Multe zile din luna ianuarie sunt deprimante, reci și întunecate. Dar cea mai deprimantă zi din an, renumita Blue Monday, vine întotdeauna în cea de a treia săptămână a lunii, când stresul, frigul și gândurile negre par să ne copleșească.
Pentru mulți dintre noi, luna ianuarie poate fi cea mai grea lună a anului. Este o lună foarte lungă și rece, cu multă muncă, cu facturi mari, cu obligații noi și stresante. Cea de a treia zi de luni din ianuarie este resimțită de mulți dintre noi drept cea mai deprimantă zi din an. A fost botezată Blue Monday sau Lunea Albastră sau Lunea Tristă.
În ianuarie, strălucirea Sărbătorilor de iarnă rămâne doar o amintire, zilele devin monotone și, colac peste pupăză, gripele și virozele se răspândesc rapid, mulți dintre noi ne îmbolnăvim și ne confruntăm cu tot felul de probleme de sănătate.
Zilele sunt în continuare destul de scurte și puține dintre ele sunt însorite. Nopțile lungi, orele lungi de muncă și stresul continuu își pun amprenta asupra psihicului nostru. Toate acestea se acumulează și mulți dintre noi se simt copleșiți. Iar sentimentele deprimante par să fie tot mai accentuate în ceea de a treia săptămână a lunii ianuarie, care începe cu Blue Monday.
Numele de Blue Monday sau Lunea Albastră a fost folosit prima dată într-o campanie publicitară din anul 2005, de către compania Sky Travel. Dar conceptul în sine a fost denumit de către psihologul britanic Cliff Arnall, profesor la Universitatea din Cardiff.
Denumirea de Blue Monday a fost preluată din teoria profesorului Cliff Arnall și a fost folosită de compania Sky Travel care oferea reduceri semnificative și recomanda călătoriile pentru a combate depresia din ianuarie.
Într-adevăr, pentru mulți dintre noi, o mini vacanță la mijlocul lunii ianuarie, o călătorie, câteva aventuri și mici distracții reprezintă cel mai bun tratament pentru a scăpa de tristețe, deprimare și stres. Dar mai sunt și alte metode eficiente, mai puțin costisitoare, prin care poți combate depresia din luna ianuarie.
Formula matematică a celei mai triste zi din an
Psihologul Cliff Arnall a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula cea mai deprimantă zi a anului. El a luat în considerare vremea, facturile la utilități, datoriile, nivelul motivațional, precum și faptul că majoritatea oamenilor urăsc zilele de luni.
Formula lui matematică pune în ecuație condițiile meteorologice, debitul de bani (diferența dintre datoriile acumulate și capacitatea noastră de a plăti), timpul scurs de la Crăciun, timpul scurs de la începutul Anului Nou, raportate la un nivel motivațional scăzut și un impuls scăzut de a acționa. Astfel, Cliff Arnall a stabilit că rezultatul ecuației duce la prima sau a doua zi de luni, după Sărbători. De obicei, este vorba de ziua de luni din cea de a treia săptămână a lunii ianuarie.
Când este Blue Monday în 2025
Blue Monday este, într-adevăr, o zi dificilă pentru mulți dintre noi. Ziua de luni din cea de a treia săptămână a lunii ianuarie poate fi cea mai deprimantă zi din an chiar și pentru cele mai active și optimiste persoane.
Blue Monday în 2025 va fi data de 20 ianuarie, adică a doua zi de luni din ianuarie în care mergem la muncă. Cum Sărbătorile de iarnă s-au prelungit până pe data de 7 ianuarie, cea de a doua zi de luni în care mergem la muncă este 20 ianuarie și poate fi o zi destul de stresantă și deprimantă.
În prima săptămână de muncă din ianuarie păstrăm încă spiritul festiv de la Revelion, ne împărtășim amintirile frumoase cu prietenii și colegii, povestim despre vacanțele la ski sau despre Sărbătorile de poveste din Bucovina și din Maramureș. În primele zile de muncă, nimeni nu se stresează prea mult, mai rar apar urgențe și situații complicate.
Dar a doua săptămână plină de muncă din ianuarie începe să fie mai dificilă! Patronii încep să aibă pretenții, ședințele se țin lanț, se cere concentrare și un efort susținut. Zilele de lucru pot fi pentru mulți dintre noi din ce în ce mai dificile, apăsătoare și stresante. Adăugând la acestea frigul și întunericul, facturile mari la întreținere și cheltuielile curente, datoriile sau obligațiile presante de familie, ultima parte a lunii ianuarie poate fi o perioadă complicată.
Cei mai norocoși își echilibrează bugetele, dacă primesc salariile la jumătatea lunii ianuarie. Dar mulți angajați sunt plătiți abia la sfârșitul lunii, ceea ce poate fi o provocare după cheltuielile mari făcute de Crăciun și de Revelion.
Nu este de mirare că zilele de luni pot fi atât de neplăcute, iar ziua de luni, 20 ianuarie, înainte de a încasa primul salariu pe anul 2025, este cu atât mai deprimantă.
Cum ne afectează în realitate Blue Monday
Dacă te simți mai trist în ianuarie, după Sărbători, și mai ales în zilele de luni când te întorci mai greu la muncă, atunci poți spune că ești afectat de fenomenul Blue Monday.
Așa cum se exprimă mulți psihologi, depresia din luna ianuarie este însoțită de:
O stare de astenie greu de explicat
Oboseală continuă
Lipsă de chef, lipsă de viață și de inițiative
Sentimente de tristețe nedefinite, fără o cauză anume
Sentimente de deprimare mai acute dimineața devreme, când trebuie să mergi la serviciu, sau spre seară, din cauza faptului că se întunecă devreme;
Sentimente de melancolie sau regrete după zilele și perioadele mai fericite din timpul anului.
Astfel de stări pot fi resimțite mai acut în zilele de luni din ianuarie, poate chiar pe data de 20 ianuarie, așa cum spune teoria Blue Monday. Dar pentru unii dintre noi, Blue Monday poate fi marți, miercuri sau în orice altă zi în care ne copleșește tristețea și un sentiment nedefinit de inutilitate și deprimare.
Cert este că mulți dintre noi ne confruntăm cu o stare depresivă în luna ianuarie, o lună lungă și rece, lipsită de festivități, sărbători sau alte zile libere, după ce trece Boboteaza și soborul Sf. Ioan Botezătorul. Abia la mijlocul lunii februarie, de Sf. Valentin sau Dragobete se mai animă zilele cu petreceri, întâlniri, ciocolată și cupe de șampanie. Noi, românii, ne bucurăm și de începutul primăverii o dată cu Mărțișorul și cu Ziua Femeii, pe data de 8 martie. Dar, până atunci, luna ianuarie pare foarte lungă și deprimantă.
Cât de real este efectul Blue Monday din punct de vedere științific
În pofida teoriei care descrie destul de bine stările depresive din luna ianuarie, unii dintre noi nu sunt deloc afectați de fenomenul Blue Monday. Persoanele cu un spirit întreprinzător și dinamic, persoanele active, optimiste, cu un calendar plin de proiecte noi, nici nu se gândesc la zilele depresive din ianuarie.
Formula profesorului Cliff Arnoll, după care a calculat cea mai deprimantă zi, poate fi o ecuație care „ne permite să calculăm ziua cu cel mai mare ‘factor de stres’ pe care o poți folosi apoi ca focus pentru a îmbunătăți lucrurile, pentru a-ți rezerva o vacanță etc…”, dar în principiu este ”un nonsens”, susține dr. Dean Burnett, de la divizia de medicină psihologică și neuroștiințe clinice a Universității Cardiff.
Blue Monday este „un nonsens”: „În primul rând datorită faptului că ecuația nu a fost rezultatul unui studiu psihologic realizat de o echipă de cercetători de renume, ci a fost realizat de o companie de turism, care apoi a căutat un psiholog care să-și dea acordul și să o preia în numele lui, astfel încât teoria să fie cât mai credibilă. Ecuația respectivă combină lucruri care nu au o modalitate cuantificabilă pentru a fi adunate sau scăzute”, susține dr. Dean Burnett.
Bineînțeles, există multe persoane care îmbrățișează teoria Blue Monday, dar și multe persoane care nu cred în semnificația acestei zile. Sentimentul de tristețe, de melancolie sau chiar deprimare este resimțit diferit de la o persoană la alta. Unii oameni sunt mai predispuși să se simtă nefericiți în luna ianuarie, deoarece fondul lor psihic este afectat de iarna lungă și de problemele cu care se pot confrunta la început de an (datorii, lipsa banilor, bolile de sezon).
Alții consideră luna ianuarie ca pe un nou început, își fac planuri noi, se implică în diverse proiecte, afaceri sau activități dinamice. Spre exemplu, poate fi o perioadă excelentă pentru a face mai mult sport sau pentru a începe o dietă de slăbit după sărbători. Sau poate fi o perioadă bună pentru călătorii, datorită prețurilor mai mici și datorită stațiunilor mai puțin aglomerate.
Cum poți combate efectul Blue Monday
Dacă te numeri printre cei care se simt copleșiți de probleme și deprimați în luna ianuarie, poți încerca diverse strategii și soluții, unele extrem de simple și ieftine, altele puțin mai costisitoare. Dar este important să încerci să controlezi stările deprimante și să nu te lași pradă melancoliei și singurătății.
Petrece mai mult timp afară, în lumina naturală, cu atât mai mult în zilele însorite de ianuarie. Spre deosebire de luna decembrie, lumina zilei crește în ianuarie cu aproximativ 40 de minute. Fă o plimbare de o jumătate de oră în soare, ieși cu prietenii, cu familia sau câinele într-un parc și bucură-te de soare sau de zăpadă!
Încearcă să faci sport cel puțin 30 de minute pe zi. Sportul, mișcarea, exercițiile fizice regulate eliberează endorfine care îți vor da o stare de bine susținută.
Mergi la cursuri de dans, la patinoar sau la o piscină încălzită.
Vizitează noi muzee, galerii de artă sau cafenele tematice.
Organizează diverse întâlniri cu prietenii, organizează seri cu jocuri de societate sau de urmărit serialele preferate cu cea mai bună prietenă/prieten.
Călătorește în weekend, nu sta acasă dacă ai timp liber. Vizitează rude sau pleacă în călătorie să descoperi orașele sau capitalele europene care sunt foarte aglomerate pe timpul verii.
Alege un hobby atractiv: pictură pe numere, goblen, șah etc.
Adoptă un pui de pisică sau un pui de cățel, care îți va însenina zilele cu giumbușlucurile lui!