Ilie Bolojan, investit în funcția de președinte interimar la României. Klaus Iohannis i-a predat șefia statului

.

Ilie Bolojan a devenit, încă de la primele ore ale dimineții, președinte interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis, după 10 ani de mandat. La Palatul Cotroceni are loc o ceremonie de preluare a mandatului, după care fostul șef la statului va avea parte de o ceremonie de final de mandat.

Ilie Bolojan, investit în funcția de președinte interimar al României

Klaus Iohannis a ajuns la finalul celor 10 ani de mandat ca șef la statului, cu prelungirea în urma anulării alegerilor prezidențiale. Demisia acestuia este una fără precedent în politica românească pentru un președinte. Acum, la Palatul Cotroceni ajunge Ilie Bolojan, care va fi președinte interimar până ce românii își vor alege un nou conducător, la alegerile ce vor avea loc în această primăvară.

Klaus Iohannis l-a întâmpinat pe Ilie Bolojan la Palatul Cotroceni, unde au o discuție. După ce îi predă mandatul lui Bolojan, Iohannis va merge pe Platoul Marinescu, unde sunt întâmpinaţi şefii de stat, în cadrul vizitelor oficiale, unde va avea loc ceremonia de final de mandat.

Acolo va fi intonat imnul național, iar președintele va saluta garda de onoare și va părăsi Palatul Cotroceni.

După ce este investit oficial președinte al României, Ilie Bolojan nu va mai putea exercita atribuțiile de președinte al Senatului și nici nu va mai putea fi președintele PNL.

Citește și: Ce avere are Ilie Bolojan. Va fi președintele interimar al României, după demisia lui Klaus Iohannis

Citește și: Primele reacții după ce președintele Klaus Iohannis și-a anunțat demisia. Elena Lasconi: „Vine mult prea târziu ca să mai poată fi socotită de onoare” / Crin Antonescu: „Decizia a fost una înțeleaptă”

Ilie Bolojan, despre suspendarea sa ca președinte al PNL

Timp de trei luni, cât se va afla la conducerea României, Ilie Bolojan a promis că va încerca, prin atitudinea sa, să respecte cetățenii români și să susțină stabilitatea țării.

„Această exercitare aduce două constrângeri. Nu mai poţi exercita atribuţiile de preşedinte al senatului şi nu mai poţi ocupa funcţii de conducere în partidele politice. Prin urmare, în această seară am fost suspendat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal pe perioada exercitării acestui mandat de trei luni de zile, iar domnul prim-vicepreşedinte Cătălin Predoiu a fost votat în unanimitate de Biroul Politic Naţional în calitate de preşedinte interimar. Dânsul, alături de ceilalţi colegi, va asigura conducerea Partidului Naţional Liberal în următoarele trei luni”, a spus Bolojan după şedinţa conducerii partidului.

„Vom susţine măsurile pentru consolidarea fiscală, prin reducerea deficitului, prin scăderea cheltuielor de funcţionare a statului. De asemenea, vom susţine absorbţia de fonduri europene, prin urgentarea îndeplinirii tuturor condiţionărilor legate de jaloane, în aşa fel încât România să-şi poată accesa banii europeni, pentru ca volumul de investiţii care a fost estimat anul acesta să fie atins, în aşa fel încât să creăm condiţii de dezvoltare în anii următori pentru români”, a mai spus preşedintele interimar Ilie Bolojan.

„Sunt deci pregătit ca începând de mâine să exercit această poziţie onorantă la Cotroceni, încercând ca prin atitudinea pe care o voi avea să-i respect pe cetăţenii României, să fac acest lucru cu decenţă, să susţin stabilitatea ţării noastre, să garantăm partenerilor noştri internaţionali că România este o ţară de încredere şi să reprezentăm cu demnitate România în exterior”, a mai declarat Ilie Bolojan marți seară.

Citește și: Romina Gingașu, replică pentru Călin Georgescu, după ce politicianul a îndemnat la boicot împotriva supermarketurilor: „Vorbește despre lucruri care n-au nicio treabă cu funcția pe care și-o dorește”

Citește și: Traian Băsescu și Anca Alexandrescu, schimb halucinant de replici în direct la Realitatea: „Ce mai face fiica dumneavoastră în dosarul Nordis?”

Care sunt atribuțiile președintelui interimar

Potrivit Constituției României, președintele interimatr preia doar atribuțiile constituționale ale președintelui, cu unele limitări.

1. Reprezintă statul român pe plan intern și internațional

2. Promulgă legi și poate cere reexaminarea acestora

3. Poate sesiza Curtea Constituțională în legătură cu constituționalitatea legilor

4. Poate adresa mesaje Parlamentului

5. Poate institui starea de urgență sau de asediu, cu aprobarea Parlamentului

6. Poate numi și revoca miniștri, la propunerea prim-ministrului

7. Îndeplinește funcția de comandant suprem al forțelor armate

8. Poate participa la ședințele Guvernului

Limitările președintelui interimar

Conform articolului 98, alineatul (2) din Constituție, președintele interimar nu poate îndeplini atribuțiile prevăzute de articolele 88-90, adică:

  • Nu poate dizolva Parlamentul.
  • Nu poate iniția un Referendum.
  • Nu poate adresa Parlamentului mesaje politice.

Președintele interimar își exercită funcția până la revenirea președintelui titular sau până la alegerea unui nou președinte, în cazul vacanței definitive a funcției.

Demisia lui Klaus Iohannis, premieră în politica românească

Luni, Klaus Iohannis și-a dat demisia din funcția de președinte al României, după ce în Parlament se pusese în mişcare procedura de suspendare a sa din calitatea de şef al statului. 

Acesta a explicat că această procedură de suspendare ar duce România în criză și „nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când preşedintele în funcţie va pleca oricum”.

„Mai pe românește, vom fi efectiv de râsul lumii”, a declarat Klaus Iohannis la anunțarea demisiei.

„Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie inutilă şi negativă, demisionez din funcţia de preşedinte al României. Voi pleca din funcţie (…) pe 12 februarie. Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a transmis președintele.

Curtea Constituţională a constatat, marţi, vacantarea funcţiei de preşedinte al României şi a stabilit ca Ilie Bolojan, preşedinte al Senatului, să preia din 12 februarie interimatul la Palatul Cotroceni.

Sursă foto: Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton