Oricât de util ar fi Facebook-ul, e bine să nu abuzezi şi să nu te încrezi prea mult în el. Iată ce au păţit persoanele care nu au făcut asta.
Criza de astm
Un american de 18 ani suferea cumplit după ce a fost părăsit de prietenă, iar când fata l-a eliminat din lista de prieteni pe Facebook, el şi-a facut un alt cont ca să o păcălească. A observat că ea îşi făcea noi prieteni de sex masculin cu care era foarte… prietenoasă. Ceea ce i-a provocat o criză de astm. De fiecare data când intra pe Facebook şi vedea pozele sau comentariile fetei, criza se repeta.
Băiatul suferea de astm de mult timp, dar îşi controla boala prin medicamente. Medicii care au analizat cazul spun că stresul psihic şi anxietatea pot provoca nişte crize grave de astm, astfel că recomandarea lor pentru adolescent a fost o pauză de Facebook.
Când contul de Facebook te trădează
Diagnosticată cu depresie severă, o femeie din Canada se afla de un an în concediu medical şi încă nu îşi revenise complet când a trebuit să întrerupă brusc tratamentul. Femeia primea banii pe concediul medical de la compania de asigurări medicale, iar reprezentanţii firmei au decis să-i întrerupă asigurarea după ce i-au găsit pe contul de Facebook poze în care râdea.
„Din moment ce poate merge la petreceri şi în vacanţe pe plajă, înseamnă că nu mai e deprimată” şi-au zis asiguratorii, care acum neagă că ar viola intimitatea clienţilor pe Facebook.
Sfaturi proaste pe Facebook
Dacă suferi de o boală cronică, pe Facebook poti gasi un grup care are aceeaşi problemă. Numai că nu trebuie să te bazezi prea mult pe informatiile oferite de membrii lui. Specialiştii în medicină de la Harvard au analizat grupurile dedicate diabetului şi au constatat că numai o mică parte din postări erau cu adevărat utile celor bolnavi.
Mare parte din ele erau reclame la produse aşa-zis naturiste, care conţineau inclusiv testimoniale false, iar alte postări încurajau diabeticii să trişeze, încălcând sfaturile medicilor.
Chiar dacă Facebook este o reţea de socializare, conversaţiile online nu se compară cu interacţiunea reală, spun psihologii. Când stai în faţa computerului eşti izolat, iar izolarea are numeroase efecte în ce priveşte sănătatea. Riscul de Alzheimer, cancer sau atac vascular cerebral este mai ridicat la persoanele singuratice.
Concluzia este că cine petrece mult timp pe Facebook ar putea avea probleme de sănătate, mai ales că aceste persoane sunt în general sedentare şi au o dietă greşită.