Vei fi surprinsă de varietatea de plante care pot fi cultivate în sticle și terarii, cu avantaje mari pentru tine. Dacă ești o iubitoare de plante decorative, alege diverse specii care se dezvoltă chiar și în cele mai mici vase de sticlă sau în terarii pe care le poți pune pe birou. Vei descoperi un hobby relaxant, plin de culoare!
Magazinele de hobby îți oferă o gamă largă de sticle și terarii în care poți cultiva grădini în miniatură. Vei găsi tot felul de forme, de la cele clasice rotunde sau pătrate, la forme hexagonale, triunghiulare sau globuri suspendate.
Și tu poți încropi diverse sticle și terarii pentru plante din obiecte de sticlă pe care nu le mai folosești. Spre exemplu, un ceainic sau o cafetieră din sticlă, pline cu plante și granule de rocă colorată vor da un aer boem bucătăriei iar o cană din sticlă, complet transparentă, se poate transforma într-un mic univers viu lângă laptop, pe biroul tău.
Orice bol sau borcan din sticlă, orice recipient din sticlă, cu sau fără capac, poate adăposti o mică lume a plantelor care te va încânta cu transformările prin care trece de la un sezon la altul.
Terariu sau terrarium este un acvariu cu mediu uscat sau umed, în care pot fi cultivate plante specifice, dar și animale mici precum șopârlele, șerpii, paianjenii etc.
Terariul din sticlă se comportă ca o seră în miniatură și oferă condiții excelente de lumină și umiditate pentru dezvoltarea anumitor specii de plante. În interiorul fiecărui terariu se poate compune un univers complex din plante, mușchi și ferigi de mici dimensiuni care vor contribui la formarea unui microclimat stabil.
Dacă vrei să crești plante în sticle și terarii, aceste recipiente au anumite avantaje care te vor surprinde:
Te stimulează să devii mai creativă;
Arată excelent oriunde le ții în casă;
Îți oferă bucuria de a ”grădinări” fără să ai grădină;
Îți ocupă un spațiu restrâns în casă sau pe balcon, majoritatea fiind de mici dimensiuni;
Îți ocupă puțin timp și bani, deoarece nu necesită îngrijiri frecvente și nici prea multe substanțe hrănitoare;
Rezistă fără probleme, dacă pleci în vacanță câteva săptămâni;
Unele terarii păstrează plantele vii aproape un an de zile, fără ajutorul tău;
Filtrează unele substanțe nocive din aer, așa cum sunt terariile cu ferigi;
Supraviețuiesc până și în spațiile mai slab luminate, unde nu ajunge soarele niciodată!
De ce sticlă și nu plastic?
Poate că te întrebi de ce se pune accentul pe sticlă și de ce nu poți face un terariu dintr-o caserolă de plastic? Ei bine, plantele tale nu vor fi la fel de sănătoase, dacă folosești recipiente din plastic, chiar dacă este un plastic dur și transparent, care imită bine sticla.
Ține minte că sticla are anumite proprietăți pe care plasticul nu le poate imita:
Distribuie uniform lumina naturală către plante;
Menține o umiditate adecvată, importantă mai ales pentru plantele suculente și pentru longevitatea lor;
Împiedică formarea și dezvoltarea de alge verzi și alte microorganisme care ar pătrunde în porii plasticului;
Sticla este ușor de dezinfectat și de spălat, pe când plasticul nu poate fi dezinfectat la fel de ușor, deoarece orice terariu trebuie dezinfectat în prealabil;
Plasticul nu este la fel de clar și transparent precum sticla, iar efectul vizual este diminuat;
Dacă apar depuneri de piatră pe pereții unui terariu din sticlă, acestea se curăță ușor cu oțet, pe când un terariu din plastic va rămâne pătat și se va opaciza.
În concluzie, un recipient din plastic nu este interzis, dar nici recomandat. Efectul nu va fi la fel de elegant și atractiv, precum efectul pe care îl are sticla!
Recipiente potrivite pentru un terariu
Imaginația ta este singura limită, când vrei să crești plante în sticle și terarii! Ține cont doar de faptul că cele mai bune recipiente sunt cele din sticlă și mai puțin cele din plastic. Iată câteva idei simple, care nu te costă mai nimic.
Borcane mari pentru gogonele sau borcane mai mici pentru gem;
Damigene din sticlă din cămara bunicilor (sau de la piață)
Sticle de toate dimensiunile, de la cele de coniac, la cele de bulion;
Globuri din sticlă prevăzute cu un orificiu rotund
Ceainice și cafetiere din sticlă transparentă
Căni sau pahare mari din sticlă
Recipiente sub formă de bec, lacrimă, cub sau romb, prevăzute cu orificii, pe care le găsești în magazinele de bricolaj
Acvarii de mici dimensiuni pătrate, rotunde sau dreptunghiulare
Orice vas de sticlă cu formă fistichie, dar de preferat să fie transparent.
Cum pregătești un terariu pentru plante
După ce ai ales vasul de sticlă dorit, mai ai nevoie de următoarele materiale și unelte:
O mică lopată de grădină sau o linguriță de inox (în funcție de mărimea recipientului)
O furculiță
O pensetă
Pietriș și nisip curate
Pastile de cărbune vegetal
Boabe de perlit
Bile de argilă
Turbă, sfagnum sau compost în funcție de plantele folosite
Fibre de cocos
Mușchi colorat
Cum pregătești substratul
Fără orificii pentru scurgerea apei, plantele din sticle și terarii ar putea mucegăi imediat, de aceea este nevoie de un sol poros, care să permită evaporarea apei.
În vasele cu o deschidere largă este suficient să pui la bază puțin pietriș mărunt foarte curat, bine spălat înainte, și apoi un amestec de turbă, nisip, perlit și cărbune vegetal (pastile de cărbune fărâmate mărunt). Ici – colo se pun bile de argilă.
Se pulverizează apă în mod egal și se pun plantele cu grijă folosind furculița pentru a forma găurile de plantare și penseta pentru a introduce plantele în terariu.
Printre plante se poate adăuga mușchi decorativ, dar și alte mici obiecte decorative de preferat făcute din sticlă colorată sau din ceramică. Poți înveseli un terariu cu mici ciupercuțe, pitici în miniatură, pene, bile sau roci de mici dimensiuni. Poți folosi inclusiv figurine de prințese și animale, dacă vrei să faci un aranjament pentru un copil.
Plante recomandate pentru sticle și terarii
Pune pe birou câteva plante la sticlă și va căpăta o notă elegantă. Iar pentru privirea ta obosită de la ecranul calculatorului reprezintă un colț frumos de relaxare. Dar nu orice plante la sticlă rezistă în acest mediu restrâns. Trebuie să știi că este nevoie de plante cu o creștere lentă, care necesită puțină apă și îngrijiri minime. Iar cele mai potrivite sunt plantele suculente și cactușii sau mini orhideele.
Plantele care fac flori nu sunt potrivite pentru mini grădinile amenajate în sticlă și nici plantele cu rădăcini prea lungi. Ai nevoie de plante micuțe, eventual tratate cu inhibitori de creștere, pe care le poți găsi în unele magazine specializate.
Ferigi – specii de mici dimensiuni
Toate speciile de mușchi
Iedera
Fitonia
Begonia
Asparagus
Tot felul de soiuri de cactuși
Toate plantele suculente
Crotonul, Hypoestes phyllostachya sau planta cu pistrui și maranta pot fi cultivate cu ușurință în sticle și terarii mai mari.
Unele specii de mini violete africane pot fi cultivate în terarii care au o deschidere mai largă, să aibă mult aer. Violetelor le place atmosfera umedă, dar nu suportă umezeala ridicată în sol, așa că un terariu unde pulverizezi apă doar o dată la 2 – 3 săptămâni poate fi un mediu potrivit pentru ele. Ai grijă doar să nu stea niciodată în soare!
Alte plante care pot crește în sticlă
Pe lângă ferigi, mușchi, cactuși sau plante suculente, primăvara devreme poți planta bulbi în boluri sau vaze și borcane largi de sticlă. La baza acestora trebuie să pui un strat de pietriș fin, apoi un strat de nisip și perlit și compost amestecat cu nisip.
Deasupra acestui substrat, care trebuie să fie gros de minimum 3 – 5 cm, poți aranja bulbi de ghiocei, crocuși, zambile, narcise sau lalele. Bulbii trebuie înveliți cu mușchi umed sau cu un strat de compost și fibră de cocos.
Din fiecare bulb va răsări câte o floare și te vei bucura de frumusețea lor timp de 2 – 3 săptămâni.
Le poți îngriji pulverizând apă la baza tulpinilor de două ori pe săptămână.
După ce se ofilesc florile, bulbii pot fi plantați în grădină, deoarece vor înflori din nou peste un an!
Cum se îngrijesc plantele din sticlă
Plante miniaturale cresc lent și rezistă în sticle și terarii multă vreme. Cactușii sunt cei mai potriviți pentru astfel de aranjamente. Ei nu au nevoie nici de multă umezeală. În general, aceste plante la sticlă se pot pulveriza cu un strat fin de apă în fiecare săptămână sau chiar la 2 – 3 săptămâni.
Sticla sau terariul trebuie ținute la o fereastră orientată spre apus sau spre nord, să nu bată soarele direct în ele. Plantele au nevoie de lumină, dar fără soare direct, care le poate sufoca.
Curăță imediat frunzele ofilite. Pulverizează o dată pe lună apă minerală și adaugă fertilizatori cu inhibitori de creștere pe care îi poți găsi în magazinele specializate.
Udă plantele din terrarium în funcție de necesitățile lor, dar nu în exces. În vas va exista întotdeauna umiditate, deoarece nu există găuri de scurgere, astfel că apa va fi aproape în permanență la baza vasului. În plus, respirația plantelor și condensul vor adăuga umezeală în interiorul vasului.
Atunci când plantele cresc mai mari le poți tunde cu o foarfecă pentru a le păstra la o dimensiune adecvată vasului.
Nu te va costa mult să faci un terariu cu plante, va fi o muncă plăcută și creativă care te va relaxa! Nu în ultimul rând, poți alege să faci un terariu și atunci când ești în pană de idei de cadouri pentru prieteni. Ce poate fi mai frumos decât o mini grădină realizată de mâinile tale, special concepută pentru o persoană anume și foarte ușor de îngrijit!