Ce spune culoarea gălbenuşului despre calitatea oului

.

Gălbenușul este partea cea mai gustoasă și cea mai hrănitoare dintr-un ou. Dar culoarea gălbenușului îți arată cu adevărat cât de sănătos și nutritiv este oul? Iată ce spun gospodinele despre culoarea gălbenușului și ce spun specialiștii în nutritiție.

Mulți români și multe gospodine consideră că ouăle de țară sau ouăle care provin de la găini crescute libere sunt cele mai gustoase și hrănitoare. Culoarea gălbenușurilor de la ouăle de țară este mai intensă și pare mult mai apetisantă. Să fie sau nu adevărat? Bunicile noastre care aveau găini în gospodărie credeau că păsările albe și cele pestrițe fac ouă cu gălbenușuri galbene ca soarele, iar găinile negre sau roșcate fac ouă cu gălbenușuri galbene ca porumbul, adică mai portocalii.

În lumea satului, erau multe credințe vechi despre culoarea gălbenușului și, poate că, aceasta într-adevăr este influențată și de culoarea penajului păsărilor. Dar în mod cert este influențată de hrana păsărilor și mai ales de varietatea ei. Dacă primești ouă de la țară le poți compara oricând cu ouăle cumpărate din piață și aduse din fermele de păsări. Vei găsi, probabil, gălbenușuri cu tot felul de nuanțe: de la galben palid, la galben auriu, galben – portocaliu sau galben roșcat. Specialiștii susțin că toate aceste culori sunt influențate de fapt de hrana păsărilor, fie că sunt crescute libere în ogradă, fie că sunt crescute la fermă.

Cât de hrănitor este gălbenușul

Gălbenușul este partea cea mai gustoasă și hrănitoare din ou, conținând un procent semnificativ de nutrienți valoroși:

  • grăsimi mono și polinesaturate benefice pentru inimă,
  • colesterol esențial pentru producerea hormonilor și sănătatea celulară.
  • vitamina A care susține sănătatea ochilor și a pielii,
  • vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor și imunitate,
  • vitaminele B, în mod deosebit B12 și acidul folic, esențiale pentru funcționarea sistemului nervos și producția de energie.
  • vitamina E, foarte importantă pentru a combate consecințele proceselor degenerative și inflamatoare.
  • sursă excelentă de fier, fosfor, zinc și seleniu, care sprijină imunitatea și sănătatea celulară.
  • sursă de luteină și zeaxantină, antioxidanți care protejează vederea și reduc riscul afecțiunilor oculare, precum degenerescența maculară.
  • sursă importantă de colină, un macronutrient cu acțiune importantă la nivelul ficatului, creierului, musculaturii, nervilor și contribuie la menținerea nivelului optim de energie și a ratei metabolice adecvate.
  • Sursă bună de acizi grași Omega 3 care pot reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Câte ouă poți consuma pe zi

Ouăle intră în dieta noastră aproape în fiecare zi sub diferite forme. Mâncăm ouă fierte, poșate, prăjite, sub formă de omletă sau maioneză. Ouăle sunt ingrediente de bază în multe preparate precum plăcintele, gogoșile, produsele de patiserie sau de brutărie, în supe, sosuri sărate sau picante sau în cremele de prăjituri.

Cele mai sigure forme sub care poți consuma gălbenușurile sunt ouăle fierte, ouăle poșate sau omleta cu foarte puțin ulei. Noile studii asupra calităților nutritive pe care le are oul arată că miezul lui gustos, gălbenușul, este deosebit de nutritiv, sățios și o sursă excelentă de grăsimi bune și antioxidanți. De aceea, poți consuma chiar și 2 – 3 gălbenușuri pe zi, preparate fără sau cu foarte puțin ulei, dacă ții la silueta ta sau dacă ai probleme cu colesterolul. Dar trebuie să reții că nu este bine să abuzezi și să consumi prea multe ouă pe zi, deoarece pot afecta digestia, ficatul și bila și pot contribui la acumularea de colesterol pe pereții arterelor. De asemenea, nu este bine să consumi prea des ouă crude, spre exemplu maioneză.

Un consum moderat de 2 – 3 ouă pe zi, dar nu zi de zi, și cel mult 7 – 8 ouă pe săptămână este suficient pentru un adult sănătos, care nu are probleme cu inima.

Ce arată culoarea gălbenușurilor despre calitatea lor nutritivă

Ce spune culoarea gălbenuşului despre calitatea oului

Mulți oameni cred că gălbenușurile sunt cu atât mai gustoase și sănătoase, dacă sunt mai închise la culoare. Este adevărat că ouăle care provin de la găini crescute liber la sol, cu o hrană diversă de la grăunțe și porumb, la ierburi proaspete și legume, au gălbenușuri intens colorate și gustoase.

Ouăle cu coaja albă și cele care provin de la găini crescute în spații închise în ferme au de obicei gălbenușuri de o culoare galben-deschis. Dar acest lucru nu înseamnă că ele sunt mai puțin nutritive.

În culoarea gălbenușurilor se vede de fapt cât de bine a fost hrănită găina. Păsările crescute cu o gamă variată de cereale, cu nutrienți în care se adaugă și vitamine vor produce ouă cu un gălbenuș mai colorat, de un galben viu. Pe când păsările crescute în aer liber, care mai consumă și verdețuri, resturi de legume și un complex echilibrat de cereale vor produce gălbenușuri mai intens colorate, cu nuanțe portocalii.

Așadar, culoarea gălbenușului diferă în funcție de hrana găinilor și iată de ce:

1.Ouăle ecologice, obținute de la găini care cresc în aer liber și sunt hrănite cu cereale și vegetale de proveniență ecologică, au gălbenușurile cele mai intens colorate, aproape portocalii și albușul voluminos. Coaja tare și rezistentă arată că găinile beneficiază de o hrană bogată în minerale și calciu.

2. Ouăle de la găini crescute în hale au coaja mai groasă și mai colorată, aproape roșcată, dar pot fi și albe dacă au fost produse de găini cu penaj alb imaculat. Gălbenușul lor are o culoare de un galben închis și albușul este consistent. Culoarea acestor ouă arată că găinile sunt bine hrănite, dar știm că hrana lor constă mai mult în furaje uscate cu adaos de nutrienți pentru o producție sporită.

3. Ouăle de la găini crescute la sol, în aer liber, nu se diferențiază prea mult față de cele obținute de la găini crescute în hale. Cu toate acestea, coaja lor este mai groasă, albușul mai consistent și mai voluminos, iar gălbenușul de o culoare galbenă intensă. Aceste ouă arată că găinile au parte de o hrană variată și sănătoasă, chiar dacă se bazează foarte mult pe grăunțe și boabe uscate.

4. Ouăle cele mai ieftine provin de la găini crescute în baterii, în spații închise. Ele au coaja foarte subțire, care se crapă imediat, semn că alimentația lor are un aport modest de calciu și minerale. De obicei, aceste ouă au culoarea albă sau bej deschis. Culoarea gălbenușului este de un galben palid, iar albușul subțire și mai redus.

Cum se obțin gălbenușurile intens colorate

Ouăle mari, cu gălbenușuri frumos colorate în nuanțe portocalii sau roșiatice sunt considerate mult mai sănătoase de către consumatori. Drept urmare, găinile din ferme sunt hrănite cu tot felul de preparate care accentuează culoarea gălbenușului.

În mod natural, boabele de porumb, insectele și viermii sau ierburile proaspete pe care le consumă găinile libere adaugă o culoare apetisantă gălbenușurilor. Dar, în ferme, găinile nu au șansa să consume o hrană naturală. Ele primesc furaje din cereale mărunțite în care se adaugă vitamine sintetice, calciu și coloranți sintetici și, uneori, antibiotice. Din păcate, acest lucru nu este niciodată indicat pe eticheta cutiilor cu ouă, dar coloranții sintetici pot fi dăunători atât păsărilor cât și sănătății noastre.  

De aceea sunt recomandate și mult mai sigure ouăle produse în sistem ecologic sau în ferme de găini crescute cu furaje naturale, la care se adaugă coloranți naturali. Într-adevăr, există și coloranți naturali sau identic-naturali cum ar fi:

  • Roșu ardei din extract de paprika
  • Galben lămâie din luteină
  • Galben caisă din betacaroten

Uniunea Crescătorilor de Păsări din România preciza într-un comunicat faptul că, la nivel european, doar 10% din consumul de carne de pui provine de la păsări crescute în tehnologii alternative: aer liber (tradițional), crescute în libertate totală (tradițional) sau în semilibertate. Restul de 90% din consumul cărnii de pui provine de la păsări crescute convențional, în adăposturi fără ieșire în aer liber, cu microclimat și furaje controlate.

În România, puii crescuți în aer liber sau în ferme tradiționale reprezintă doar 3 – 4% din totalul producției. Acest lucru este similar în ceea ce privește creșterea găinilor pentru ouă. Carnea de pui crescuți în mod tradițional sau ecologic este mult mai scumpă, așa cum și ouăle ecologice au un preț mediu aproape dublu față de ouăle venite din ferme închise.

Structura fermelor din România după metoda de creștere a găinilor de ouă:
– În cuști îmbogățite: 60%
– În adăpost la sol: 36%
– În adăpost și aer liber: 3%
– În sistem ecologic: 1%

Chiar dacă sunt mai rare și mai scumpe, totuși ouăle ecologice sunt cele mai gustoase și sănătoase și ar trebui să susținem producătorii locali, consumând mai des ouă ecologice sau ouă de la găini crescute în aer liber.

Culoarea gălbenușului, importantă pentru aluaturi și prăjituri

Toate rețetele de cozonaci, plăcinte sau creme pentru prăjituri te învață să folosești ouă de țară pentru culoarea intensă a gălbenușului. Aluatul sau crema capătă o culoare aurie mult mai frumoasă la copt, dacă folosești gălbenușuri de la ouă de țară.

Ouăle care provin de la găinile crescute în mod liber și care se hrănesc cu tot felul de ierburi și cereale au fost apreciate și considerate dintotdeauna cele mai sănătoase și cele mai bune pentru prăjiturile de casă. Orice gospodină cu pretenții încearcă să facă rost de ouă de țară mai ales de Paște sau de Crăciun pentru faimoșii cozonaci. Cu cât este mai închisă culoarea gălbenușului, cu atât va fi aluatul mai frumos colorat și cozonacii mai aurii!

Tot în rețetele de cozonaci găsim și două trucuri simple prin care putem da o culoarea mai intensă gălbenușurilor. Practica ne învață că, dacă freci gălbenușurile cu un strop de sare sau un strop de zeamă de lămâie, culoarea lor devine mai aprinsă și astfel vor da o nuanță aurie aluatului de cozonaci.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton