Andreea Cosma, fostă deputată PSD, este una dintre persoanele implicate în dosarul Nordis, având calitate de suspect. În ultimii 10 ani, aceasta a fost implicată în mai multe scandaluri, inclusiv în „Furoul”, care a dus la destructurarea DNA Ploiești.
Cine este Andreea Cosma, notărița din dosarul Nordis
Andreea Cosma a fost inițial artistă, debutând în muzică la finalul anilor 1990, când lansa piesa „Solo”, împreună cu un videoclip în care apărea într-o ținută sumară. Cum nu a avut succes în acest domeniu, aceasta a dispărut pentru o perioadă din viața publică. A reapărut în anul 2008, când presa locală anunța evenimentul monden al anului, în Prahova: nunta Andreei, fiica președintelui Consiliului Județean, Mircea Cosma, cu Rami Saad, un important om de afaceri libanez. Cei doi s-au căsătorit în Beirut și au avut parte de o petrecere de neuitat.
La momentul respectiv s-a spus că invitații români au plecat în Liban cu un charter pus la dispoziție de miri, iar costurile petrecerii de nuntă au depășit suma de 200.000 de euro. Rochia de mireasă purtată de Andreea Cosma, brodată cu cristale Swarovski, a fost evaluată la suma de 20.000 de dolari.
Andreea Cosma și Rami au devenit apoi părinții unei fetițe, însă mariajul lor s-a destrămat la scurt timp. După divorț, femeia a revenit în Ploiești, unde și-a deschis un cabinet de notariat public, fără a fi implicată la vedere în viața administrativă a județului condus de tatăl ei sau în activitatea politică, notează Libertatea.
În anul 2016, în timpul alagerilor, spre finalul campaniei electorale, pe lista candidaților la Camera Deputaților a apărut numele Andreei Cosma. Femeia se afla pe locul șapte, considerat neeligibil, astfel că întreaga lume s-a întrebat care era rolul acelei candidaturi, întrucât șansele ei de a ajunge în Parlament erau aproape nule, doar primele cinci fiind eligibile.
Însă, la finalul alegerilor, în momentul validării mandatelor, Cornel Nanu, primarul comunei Cornu, și Ludmila Sfârloagă, doi dintre cei mai vechi PSD-iști prahoveni, cunoscuți drept oameni apropiați ai liderului Cosma, au renunțat la locul lor din Parlament, făcându-i loc Andreei Cosma.
Nanu și Sfârloagă au declarat ulterior că au preferat să rămână cu funcțiile de aleși locali pentru a duce mai departe proiectele deja începute, iar retragerea lor de pe listele de deputați nu a avut la bază niciun favor făcut familiei Cosma.
Poziționarea Andreei Cosma în Parlament a fost o strategie bine pusă la punct, având ca rol salvarea familiei Cosma, care era inculpată în dosare de corupție deschise de DNA Ploiești. Aceștia au sperat atunci că imunitatea parlamentară a acesteia ar fi putut să o salveze de la alte posibile dosare penale.
După alegerile din 2016 a izbucnit unul dintre cele mai mari scandaluri politice din România, care s-a încheiat cu închiderea DNA, cea mai puternică instituție de forță din România.
Andreea Cosma a ieșit la posturile nașionale de televiziune, dezvăluind abuzurile la care susținea că a fost supusă de propurorii anticorupție din Ploiești. Aceasta l-a acuzat pe procurorul Mircea Negulescu ar fi invitat-o la un hotel din Sinaia, în timp ce tatăl și fratele ei erau judecați la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru corupție.
Andreea Cosma a acuzat un procuror DNA de hărțuire
Andreea Cosma a susținut apoi în fața fostului șef al DNA Ploiești, Lucian Onea, că în timpul escapadei de la Sinaia, procurorul Negulescu i-ar fi furat furoul pe care îl uitase în camera de hotel și pe care procurorul l-ar fi ascuns ulterior într-un dulap din sediul parchetului. Această discuție care a fost purtată în sediul DNA Ploiești a fost filmată și mai apoi publicată în presă.
Andreea Cosma a acuzat, ulterior, pe un post de televiziune, că în timpul perchezițiilor informatice, anchetatorii de la Ploiești au vizionat fișiere în care erau salvate fotografii „intime”, din vacanță, în care ea poza sumar îmbrăcată, chiar dacă aceste imagini nu făceau obiectul infracțiunii de care era cercetată.
A fost pentru prima dată în ROmânia când o politiciană, inculpată într-un dosar penal, acuza un procuror de hărțuire cu iz sexual.
Acuzațiile aduse de Andreea Cosma anchetatorilor de la DNA Ploiești au venit în sprijinul altor inculpați care incriminau modul în care se făceau anchetele de către magistrații anticorupție din Prahova.
Într-un final, procurorul șef al DNA Ploiești Lucian Onea a demisionat, în timp ce procurorul Mircea Negulescu a fost dat afară din magistratură. Amândoi au fost trimiși în judecată pentru represiune nedreaptă și cercetare abuzivă. Cei doi au fost achitați de Înalta Curte de Casație și Justiție, pe motiv că fapta nu există.
Ce avere are Andreea Cosma
Odată ajunsă în Parlament, Andreea Cosma a fost nevoită să își facă publică declarația de avere. Potrivit declarației din 2020, femeia cîștiga anual de la Camera Deputaților 131.412 lei, în timp ce cabinetul notarial îi asigura un venit dublu, respectiv 201.793 de lei.
De asemenea, ea deșinea bijuterii în valoare de 110.000 de dolari și era proprietara unor terenuri și case în Păulești, Ploiești și București. Doar locuința din Capitală, cumpărată în 2014, are o suprafață de 268 de metri pătrați.
Tot atunci, ea a declarat că a împrumutat două persoane fizice cu sume mari de bani, 236.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.
Fiica lui Mircea Cosma, suspectă în dosarul Nordis
Anul acesta Andreea Cosma a revenit în atenția publică, fiind suspectă în dosarul Nordis. Luni, 3 februarie, ea a fost citată la sediul DIICOT din București în calitate de suspect în dosarul în care procurorii fac verificări cu privire la modul în care dezvoltatorul imobiliar a înșelat mii de persoane, cumpărători de bună credință care au rămas și fără bani și fără apartamente.
Aceasta a explicat, printr-o intervenție la Antena 3, că este acuzată de procurorii DIICOT că a autentificat, în calitate de notar, un act de apartamentare asupra unui bloc de locuințe.
Însă femeia susține că a semnat doar 59 din cele 2.000 de promisiuni de vânzare, iar aceste apartamente au fost vândute.
Tot în calitate de notar a fost inculpată și în primul dosar instrumentat în 2016 de procurorii DNA din Ploiești. Procurorii au acuzat-o că, deși știa că nu a fost organizată o licitaţie pentru vânzarea terenurilor garnizoanei „Ciuperceasca”, aşa cum impunea legea, şi că preţurile de vânzare sunt subevaluate, a autentificat nouă contracte de vânzare-cumpărare. A contribuit astfel la cauzarea unui prejudiciu cu consecinţe deosebit de grave în sumă de 10.674.784 lei, se arată în actele dosarului care se află încă în instanță, în faza de rejudecare.