Chiar dacă oamenii de ştiinţă nu au reuşit să ajungă la soare ori să se teleporteze în timp, viziunea regizorilor pentru scenariile ştiinţifico-fantastice nu cunoaşte limite.
Dintr-o listă infinit de lungă, Avatar este doar ultimul SF care a alimentat demenţa cinefililor dornici să exploreze alte dimensiuni spaţiale. Iată cum arată universul înfăţişat de 10 dintre cele mai bune filme science – fiction, pe care ţi le recomandăm, până la următoarea revelaţie a lui James Cameron.
Omul care a căzut pe Pământ
Realizat în 1976 de Nicolas Roeg, „The Man Who Fell to Earth” ar putea fi, pe lângă o realizare cinematografică extraordinară, o explicaţie la vizita tot mai insistentă a extratereştrilor.
Filmul pleacă de la ideea că extratereştri, care au chip uman, vin pe Pământ pentru a alimenta cu apă planeta Anthea. Extraterestrul cu nume de om, Thomas Jerome Newton, în rolul lui David Bowie, ajunge pe Terra unde se înrăgosteşte, cade în patima alcoolului şi, în cele din urmă, este deconspirat.
Jurassic Park
Inspirat după romanul lui Michael Crichton, în 1993, Steven Spielberg revoluţiona industria efectelor speciale cu „Jurassic Park”, creând lumea demult apusă a fosilelor preistorice de acum 160 de milioane de ani.
Cu un scenariu captivant, o regie mai mult decât spectaculoasă pentru acea vreme şi ipoteza posiblităţii clonării dinozaurilor, „Jurassic Park” a cutremurat cinefilii şi criticii de film, care i-au acordat 3 premii Oscar.
„Blade Runner”, regizat de Ridley Scott în 1982, cu Harrison Ford în rolul principal, este considerat cel mai reuşit film SF, chiar şi după „Avatar”.
Bazat pe unul dintre romanele celebrului scriitor P K Dick, filmul expune viitorul cyberpunk al lumii, undeva în anii 2019, când omul aplică tehnologia clonării pentru coloniile din spaţiu.
Imprudenţa oamenilor de ştiinţă face ca cinci dintre clonele extraterestre să invadeze Pământul, astfel că Deckard, un neînfricat „Blade Runner”, este singurul care le-ar putea opri de la nimicirea lumii.