De ce contează vârsta primei menstruaţii

.

Una din rubricile care nu lipsesc din nicio fişă medicală este cea cu vârsta primei menstruaţii. Te-ai întrebat vreodată de ce contează asta aşa de mult? Noi da. Şi am aflat şi răspunsul.
Fie că ai 18 sau 35 de ani, medicul nu-ţi pune degeaba o întrebare atât de intimă. Prima menstruaţie sau menarha, în termeni medicali, este un prim indiciu privind sănătatea viitoare a sistemului reproducător şi nu numai.  

Ce spune prima menstruaţie despre sănătatea ta

În trecut din cauza alimentaţiei mai proaste şi a altor factori externi, prima menstruaţie venea în jur de 16-17 ani. Astăzi, vârsta medie a primei menstre este de 12 ani, dar limitele normale sunt între 10 şi 15 ani.

Instalarea menstruaţiei mai devreme de 10 ani sau mai târziu de 15 ani este corelată cu diverse probleme şi riscuri ce ţin de fertilitate şi sănătatea organelor de reproducere.

De exemplu, fetele care au menstruaţie de la opt ani sau chiar mai devreme prezintă un risc crescut de a face cancer la sân sau uter. De asemenea, instalarea pubertăţii atât de devreme este asociată cu un risc mai mare de boli cardiovasculere şi astm. De reţinut că e vorba doar de un risc, deci nu orice fată care a avut menstruaţie la nouă ani va face cancer la sân.

Pe de altă parte, fetele care au prima menstruaţie mai târziu, după 15 ani, ar putea avea probleme de fertilitate pe viitor, dar şi tulburări metabolice.

Familia şi nutriţia influenţează prima menstruaţie

Totuşi, de ce depinde vârsta la care apare prima menstruaţie? În afară de funcţionarea şi sincronizarea sistemului hormonal, vârsta primei menstre depinde şi de factori externi.

Pentur declanşarea menarhei, corpul trebuie să ajungă la o anumită greutate şi un anumit procent de grăsime – de obicei 20% – deci fetele supraponderale sau obeze vor avea prima menstră mai devreme decât cele slăbuţe sau cu greutate normală.

De asemenea, s-a constatat că menarha apare mai devreme la fetiţele care cresc fără tată sau care sunt stresate – relaţii tensionate în familie, abuzuri etc.
Din contră, prima menstră apare mai târziu dacă fetiţa are o relaţie strânsă cu tatăl biologic şi trăieşte într-un mediu liniştit. În mod surprinzător, menarha vine mai târziu şi la fetele care cresc într-o familie numeroasă, în special dacă au surori mai mari.

Prime menstruaţie şi sarcina

Deşi ne-am obişnuit să asociem prima menstruaţie cu posibilitatea de a rămâne însărcinată, adevărul este că nu întotdeauna cele două sunt legate.
Majoritatea fetiţelor au cicluri anovulatorii timp de câţiva ani. Cu alte cuvinte, au menstruaţie, dar nu şi ovulaţie, deci nu pot rămâne însărcinate.

Pe de altă parte, este posibil ca prima ovulaţie să nu fie însoţită de o menstruaţie, ceea ce înseamnă că o tânără poate rămâne însărcinată chiar dacă nu a avut niciodată menstră – un aspect pe care trebuie să-l reţină adolescentele care cred că pot avea relaţii sexuale neprotejate doar pentru că nu au menstruaţie. 

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton