Care este diferența dintre Ambulanță și SMURD

.

Sunăm la 112 în caz de urgență, accident rutier, accident de muncă, explozie sau calamitate naturală! Iar apelul nostru este preluat de serviciile de urgență care colaborează pentru a ne salva viața. Află ce diferență este între Ambulanță și SMURD, ce competențe are fiecare și în ce situații intervin specialiștii celor două servicii de urgență.

Tot mai mulți români s-au obișnuit să facă diferența dintre Ambulanță și SMURD după culorile de bază ale mașinilor de intervenție. Mașinile Ambulanței sunt albe, iar mașinile SMURD sunt roșii. Personalul medical de pe ambulanță poartă adesea uniforme albe sau albastre, pe când personalul medical de pe mașinile SMURD are uniforme roșii cu dungi galbene, iar pe spatele lor vedem scris cu litere mari ”Pompierii SMURD”

Inclusiv elicopterele SMURD sau celelalte mașini de intervenție poartă tot culoarea roșie pentru a fi depistate ușor în caz de calamitate, inundații, incendii sau în cazul unor ambuteiaje și accidente rutiere.

Ce rol au serviciile medicale de urgență

Serviciile medicale de urgență, pe scurtSME, sunt cunoscute la noi în țară și sub numele de servicii de ambulanță sau servicii paramedicale. Acestea sunt servicii de urgență care asigură tratament pre-spitalicesc de urgență, stabilizare pentru boli grave (atac cerebral, infarct, crize epileptice etc), leziuni în urma unor accidente, lovituri sau calamități, precum și transportul pacienților către cele mai apropiate spitale cu unități de primiri urgențe.

Echipajele de la serviciile medicale de urgență sunt cunoscute drept echipe de prim ajutor, echipa FAST, echipe de urgență, echipă de ambulanță, corp de ambulanță, echipă de salvare, sau cu inițiale EMAS sau EMARS.

În majoritatea locurilor, SME poate fi solicitat de către populație, companii sau autorități printr-un număr de telefon de urgență care este specific fiecărei țări. La noi, cel mai cunoscut număr de urgență este 112.

Ambulanțele sunt principalele vehicule pentru transport bolnavilor către spitalele de primiri urgențe, iar unele dintre echipele de urgență mai sunt dotate cu mașini de capacitate mai mică, motociclete, aeronave, elicoptere sau bărci. În plus, agențiile EMS au servicii de urgență, care au echipe de primă intervenție pentru diferite intervenții (accidente de circulație (descarcerare) și acordare a primului ajutor), salvare din spații închise (canalizare, silozuri), salvări din apă.

Pentru români, Ambulanța și SMURD sunt cele mai importante servicii de urgență, dar puțini dintre noi cunosc foarte bine diferența dintre Ambulanță și SMURD, iar mulți dintre români le confundă, deși sunt două instituții diferite, cu buget diferit și cu atribuții diferite, chiar dacă principala lor misiune este aceea de a salva viețile omenești.

În România, serviciile mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), unităţile de primire a urgenţelor (UPU), compartimentele de primire a urgenţelor (CPU), serviciile de ambulanţă judeţene şi Serviciul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov asigură integrat intervenţiile pentru acordarea primului ajutor medical şi a asistenţei medicale de urgenţă şi raportează cu prioritate la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, direct sau, după caz, prin dispeceratele colocate.

Ce este serviciul de Ambulanță

Care este diferența dintre Ambulanță și SMURD

Serviciul de Ambulanță este o componentă fundamentală a sistemului medical de urgență, fiind coordonată de Serviciul Național de Ambulanță și de Serviciile Județene de Ambulanță. Principala misiune este acordarea primului ajutor și transportul pacienților la cel mai apropiat spital în condiții sigure.

Principalele mijloace de intervenți sunt ambulanțele sau așa numitele salvări albe, inscripționate cu numele ”AMBULANȚĂ” și cu numărul de urgență 112.

Serviciile de ambulanță sunt gestionate centralizat și dispun de centre de coordonare care prioritizează cazurile în funcție de urgență. Acest serviciu este activat prin apelarea numărului unic de urgență 112, iar în funcție de gravitatea situației raportate, sunt trimise ambulanțe sau autosanitare și echipaje medicale de diferite tipuri.

Unele dintre ambulanțe au dotări minime pentru intervenții de rutină, dar există și ambulanțe cu dotări performante care sunt trimise în situații deosebit de grave, în cazul unui infarct, în cazul unui dezastru, incendiu, sinucidere, accident rutier etc. Echipajele de pe ambulanțe pot face consultații la domiciliu spre exemplu în cazul bătrânilor care nu pot fi deplasați, dar intervin și în cazurile extreme, alături de echipajele SMURD, în cazul unor incendii sau accidente rutiere grave.

Ce fel de ambulanțe avem în țară

Ordinul comun al Ministrului Sănătăţii Publice şi al Ministrului Administraţiei şi Internelor nr. 1092/2006, respectiv Ordinul nr. 1500/2006 clasifică mijloacele de intervenție pentru asistența medicală de urgență prespitalicească, primul ajutor şi transport sanitar, după cum urmează:

Ambulanțe de tip C – pentru intervenții complexe, dotate cu echipamente de terapie intensivă și coordonate de medici specializați:

  • echipaj terapie intensivă mobilă (C1);
  • echipaj medical de urgență cu medic (C2);
  • echipaj terapie intensivă mobilă nou-născuți (C-NN);

Ambulanțe de tip B – echipate pentru intervenții de urgență și operate de personal paramedical sau de medici;

  • echipaj medical de urgență cu medic (B1);
  • echipaj medical de urgență cu asistent (B2/A);
  • echipaj de prim ajutor (B2/P);

Ambulanțe de tip A – pentru transport medical simplu, fără necesitatea intervenției unui personal specializat:

  • echipaj transport sanitar neasistat ambulanță (A1);
  • echipaj transport sanitar neasistat autosanitară (A2).

Ce este SMURD

SMURD este acronimul pentru Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare și reprezintă cel mai puternic serviciu de intervenții în caz de urgență din România.

SMURD a fost înființat în anul 1991, la Târgu Mureș, sub coordonarea medicului Raed Arafat. În prezent, SMURD a fost extins în toate județele țării și funcționează sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne.

Una dintre cele mai importante diferențe dintre Ambulanță și SMURD este aceea că echipajele SMURD intervin în mod deosebit în situațiile critice. Dacă echipajele Ambulanței au diverse misiuni și fac vizite la domiciliu și în cazuri mai puțin grave, echipajele SMURD intervin doar în situații deosebit de grave și sunt instruite în acest sens.

Activitatea SMURD include intervenții speciale pentru salvarea vieților, reanimare și descarcerare. Personalul este format din paramedici bine instruiți, capabili să gestioneze situații complexe, de la accidente grave la urgențe medicale care necesită reanimare imediată. SMURD are dotări precum ambulanțe, elicoptere, aeronave și bărci de salvare care permit intervenţii complexe. Spre deosebire de serviciul de Ambulanţă, care este organizat la nivelul municipiului București și al celor 41 de judeţe, SMURD este organizat în regiuni concentrate în jurul centrelor universitare.

Cine lucrează pe Ambulanța și SMURD

Echipajele care intervin pe salvare sau ambulanță sunt formate în mod special din medici și asistenți sau asistente medicale cu pregătire pentru situațiile de urgență. Echipajele sunt întregite de șoferi profesioniști care sunt și ei instruiți pentru intervenții de urgență să resusciteze sau să ajute răniții și persoanele aflate în dificultate.

Spre deosebire de echipajele Ambulanței, echipajele SMURD sunt mult mai complexe. Acestea cuprind trei categorii principale de personal, dar pot include și personal voluntar special pregătit.

1. Personalul medical, medici și asistenți, format din angajați ai spitalelor, care sunt responsabili cu intervențiile echipajelor de terapie intensivă mobilă și de salvările aeriene. Aceștia sunt instruiți să gestioneze cazuri complexe și critice și reprezintă un element-cheie în asigurarea îngrijirii medicale de urgență.

2. Pompierii, angajați ai IGSU, care sunt instruiți să răspundă prompt și eficient în orice situație de urgență, nu doar în cazul incendiilor. Ei sunt implicați atât în acordarea primului ajutor, cât și în operațiunile de descarcerare și în misiuni complexe în cazul cataclismelor naturale.

3. Piloții, angajați ai Unității Speciale de Aviație din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. Ei asigură transportul aerian rapid al echipajelor medicale și al pacienților în cazuri critice, utilizând elicoptere și alte aeronave special echipate pentru misiuni de urgență.

4. Pompierii-paramedici, angajați de către autoritățile publice locale, completează echipele de intervenție, contribuind la extinderea capacității de răspuns a SMURD mai ales în comunitățile locale.

La nivelul întregii structuri SMURD lucrează 3.791 de persoane calificate, care sunt împărțite în 124 de echipaje de mai multe tipuri:

  • echipajele de prim ajutor, compuse din cel puțin trei paramedici, fără medic specialist;
  • echipajele de terapie intensivă mobilă includ un medic anestezist și cel puțin trei membri ai echipei (asistenți și paramedici)
  • echipajele de terapie intensivă pentru nou-născuți, care includ un medic neonatolog și personal medical specializat.

În ce situații sunt solicitate echipajele SMURD

Care este diferența dintre Ambulanță și SMURD

Echipajele Ambulanței pot avea misiuni diverse și pot interveni în situații cu diverse grade de risc. Echipajele SMURD, în schimb, intervin doar în situațiile critice și deosebit de grave.

Dacă Ambulanța poate trimite un echipaj la un meeting pașnic sau la un târg de Crăciun doar pentru a fi în apropiere, în cazul în care este nevoie de ajutor, echipajele SMURD sunt trimise doar în cazurile grave cum ar fi accidentele rutiere cu răniți și morți, explozii, incendii, accidente de muncă, infarct sau accident cerebral, pierderea bruscă a cunoștinței, diverse accidente cu multiple victime.

Pompierii joacă un rol vital în intervențiile echipajelor SMURD, fiind antrenați să gestioneze situații critice în caz de incendiu, să efectueze operațiuni complexe de descarcerare, operațiuni de salvare în caz de calamitate – inundații sau alunecări de teren, și să sprijine echipele medicale în acordarea primului ajutor.

Chiar dacă sunt multe diferențe mari între Ambulanța și SMURD, colaborarea dintre aceste două structuri principale de intervenție în situații de urgență contribuie la o reacție rapidă și eficientă și duce la salvarea de vieți omenești.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton