Câteva fructe reprezintă cu siguranţă un desert mai sănătos şi mai puţin caloric decât o ciocolată. Dar nici fructele nu sunt atât de sănătoase şi dietetice pe cât ai crede. Cel puţin nu toate.
Asta pentru că fructele nu sunt egale din punctul de vedere al caloriilor şi conţinutului de zahăr şi fibre.
Fructele îngraşă?
Ei bine, da. Şi fructele îngraşă dacă exagerezi. Fructoza, zahărul din fructe, îţi măreşte glicemia ca orice alt tip de zahăr şi da, chiar e posibil să te îngraşi doar din cauza fructelor.
Dacă ne luăm după unii nutriţionişti, fructele ar trebui excluse dintr-o cură de slăbire, tocmai din cauza conţinutului de zahăr. Majoritatea dietelor fără carbohidraţi nu îţi dau voie să mănânci fructe, cel puţin în primele faze.
Iar cea mai nouă şi mai controversată carte în materie de nutriţie, scrisă de Sue Harcombe, susţine că fructele nici măcar nu sunt atât de sănătoase pe cât ni se spune. „Există 13 vitamine şi 16 minerale, iar fructele sunt bogate într-o singură vitamină, C, şi un singur mineral, potasiul”, explică Sue pe blogul ei.
Cum alegi cele mai sănătoase fructe?
Totuşi, puţini sunt cei care se pot lipsi de fructe. Eu, cel puţin recunosc că n-aş putea. Renunţ la ciocolată, bomboane, prăjituri… dar şi la fructe? Dacă ai aceeaşi problemă nu-ţi rămâne decât să alegi fructele cele mai sănătoase, adică cele care au un conţinut scăzut de zahăr şi un conţinut mare de fibre şi antioxidanţi.
Din păcate, fructele cele mai sănătoase sunt şi cele mai greu de găsit. E vorba de fructele de pădure care au puţin zahăr, dar mulţi antioxidanţi. Foarte puţin zahăr conţin şi lămâile, presupunând că cineva ar putea să le mănânce ca atare. În categoria fructelor cu o cantitate medie de zahăr intră pepenele roşu şi galben, căpşunele, caisele, grepfruitul şi, dintre fructele autohtone de sezon – merele, care în plus sunt şi bogate în fibre.
Pe urmatoarea treaptă, a fructelor bogate în zahăr se află prunele, portocalele, kiwi, perele şi ananasul. Avantajul ananasului este acela că ajută la o mai bună digestie fiind după unii singurul fruct ce se poate consuma după masă. Fructele foarte bogate în zahăr pe care ar fi bine să le eviţi sunt mandarinele, cireşele, strugurii, smochinele, bananele.
Fructele uscate, compotul şi dulceaţa
Sunt o gustare delicioasă şi practică, însă dacă eşti la cură de slăbire ar trebui să eviţi fructele uscate, preferându-le pe cele proaspete. Fructele uscate conţin cam acelaşi lucru ca şi cele proaspete, mai puţin apa. Ceea ce înseamnă o concentraţie mai mare de calorii şi zaharuri. Aşa se face că un pumn de stafide poate să aibă tot atâtea calorii ca şi un strugure întreg. Iar 100 de grame de prune uscate pot ajunge la valoarea calorică a 600-700 grame de prune proaspete.
Din fericire, astăzi avem la dispoziţie fructe proaspete pe tot parcursul anului şi n-ar mai fi nevoie să apelam la cele uscate care uneori conţin şi zahăr adaugat artificial în cadrul procesului de deshidratare.
Nu mai trebuie spus că dulceaţa sau gemul nu reprezintă o alternativă la fructele proaspete, având în vedere că ele conţin mult zahăr adăugat şi în plus fructele îşi pierd din vitamine în timpul fierberii.
Este valabil şi în cazul compotului. Dacă totuşi preferi această variantă, ai grijă să prepari compotul fără zahăr şi să bei şi apă în care au fiert fructele pentru că este bogată în vitamine.