17 lucruri pe care nu le ştiai despre usturoi

.

Usturoiul pune pe fugă nu doar strigoii, ci şi dăunătorii din grădină, ba chiar şi pe astronauţii ruşi. Află despre toate acestea, dar şi alte lucruri interesante despre usturoi.
1. Mirosul puternic al usturoiului este dat de o reacţie chimică ce are loc atunci când celulele sale sunt strivite. Dacă usturoiul este gătit la temperaturi înalte, această reacţie nu mai are loc, motiv pentru care usturoiul din mâncare nu mai are gust înţepător, ci dulceag.

2. Usturoiul este un condiment foarte sănătos. Se crede că micşorează colesterolul, previne cancerul şi omoară virusuri, bacterii şi ciuperci. În trecut se folosea pentru dezinfectarea rănilor.

3. Ar putea fi util şi împotriva acneei, dar şi pentru negi.

4. În ciuda mirosului neplăcut, usturoiul este considerat şi un puternic afrodisiac în anumite ţări.

5. Unora nu le place mirosul de usturoi, dar altora le e pur şi simplu frică de el. Există persoane care suferă de aliumfobie – fobia faţă de usturoi şi alte plante cu miros înţepător.

6. Nu folosi instrumente de lemn când curăţi sau tai usturoiul pentru că mâinile îţi vor mirosi mai tare.

7. Poţi îndepărta mirosul de usturoi de pe mâini dacă ţii mâinile sub jet de apă rece în timp ce freci un obiect din oţel inoxidabil. Şi sucul de lămâie este cunoscut ca modalitate de a îndepărta mirosul usturoiului.

8. Dacă grădina îţi este atacată de insecte, le poţi ţine la distanţă în mod natural, folosind…. mujdei de usturoi pe care îl vei pulveriza pe frunze.

9. După unii istorici, piramidele egiptene au fost construite de sclavi care se hrăneau doar cu apă, pâine şi usturoi.

10. Usturoiul a provocat un aprins conflict diplomatic în anii ’80, când francezii s-au alăturat misiunii spaţiale a ruşilor. Astronauţii francezi au refuzat să plece în spaţiu fără usturoi, iar sistemul de ventilaţie al navetei nu făcea faţă mirosului pe care îl emanau talismanele lor, astfel că ruşii au fost foarte deranjaţi şi supăraţi.

11. Există peste 300 de tipuri de usturoi.

12. Egiptenii foloseau usturoiul şi la îmbălsămarea cadavrelor. În mormantul lui Tutankamon s-au găsit obiecte din lut în formă de căpăţână de usturoi.

13. În lume există mai multe restaurante care pun usturoi în orice mâncare servită. În restaurantul „Trandafirul împuţit” din San Francisco poţi să mănânci îngheţată cu aromă de usturoi.

14. Cel mai mare producător de usturoi din lume este China, urmată îndeaproape de India.

15. Membrii familiei regale britanice nu au voie să mănânce usturoi pentur că n-ar fi politicos să împrăştie mirosul specific. Şi persoanelor care lucrează pentru ei le este interzis consumul de usturoi.

16. În evul mediu, oamenii credeau că usturoiul îi scapă de indigestie şi de mahmureală. Tot pe atunci, oamenii puneau un căţel de usturoi în pahar dacă se temeau să nu le fie otravită băutura.

17. Pătrunjelul poate masca mirosul de usturoi, motiv pentru care se găseşte în multe reţete ce abundă în usturoi.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton