Vârcolacii şi vampirii sunt printre noi

.

Legendele cu vârcolaci şi vampiri ar putea avea o bază reală căci există boli rare ce îi fac pe oameni să semene cu personajele Halloween-ului. Poveştile cu vârcolaci şi vampiri sunt…
… pe jumătate reale, anunţă msnbc.com. Deşi cazurile sunt foarte rare, există oameni care seamănă bine cu personajele în care ne costumăm de Halloween, vinovate fiind anumite boli care le schimbă înfăţişarea.

De unde vin poveştile cu vârcolaci

De exemplu, există boli care îi fac pe cei afectaţi să semene cu lupii, provocându-le o dezvoltare excesivă a părului de corp. Cel mai faimos caz este al fraţilor Danny şi Larry Ramos Gomez, artişti mexicani de circ, care suferă de hipertricoză generalizată, adică au păr pe toată spurafaţa corpului, inclusiv pe faţă. Boala lor, care este foarte rară – numai 50 de cazuri în istoria omenirii – le-a adus supranumele de „copiii lup”. Pe acea vreme proprietarul circului îi ţinea închişi într-o cuşcă şi nu-i lăsa să iasă decât la spectacole.  

Astăzi, fraţii sunt acrobati, dar lumea vine să-i vadă mai mult pentru că seamănă cu vârcolacii din filme.  Doar că în cazul lor, asemănarea nu este un rezultat al lunii pline, ci un accident genetic. În familia lor au mai fost persoane care fie au avut hipertricoză, fie au purtat gena care o transmite. Conform specialiştilor, în lume mai există încă două sau trei familii care au aceeaşi genă.

Femeia cu barbă şi omul leu

Un alt caz faimos a devenit cunoscut la începutul anilor ’90. Este vorba de polonezul Stephan Bibrowski, supranumit „Lionel, omul cu faţă de leu”, din cauza părului lung care îi acoperea toată faţa. Câteva decenii mai devreme, curioşii în căutae de privelişti ciudate îl admirau pe rusul Fedor Jeftichew, cunoscut drept „Jo Jo, băiatul cu faţă de câine”.

Nici femeile nu sunt scutite de asemenea accidente genetice. Julia Pastrana, faimoasa femeie cu barbă, atracţia cirurilor de la mijlocul anilor 1800, suferea tot de hipertricoză, dar şi de hipertrofie gingivală, motiv pentru care gura ei semăna cu un bot de maimuţă.

Conform msnbc.com, există şi alte boli care pot face oamenii să semene cu vârcolacii. Sindromul Cushing este mult mai frecvent decât hipertricoza, dar nu schimbă înfăţişarea atât de mult.

Sindromul Cushing, o dereglare hormonală, provoacă creşterea excesivă a părului, formarea unei cocoaşe de grăsime pe spate, transpiraţie excesivă şi vergeturi pe piele. Dacă astăzi boala poate fi tratată, redând pacienţilor o înfăţişare (aproape) normală, în trecut cei cu sindron Cushing ar fi putut semăna foarte bine cu vârcolacii din poveştile de Halloween.

Află în pagina următoare de unde vin poveştile cu vampiri!

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton