Home > Sănătate > De ce pot fi periculoase murăturile. „Creează mari probleme de sănătate pe termen lung!” Avertismentul experților
De ce pot fi periculoase murăturile. „Creează mari probleme de sănătate pe termen lung!” Avertismentul experților
.
Ne aflăm în sezonul murăturilor și din păcate, din lipsă de timp, multe gospodine au renunțat de mult la obiceiul de a conserva acasă legume pentru iarnă, preferând să le cumpere gata preparate din magazine. Dar specialiști în sănătate trag un semnal de alarmă cu privire la murăturile din comerț care pot fi periculoase pentru sănătate.
Obiceiul de a cumpăra fructe și legume pentru a le conserva acasă este, mai ales în mediul urban, ceva de domeniul trecutului. Din lipsă de timp, pentru că există mereu opțiunea de a găsi o gamă largă de legume conservate în magazine, dar și pentru că, de multe ori, prețurile sunt mai mici decât ale legumelor proaspete din piață, cei mai mulți dintre noi preferă să cumpere murături. Iar aici apare o problemă care, în cazul murăturilor puse acasă, nu există – riscul îmbolnăvirii în urma consumului acestor produse.
Specialiștii Asociației Pro Consumatori spun că murăturile din comerț sunt periculoase pentru că au în compoziție ingrediente nocive pentru organism și prea multă sare.
„Castraveți din India, murați în România, cu soluție de dezghețare a drumurilor, castraveți în oțet cu zaharină sodică și acesulfam de potasiu, castraveți în oțet cu acid ascorbic, riboflavină și nouă lingurițe de zahăr, gogoșari cu acid citric, ardei capia cu soluție de dezghețare a drumurilor și zaharină, sfeclă roșie cu arome și zaharină, pepene murat cu acid citric și ascorbic.
Acestea se găsesc pe rafturile magazinelor din țara noastră. România, altădată regina conservelor de legume din Europa, în prezent, importă conserve de legume și materii prime pentru conserve, castraveți din India, de la mii de kilometri distanță. Folosirea aditivilor alimentari a devenit o practică obișnuită în industria alimentară. Consumatorii trebuie să evite alimentele cu aditivi, deoarece creează mari probleme de sănătate pe termen lung.
Aceștia au numai un rol tehnologic, acoperă calitatea scăzută a ingredientelor principale, creând percepții false privind anumite caracteristici organoleptice, cum ar fi aspectul, prospețimea, culoarea, gustul și aroma”, a declarat prof. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România, citat de cugetliber.ro.
E-uri, sare și zahăr în exces
Experții APC mai avertizează asupra E-urilor din borcanele cu murături din comerț. După analizarea mai multor produse, pe lista sde ingrediente a murăturilor s-au găsit, pe lângă apă, sare și zahăr numeroși aditivi precum E101 – riboflavină, E223 – metasulfit de sodiu, E224 – metabisulfit de potasiu, E270 – acid lactic, E300 – acid ascorbic, E330 – acid citric, E509 – clorură de calciu, E950 – acesulfam de potasiu, E954 – zaharină. Printre cele mai periculoase substanțe se numără clorura de calciu care, odată acumulată în organism, produce o serie de reacții cum ar fi dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi și poate duce chiar la comă și acidul citric care afcetează smalțul dentar și aparatul digestiv.
„Excesul de oțet regăsit în dieta noastră este asociat cu creșterea nivelului acidității, putând sta la originea declanșării nivelului acidității, putând sta la originea declanșării unor infecții gastrointestinale cu bacteria Helicobacter Pylori. (…) Trebuie să menționez că este o diferență semnificativă între alimentele fermentate în saramură și cele murate în oțet, cele regăsite în a doua categorie având un impact negativ asupra sănătății noastre, pentru că nu produc enzime digestive și probiotice, adică acele microorganisme care mențin integritatea florei intestinale.
Totodată, nu putem uita că această zonă cuprinde 90% din celulele imunitare”, a explicat nutriționistul Dumitru Bălan, potrivit aceleiași surse.
Și excesul de sare sau zahăr din murăturile cumpărate reprezintă un real pericol pentru persoanele cu hipertensiune, probleme cardiace sau diabet, mai spuin nutriționiștii.