Cât costau hainele de blană pe care Elena și Nicolae Ceaușescu le purtau în ziua morții. Designerul Daniel Mărgărit: „Valorau cât un apartament”

.

Elena Ceaușsescu și Nicolae Ceaușescu aveau o colecție impresionantă de haine de blană, chiar în ziua în care au murit purtând paltoane scumpe, pe care nu oricine și le-ar fi putut permite. Potrivit designerului Daniel Mărgărit, expert în blănuri, soția dictatorului avea o garderobă de lux, în valoare de peste 300.000 de lei.

Elena Ceaușescu, garderobă de lux

Elena Ceaușescu era cunoscută pentru pasiunea sa pentru blănuri. Soția lu Nicolae Ceaușescu avea o colecție impresionantă de astfel de haine, majoritatea aduse din Occident. Acum, designerul Daniel Mărgărit a dezvăluit cât costau aceste haine.

„Când am vizitat palatul lor, am văzut și o serie de blănuri, unele erau cumpărate, cred că din Germania, după cum erau sortate și prinse în niște pachete speciale, care nu se găseau în România. Cred că erau în valoare totală de vreo 300.000 de lei”, a declarat expertul în blănuri pentru Click.

Acesta a precizat că în anii 1980 o haină de nurcă era foarte scumpă, ajungând să coste peste 100.000 de lei. Chiar mama lui crea astfel de haine.

În anii 80, o haină de nurcă costa și peste 100.000 de lei, în cazul în care o găseai. Mama aducea materialele din Germania, le lucra, și apoi dădea o haină din nurcă cu 80.000 de lei. Însă, trebuia să ai răbdare, căci pe lista mamei se aștepta și doi ani”, a dezvăluit Daniel Mărgărit.

Citește și: Cum a înăbușit Elena Ceaușescu idila dintre Zoia, fiica sa, și Petre Roman. Ce spune fostul premier despre povestea trăită

Citește și: Imagini spectaculoase din casa soților Ceaușescu. Palatul are 174 de camere, pline de obiecte de lux

Soții Ceaușescu, în haine de peste 80.000 lei în ziua morții

În decembrie 1989 soții Ceaușescu au fost judecați și apoi executați la o unitate militară din Târgoviște. În ziua în care au murit, atât Elena, cât și Nicolae Ceaușescu erau îmbrăcați în haine de blană care însumau 80.000 lei, acesta fiind prețul unui apartament.

„Elena Ceaușescu era îmbrăcată cu un palton din blană, cred că era din castor tuns, altfel, dacă era din altceva, devenea prea greu. Haina aceea costa în jur de 50.000 de lei. Iar Nicolae Ceaușescu purta un palton îmblănit cu astrahan, al lui costa în jur de 30.000 de lei, dacă era din calitate foarte bună”, a afirmat designerul Daniel Mărgărit pentru publicația menționată anterior.

„Nu știu însă dacă erau cumpărate din Occident. Ambele valorau 80.000 de lei, cât un apartament”, a subliniat expertul.

Citește și: Cum arată casele lui Ionuț Dolănescu. Fiul regretatului Ion Dolănescu și al Mariei Ciobanu are o locuință în SUA și o vilă în București

Citește și: Andreea Bostănică, adevărul despre viața de lux pe care o duce și presupusele relații cu milionari: „Nu pot să mint”

Blănurile Elenei Ceaușescu, lucrate și la Gospodăria de Partid

Deși majoritatea hainelor de blană pe care le purta erau aduse din Germania, Elena Ceaușescu a avut și haine lucrate la Gospodăria de Partid.

„În ultima vreme, soții Ceaușescu mergeau mai mult pe materialele autohtone. Erau două ferme, la 1 Decembrie și la Bacău, de vulpi, vizon se creștea mai puțin, la Bacău, dar nu era de calitate. În România, mai erau nutrii, astrahanul fiind însă cel mai popular”, a precizat designerul.

Potrivit lui Daniel Mărgărit, soții Ceaușescu începuseră, în ultimii ani să apeleze la Gospodăria de Partid, un batalion disciplinar, pentru crearea hainelor de blană mult iubite.

„Se mai importau blănuri din vulpi, din Polonia, dar foarte puțin, căci aveam și noi. Gospodăria de Partid era un fel de batalion disciplinar, cei mai buni meșteri erau, de fapt, la Cooperativa Blănarilor, aceștia învățaseră meserie în atelierele vechi”, a mai spus Daniel Mărgărit.

Ce s-a întâmplat cu hainele soților Ceaușescu

Garderoba soților Ceaușescu trebuia să fie vândută la licitație, însă în cele din urmă, a ajuns la un cămin de bătrâni din Gherla.

În 2000, Emil Betlen, directorul Căminului de Pensionar din Gherla la vremea respectivă, a decis să le facă o surpriză bătrânilor și s-a ocupat personal ca hainele și încălțămintea dictatorilor, ce urmau a fi scoase la licitație, să ajungă la ei.

„Acum doi ani, am auzit că hainele familiei Ceaușescu urmează să fie scoase la licitație. Cele care nu se vindeau se preconiza să se dea pe la diferite instituții de genul celei de aici. Am trimis o cerere la Regia Protocolului de Stat, iar ei au spus că sunt de acord, dar să așteptăm până după licitații. În octombrie ne-au anunțat să mergem după ele. Le-am adus acum o săptămână. Astea nu s-au vândut la nicio licitație”, a declarat acesta, în 2000, potrivit gherlainfo.ro.

Pe lista hainelor lui Nicolae Ceaușescu trimise la Gherla s-au numărat 13 halate de baie, o cravată, 14 perechi de lenjerie intimă, 11 perechi de pantofi și opt perechi de teniși. Din garderoba Elenei, au ajuns la cămin nouă rochii, cinci costume deux pieces, trei fuste, două furouri, două sutiene, două pardesie și 16 perechi de papuci, dintre care două erau extrem de elegante, împodobite cu pietre semiprețioase.

Vezi în Galeria FOTO de mai sus mai multe imagini cu Elena și Nicolae Ceaușescu

Sursă foto: Profimedia, Hepta, Fototeca online a comunismului românesc

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton