Anul Nou este înconjurat de numeroase sărbători creștine, dar și de tradiții sau superstiții legate de treburile gospodărești. Multe femei se întreabă când se spală rufe după Anul Nou și când poți face curățenie temeinică în casă, dacă ai avut petreceri și musafiri.
Bunicile noastre nu se atingeau de rufe din ajunul Crăciunului până după Revelion. Din bătrâni ele știau când se spală rufe după Anul Nou și țineau cont deopotrivă de tradiții, dar și de sărbătorile creștine care marchează începutul noului an.
Obiceiurile vechi s-au mai schimbat, cu toate acestea la trecerea dintre ani ne place să ținem cont de superstiții și de credințe vechi care vorbesc despre sănătate, noroc și belșug. Chiar dacă azi este simplu să pui rufele în mașina de spălat și să apeși pe un buton, fără să depui niciun efort, multe femei se feresc să spele între Crăciun și Revelion și multe femei țin cont și de zilele în care se spală rufe după Anul Nou.
Când se face curat și când se spală între Crăciun și Anul Nou
Imediat după ce trece Crăciunul, multe gospodine vor să se apuce de treabă, să curețe bucătăria și casa, mai ales dacă au avut musafiri. Dar Nașterea Domnului este urmată de două zile importante în calendarul ortodox, notate cu cruce roșie.
Acestea sunt zile în care nu se face treabă în gospodărie și nu se spală rufe, chiar dacă le spală mașina. Este vorba de ziua de 26 decembrie, când este soborul Maicii Domnului și este mare sărbătoare pentru proslăvirea Fecioarei Maria, și de ziua de 27 decembrie, când este prăznuit Sfântul Ștefan.
Ce poți face între 28 și 30 decembrie
Așadar, abia pe data de 28 decembrie putem face curățenie și putem spăla rufe. De asemenea, se pot face diverse activități în gospodărie în zilele de 29 și 30 decembrie. Sunt zile în care cu toții ne pregătim casa pentru Anul Nou, facem curat, facem ordine, spălăm diverse lucruri și reparăm ceea ce merită reparat.
Ba chiar se spune din bătrâni că este musai să faci ordine în casă înainte de Anul Nou și să arunci vechiturile, hainele pătate și rupte, lenjeria uzată și tot felul de lucruri stricate sau prea vechi pentru a le mai folosi. Cu cât arunci mai multe vechituri și obiecte inutile, cu atât intri în noul an mai curat, mai liber și despovărat de griji, iar norocul tău sporește.
De ce nu se spală în ajun de Anul Nou
Mare atenție, însă, pe data de 31 decembrie! Este o zi obișnuită, nu este o zi de sărbătoare, dar superstițiile spun că nu se face curat și nu se spală rufe în ajun de Anul Nou, pentru că orice arunci în această zi, inclusiv apa murdară de la haine, înseamnă că arunci norocul pe care l-ai adunat. O altă vorbă din bătrâni spune că femeia care spală rufe pe data de 31 decembrie va suferi mult în noul an, deoarece picăturile care se scurg din hainele puse la uscat vor aduce lacrimi multe pe obrajii ei în anul care vine.
Pe data de 31 decembrie trebuie să te odihnești, să te pregătești pentru musafiri, dacă dai tu petrecerea de Revelion, sau pur și simplu să te aranjezi pentru a te simți cât mai elegantă și frumoasă. Zilele din preajma Crăciunului, precum și zilele din preajma Revelionului trebuie să fie zile de odihnă, relaxare și petrecere alături de oamenii dragi.
În popor se spune că, orice activitate ai face în ajun de Anul Nou ea se va înmulți în noul an. Așadar, evită să muncești sau să depui efort, pentru că vei munci din greu tot anul. Odihnește-te, relaxează-te, bucură-te de o cafea bună sau de o prăjitură și fă-te frumoasă!
Când se spală rufe după Revelion. Ce spun tradițiile
Ziua de 1 ianuarie este zi cu cruce roșie în calendar și este ziua închinată Sf. Vasile. Așa cum spune tradiția creștină, niciodată nu se spală rufe după Anul Nou și nu se face curățenie în zilele cu cruce roșie. Așadar, pe 1 ianuarie nu trebuie decât să te odihnești și să continui mesele în familie și întâlnirile cu prietenii.
Până și superstițiile spun că este de rău augur să speli rufe după Anul Nou, pe 1 ianuarie, chiar dacă fețele de masă s-au pătat la petrecere. O vorbă din bătrâni ne avertizează că, cine spală sau curăță pe 1 ianuarie, poate atrage moartea cuiva din familie, deoarece se spunea pe vremuri că ”speli pentru morți”.
De altfel se spune că nu este bine să speli rufe după Anul Nou până la Bobotează, pentru că îți speli tot norocul chiar de la începutul anului. Chiar dacă zilele de 2, 3, 4 și 5 ianuarie nu sunt zile de sărbătoare și ai putea pune rufe la spălat, ele sunt destinate odihnei și petrecerilor cu cei dragi. Așa vei începe un an spornic, norocos, îmbelșugat și vesel. Dacă te apuci de curățenie și spălat până la Bobotează, tot anul vei trage din greu și vei munci peste puteri.
De Bobotează, pe data de 6 ianuarie, se spune că se sfințesc apele și este mare sărbătoare creștină precum și sărbătoare națională. Ziua de 7 ianuarie este altă mare sărbătoare cu cruce roșie, soborul Sfântului Ioan Botezătorul. În aceste două zile nu se face nicio treabă în gospodărie. Abia din data de 8 ianuarie poți pune mașina la spălat, poți curăța după musafiri și poți face iar ordine prin bucătărie.
Cum scoți petele de pe covoare după Sărbători
Tradiția spune că trebuie să iei o pauză lungă după Revelion, și să începi să faci curat abia după data de 8 ianuarie. Dacă ai dat petreceri sau ai avut mai mulți musafiri, nu de puține ori găsești pe covoare pete de noroi, de vin roșu sau chiar de cremă cu ciocolată de la tortul servit la miezul nopții. Înarmează-te cu perii pentru covoare de bună calitate, cu lavete din microfibră și bureți. Îți mai trebuie oțet și detergent de vase lichid, care este un bun degresant.
Cum se curăță petele de noroi
Îndepărtează stratul gros de noroi uscat cu o perie aspră și apoi freacă petele cu o soluție concentrată de apă caldă și detergent de vase. Nu ai nevoie de soluții scumpe și vei vedea că este eficientă și pentru covoarele sintetice și pentru cele din lână. Apoi limpezește locul curățat cu o lavetă din microfibră umedă și lasă să se usuce.
Cum se curăță petele de ciocolată
Petele de ciocolată se spală cu o soluție din apă caldă, detergent de vase și puțin oțet. La final, se tamponează cu laveta bine umezită de mai multe ori, până când fibrele covorului rămân curate.
Cum se curăță petele de vin roșu
Se spune că, dacă torni vin alb peste cel roșu, acesta curăță bine petele. Dar de ce să strici bunătate de vin alb pe covoare? Folosește tot un acid, dar mult mai eficient, adică oțetul alb.
Tamponează bine petele de vin roșu cu oțet, până dispare orice pată roșie, apoi spală cu puțin detergent și limpezește zona cu apă curată. La final, șterge bine covorul de mai multe ori cu laveta umedă și lasă-l să se usuce înainte de a-l folosi iar.
Cum să cureți hainele pătate, când speli rufe după Anul Nou
Câte haine nu ai aruncat doar pentru că aveau o pată de care nu reușeai să scapi? Iată câteva soluții eficiente care te vor ajuta să cureți petele dificile și să îți salvezi hainele preferate. Petele de grăsime, cafea, ciocolată sau farduri pot fi îndepărtate mult mai ușor decât crezi, fără detergenți și soluții scumpe.
Pastă de dinți
Banala pastă de dinți îți vine în ajutor pentru orice pată de grăsime, mai ales dacă este vorba de haine albe. Lasă pasta de dinți să acționeze până se usucă, apoi spală hainele în mod obișnuit. Dacă petele de grăsime sunt mai vechi, te ajută detergentul de vase solid pe care îl folosești la fel ca pe pasta de dinți.
Apă minerală
Folosește apa minerală carbogazoasă să cureți petele de cafea. Toarnă câteva picături de apă minerală pe pată și freacă ușor cu o batistă din bumbac. Pata se va decolora și se va curăța perfect când vei pune rufe la spălat după Anul Nou.
Alcool sanitar
Pentru petele de ruj, fond de ten sau farduri folosește puțin alcool sanitar. Tamponează și freacă ușor patele de farduri cu o batistă înmuiată în spirt sau în orice soluție de dezinfectat pe bază de alcool. Tamponează, până când petele dispar apoi spală hainele în mod obișnuit.
Glicerină
Ciocolata poate fi ușor curățată cu glicerină. Freacă pata de ciocolată cu un tampon înmuiat în glicerină și, după câteva minute, spală haina cu detergent. Soluția este eficientă pentru orice tip de țesătură.
Sare și oțet alb
Petele de vin roșu se scot destul de ușor cu vin alb sau orice alcool alb. Soluția este cu atât mai eficientă, dacă petele sunt proaspete. Este bine să presari imediat sare pe pata de vin roșu, deoarece sarea are proprietatea de a absorbi ca un burete lichidele. O poți folosi și pe hainele albe, pe fața de masă, pe blugi, pe orice haină colorată și chiar pe covor.
După ce presari sare, toarnă imediat un pahar de oțet alb sau de vodkă peste pata roșie, până când vezi că pigmentul roșu a fost înlăturat. Apoi spală haina sau fața de masă cu apă caldă și săpun. Ulterior, poți spăla haina respectivă la mașină cu un detergent bun pe bază de oxigen activ și nu vor mai fi nici urme de pată.
Apă oxigenată
Este posibil ca bicarbonatul sau alcoolul alb să dizolve culorile din blugi sau puloverele colorate. Dacă le-ai pătat cu vin, toarnă imediat apă oxigenată și lasă câteva minute zona pătată la înmuiat, ca apa oxigenată să dizolve vinul roșu. La final, se spală la mașină sau de mână cu un detergent de calitate pentru pete dificile.