Dacă ai cântat colinde de Sărbători, ai fost într-un club de karaoke sau pur şi simplu ai cântat sub duş, înseamna că îţi începi anul mai sănătos.
Fundaţia Heart Research UK citată de BBC News, are o veste bună pentru cei cărora le place să cânte. Cântatul nu este doar distractiv, ci şi sănătos, atât pentru minte, cât şi pentru corp.
Cântatul, un exerciţiu fizic
Unul uşor, dar oricum benefic. Cântatul îţi umple plămânii cu aer, îţi măreşte pulsul şi îmbunătăţeşte circulaţia, anunţă cei de la Heart Research UK, care de câţiva ani desfăşoară o campanie în preajma Crăciunului, îndemnându-i pe oameni să cânte.
„Pentru că este o activitate aerobică, cântatul este benefic pentru inimă şi pentru sănătate, în general. Reduce stresul şi îţi oferă o viaţă lungă.” Cercetările au arătat că cei care cântă în mod regulat au mai puţine probleme respiratorii, mai multă energie, mai multă încredere şi un risc scăzut de depresie.
Cântecele şi sănătatea mintală
Cântatul înseamnă bucurie şi fericire, mai ales dacă alegi o melodie veselă şi optimistă. Benefică este şi secreţia crescută de adrenalină ce apare atunci când cânţi în public, fie şi într-un bar de karaoke sau la o petrecere cu prietenii.
Asta te ajută mai ales dacă eşti stresată pentru că în timp ce cânţi scade nivelul hormonilor de stres. Iar dacă alegi să cânţi într-un cor sau într-un grup de prieteni, cu siguranţă legătura dintre voi va fi mai puternică, ceea ce nu poate fi decât benefic pentru sănătatea ta mintală.
Desigur, totul se schimbă dacă eşti timidă şi nu poţi cânta în public, caz în care cântatul devine un stres mai degrabă decât o metodă de relaxare. Dacă ţi-e teamă să nu te faci de râs, cei de la Heart Research te sfătuiesc să te mulţumeşti cu un concert sub duş care nu îţi va ridica nivelul de stres.