Știai că unii oameni au o predispoziție să caște mai des și o fac de câteva ori pe zi aproape fără să își dea seama!? Știința nu poate răspunde nici azi concret la întrebarea de ce cască oamenii. Cert este că oboseala și plictiseala nu sunt singurele cauze ale căscatului. Sunt și situații în care căscatul poate fi un simptom îngrijorător.
Cercetătorii au emis tot felul de teorii pentru a explica de ce cască oamenii, dar niciuna nu este suficient de plauzibilă. Căscatul rămâne o enigmă pentru că nu înțelegem încă de ce avem nevoie de el!
Ai putea spune că nevoia de somn este principalul motiv pentru care cască oamenii, dar sunt o mulțime de persoane care nu cască deloc atunci când sunt obosite. Ba din contră, unii oameni cască mai des dimineața, decât după amiaza sau seara, când se instalează oboseala.
Căscatul este o curiozitate a corpului uman, dar cu siguranță are mai multe roluri. Sunt peste 20 de teorii care încearcă să ne explice de ce cască oamenii. Iată câteva dintre ele mai plauzibile.
Cu toții cunoaștem starea aceea de toropeală, fie din cauza oboselii, fie din cauza temperaturilor ridicate. De obicei, când ne apucă toropeala, simțim nevoia imperioasă de a căsca. Cercetătorii susțin că, în acest caz, cascatul ne ajută să inhalăm o porție zdravănă de aer proaspăt, ne oxigenăm plămânii și creierul, punem inima la trap și ne destindem. De cele mai multe ori, un căscat prelung ne ajută să ne trezim și să ieșim din starea de toropeală, să ne simțim mai înviorați.
Căscatul scade temperatura corpului
Te-ai întrebat vreodată de ce nu caști când îți este frig? Urmărește reacțiile corpului tău în zilele friguroase și vei observa că nu simți deloc nevoia să caști, oricât ai fi de obosit. Nu vrei decât să te încălzești cu o pătură pufoasă, să bei un ceai fierbinte și să scapi de senzația de frig.
Căscatul nu este niciodată asociat cu frigul, însă apare des când ne este prea cald. Într-o cameră încălzită și puțin aerisită, s-ar putea să te apuce căscatul foarte repede. Se pare că întregul corp și mai ales creierul are nevoie de aer proaspăt, iar căscatul ajută la scăderea temperaturii corporale.
Căscatul reglează nivelul de oxigen
Vorbind de spații închise, încălzite, îmbâcsite și puțin aerisite, ajungem iar la căscat. Ei bine, într-o cameră în care nu ai mai aerisit de câteva ore, s-ar putea să începi să caști și să simți imediat nevoia de aer.
În acest caz, căscatul ajută plămânii să se umple de oxigen și ajută la reglarea nivelului de oxigen în creier, un aspect absolut esențial pentru a nu-ți pierde concentrarea și atenția la detalii. Sunt cercetători care atrag atenția că nevoia de a căsca este mai degrabă legată de nevoia de oxigen, decât de nevoia de somn… ceea ce s-ar putea să fie plauzibil!
Căscatul este contagios
Un alt mare mister legat de căscat! Știm cât de repede se ia! Când vezi pe cineva căscând cu poftă, este imposibil să nu caști și tu. Trebuie să faci un efort pentru a te abține, dar chiar nu ai de ce! Misterios sau nu, căscatul este benefic și nu este nicio problemă dacă este contagios.
Ei bine, căscatul este atât de contagios, încât multe persoane susțin că le vine să caște numai dacă citesc despre căscat. Și tu s-ar putea să caști de câteva ori citind acest articol… dar noi sperăm că nu din plictiseală!
Căscatul destinde musculatura
O altă teorie care încearcă să ne explice de ce cască oamenii este legată de nevoia noastră de a ne destinde. Se pare că, datorită căscatului, se destinde musculatura, pornind de la mușchii feței, până la mușchii abdomenului.
Poate că ai observat uneori că, dacă stai prea încordată și te simți obosită sau crispată, dintr-o dată te apucă un căscat de toată frumusețea. În popor se spune ”caști de-ți troznesc fălcile”, dar în realitate organismul simte nevoia să se destindă, iar căscatul este un mijloc rapid de destindere.
Căscatul îți schimbă dispoziția
Sunt specialiști care susțin că poate avea legătură cu echilibrul de hormoni și diverse alte substanțe excitante care influențează creierul. În acest caz, căscatul ar putea avea legătură astfel cu emoțiile negative, cu stările de anxietate, cu schimbările de dispoziție.
Fenomenul se observă mai ușor la copii sau la adolescenți, când sunt stresați de lecții sau când sunt puși în situații limită. De cele mai multe ori, creierul le comandă să caște cu poftă, pentru a se destinde, pentru a câștiga timp căutând o soluție.
Această explicație este valabilă și în cazul animalelor de companie. Poate că ai observat pisica ta căscând după ce ai certat-o că a făcut ceva nepermis. La fel reacționează și câinii, mai ales cei mici și fricoși, când sunt anxioși.
Căscatul combate foamea
Senzația de foame este o altă stare neplăcută, care induce sentimente negative. Sunt persoane care au observat că au tendința să caște, atunci când le este foarte foame și nu își potolesc imediat senzația de gol în stomac. Probabil, creierul încearcă să compenseze acest gol dând comandă să inhalăm o gură maaare de aer…
De câte ori căscăm pe zi și când este căscatul motiv de îngrijorare
Căscatul este un proces involuntar care constă în deschiderea largă a gurii și inspirația profundă a unei cantități mari de aer, pentru a ne oxigena bine plămânii! În mod obișnuit, o persoană poate căsca de două – trei ori pe zi.
Unele persoane sunt predispuse să caște mai des, altele cască doar de câteva ori pe săptămână. Conform unui studiu realizat la Harvard, un om poate căsca de 240.000 de ori de-a lungul vieții.
Căscatul este absolut firesc și atât de banal că nici nu băgăm de seamă de obicei. Cert este că, după ce căscăm ne simțim mai bine, mai destinși, mai relaxați, mai înviorați, lucru care se datorează oxigenului proaspăt care inundă plămânii și creierul.
Cu toate că este un fenomen natural și benefic, uneori căscatul devine un semnal de alarmă. Când o persoană cască prea des și nici nu se simte prea bine după ce a căscat, acesta este un motiv de îngrijorare.
De ce cască oamenii prea des! Cauze medicale grave
Căscatul este absolut banal și nu ridică semne de întrebare, decât în condițiile în care se repetă prea des. În cazul în care observi pe cineva că începe să caște des și pare să nu se mai oprească, trebuie să îi atragi atenția că este posibil să aibă probleme de sănătate pe care nu le-a descoperit.
Căscatul excesiv poate ascunde probleme grave, care vor necesita investigații amănunțite. În cazul în care căscatul se repetă prea des, este necesar să te adresezi unui medic.
Debutul unor boli neurologice precum Parkinson, Alzheimer etc
Căscatul frecvent este un simptom controversat și ai nevoie de un consult medical detaliat pentru a fi descoperite adevăratele cauze. De cele mai multe ori, căscatul excesiv este legat de boli de inimă sau de boli de ficat, afecțiuni care accentuează senzația de oboseală persistentă, aproape permanentă.
Cu atât mai suspicios este căscatul frecvent, dacă este însoțit de senzație de vertij, amețeală, durere în piept și greață. Nu trebuie să mai stai deloc pe gânduri în acest caz și să mergi de urgență la un spital sau la medicul de familie pentru un control amănunțit.
Cum să combați căscatul
Cazurile în care căscatul ascunde probleme grave de sănătate sunt, totuși rare. De cele mai multe ori, căscatul frecvent este doar un semn al extenuării, al stresului și al oboselii. De aceea, odihna și somnul de calitate sunt primele recomandări când se discută de ce cască oamenii prea des.
La fel de importantă este și alimentaţia, care trebuie să fie bogată în legume şi fructe, dar săracă în proteine de origine animală (care îngreunează digestia și accentuează oboseala).
Iar cel mai rapid remediu este aerul proaspăt. De cum începi să caști, deschide ferestrele larg, aerisește bine camera sau biroul sau ieși la o plimbare să te înviorezi!
Curiozități legate de căscat
Este curios că bebelușii care se dezvoltă în burtica mamei încep să caște de la vârsta de numai 11 săptămâni.
Căscatul durează în medie 6 secunde, iar inima bate mai accelerat pentru a susţine procesul de respiraţie.
Căscatul des, care se repetă în diverse momente ale zilei, poate fi o reacţie anormală a nervului vag, semnalând o afecţiune a inimii sau a creierului, începutul unei migrene sau chiar boala Parkinson.
Căscatul este pus pe seama empatiei, deoarece căscăm mult mai repede dacă vedem pe cineva apropiat căscând, o soră, un iubit sau un copil, decât dacă vedem o persoană străină.
Până și câinii cască, dacă își văd stăpânii căscând. Toate animalele și păsările cască, iar căscatul este contagios inclusiv în lumea lor.