energie.

Se spune că postul negru combinat cu o baie rece ar trebui să facă minuni în privinţa slăbirii. Desigur, pentru cine are curaj să încerce.
 
Foto: arhiva Ringier

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton