Românii vor avea o mini vacanță de Paște, formată din patru zile consecutive. Mai mult, în acest an, sărbătoarea este marcată de un eveniment deosebit: atât Paștele ortodox, cât și cel catolic, se vor sărbători în aceeași zi.
Paștele ortodox și cel catolic sunt sărbătorite, de obicei la date diferite, din cauza diferențelor dintre calendarul iulian, folosit de Biserica Ortodoxă, și cel gregorian, folosit de Biserica Catolică. Însă există ocazii când cele două calcule coincid. Astfel, în 2025, atât ortodocșii cât și catolicii vor sărbători Paștele pe 20 aprilie.
Astfel, românii vor avea patru zile libere legale datorită faptului că Paștele cade în weekend și este precedat de Vinerea Mare, care este zi nelucrătoare. De asemenea, a doua zi de Paște este tot liberă.
Vinerea Mare – 18 aprilie 2025 (zi liberă legală);
Sâmbătă, 19 aprilie 2025 (weekend);
Duminică, 20 aprilie 2025 – prima zi de Paște;
Luni, 21 aprilie 2025 – a doua zi de Paște (zi liberă legală).
Cum se calculează data la care este sărbătorit Paștele
Paștele catolic și cel ortodox au mai picat la aceeași dată în 2004, pe 11 aprilie, în 2007 pe 8 aprilie, în 2010 pe 4 aprilie, în 2014 pe 20 aprilie și în 2017 pe 16 aprilie.
Paştele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă şi în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.
Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
De asemenea, Floriile catolice și ortodoxe vor fi sărbătorite și ele tot în aceeași zi, pe 13 aprilie.