Deşi pare o barieră în calea toxinelor, unghia permite intrarea în corp a substanţelor din compoziţia ojei. Află ce spune medicul dermatolog despre ojă şi sănătatea unghiilor.
Oja de unghii conţine substanţe toxice
Toluenul, dibutil ftalatul (DBP) şi formaldehida sunt cele mai toxice substanţe care se găsesc în lacurile de unghii, a anunţat Oana Popescu, director general Beauty Supply, în cadrul conferinţei de lansare a târgului Nail Expo.
Toluenul este un derivat din benzen, se foloseşte ca diluant pentru vopselurile industriale şi studiile pe animale au arătat că poate fi periculos pentru embrionul uman. Formaldehida şi DBP sunt substanţe cancerigene care usucă placa unghială.
Conform Oanei Popescu, aceste substanţe sunt interzise în UE din cauza toxicităţii lor, însă există şi astăzi în România fabrici care le folosesc în producţia de oje. Cum ajung aceste substanţe în corpul nostru?
Dr. Carmen Pavelescu, dermato-venerolog şi expert în podologie, spune că unghia, deşi pare o barieră de netrecut în calea chimicalelor, este de fapt hidrofila, ceea ce înseamnă că poate absorbi tot ceea ce se dizolvă în apa, inclusiv toxinele din ojă. Acestea pot fi şi inhalate, ceea ce reprezintă un pericol mai mult pentru manichiuriste şi mai puţin pentru noi, cele care ne facem unghiile o dată pe săptămână sau mai rar.
Pericol pentru copii şi femei însărcinate
De asemenea pericolul este mai mare pentru femeile însărcinate, căci toxinele din ojă pot afecta fătul, dar şi pentru copii. Dacă obişnuieşti să-i faci unghiile fetiţei tale, chiar şi numai la ocazii speciale, ar fi bine să renunţi la acest obicei. Organismul copiilor este mai sensibil şi efectele negative apar chiar dacă oja e folosită rar.
Dacă vrei să fii sigură că lacul de unghii nu-ţi afectează sănătatea, citeşte bine eticheta înainte de a cumpăra o ojă şi caută produsele care nu conţin toluen, formaldehidă şi DBP.
Oana Popescu spune că există şi oje bio-organice, pe bază de apă, însă acestea nu ţin decât până la prima spălare pe mâini.
Nu ignora problemele unghiilor!
Vorbind despre sănătatea unghiilor, dr. Carmen Pavelescu ne atrage atenţia şi asupra modificărilor de culoare şi textură, pe care multe dintre noi le ignoră, alegând să acopere unghia bolnavă cu ojă sau unghie falsă în loc să meargă la medic. Cea mai întâlnită problemă este onicomicoza, adică infecţia cu o ciupercă a unghiei.