Toamna e momentul potrivit că tu să-ţi umpli cămara cu tot felul de bunătăţi. Şi ce poate fi mai bun, pentru un desert sănătos sau un mic-dejun bogat, decât o dulceaţa
delicioasă făcută în casă? Pentru că, anul acesta, să prepari cele mai bune dulceţuri, Gustos.ro îţi da câteva sfaturi:
Cantitatea de zahăr pe care trebuie s-o foloseşti depinde de cât de zemoase şi cât de dulci sunt fructele. Spre exemplu, fructele acre, precum vişinele sau coacazele, au nevoie de mai mult zahăr decât cele dulci, cum ar fi caisele sau căpşunile. Trebuie să fii foarte atent la cantitatea de zahăr pe care o foloseşti.
Dacă pui prea mult zahăr, dulceaţa se va zaharisi, iar, dacă foloseşti prea puţin, dulceaţa va trebui să fiarbă mai mult, iar fructele îşi vor pierde din calităţi.
Este destul de complicat să se stabilească un timp exact de fierbere pentru fiecare tip de dulceaţă, întrucât acest lucru depinde atât de calitatea fructelor, cât şi de cantitatea de apă pe care o conţin. Înainte să puneţi dulceaţa în borcane, e bine să le ţii puţin la cuptor, iar, când torni dulceaţa, ca să nu se spargă borcanele, pun sub ele o cârpă umedă sau coada unui tacâm din metal.
Dacă dulceaţa a fiert prea mult, poţi adaugă suc de lămâie şi o poţi pune iar la fiert. Că să nu se formeze mucegai în borcane, pune puţin rachiu de secară peste dulceaţa din borcan. Dacă, totuşi, dulceaţa face mucegai, e un semn că nu a fiert suficient.