Ziua de 8 noiembrie este prilej de petreceri pentru aproximativ 1,4 milioane de români care îşi celebrează onomastica de Sfinţii Mihail şi Gavriil.
Celebrată pe 8 noiembrie în fiecare an în calendarul ortodox, sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavriil adună în fiecare an peste cinci mii de pelerini la hramul Mănăstirii Petru Vodă din Nemţ şi deschide an de an târguri tradiţionale peste tot în ţară, cu programe artistice, dansuri populare şi bunătăţi autohtone.
Religie şi tradiţii
Reprezentări mitice în calendarul popular, arhanghelii Mihail si Gavriil sunt, conform credinţei religioase, cei care care conduc cetele de îngeri şi călăuzesc sufletele oamenilor spre rai.
Reprezentaţi iconografic cu aripi şi săbii în mână, arahanghelii sunt consideraţi patroni ai caselor şi gospodăriilor, iar sfântul Gavriil cu precădere este ocrotitorul femeilor şi al copiilor.
În viziunea biblică, el este cel care o anunţă pe fecioara Maria de întruparea lui Iisus, de aceea este perceput în popor ca un înger ce vesteşte minuni, crinul sau călimara şi pana cu care este înfîţişat în icoane fiind simboluri ale rolului său de mesager.
La rândul său, arhanghelul Mihail este investit să lupte împotriva diavolului, fiindu-i încredinţată misiunea de a păstra cheile raiului.
Bătrânii de la ţară şi astăzi sunt convinşi că arhanghelul Mihail este cel care stă la căpătâiul omului atunci când se află pe patul de moarte.
Potrivit lor, dacă persoana suferindă se va vindeca, arhanghelul Mihail va sta la picioarele acesteia, dar dacă se aşează la creştetul ei, înseamnă că momentul morţii a sosit cu adevărat.