Femeile în roluri de conducere – între provocări și oportunități

.

Subiectul egalității de gen rămâne unul de actualitate în societate, în condițiile în care încă nu există echilibrul deplin pe piața muncii și nici în alte domenii relevante în comunitate, de exemplu în zona politică. 

Respectarea valorilor etice în mediul de afaceri, o etichetă tot mai dorită în special de către corporații, determină din ce în ce mai multe companii să acționeze în acest sens, pe de o parte căutând să numească femei în roluri de conducere, pe de altă parte derulând programe transparente cu ajutorul cărora să sprijine posibilitățile reale de promovare ale angajatelor pentru cariere de succes.

Potrivit celor mai recente date statistice, centralizate de Institutul European pentru Egalitate de Gen, proporția femeilor care dețineau roluri de management în companiile listate la bursă a ajuns la 30,5%. România s-a remarcat pozitiv prin prezența feminină în pozițiile executive (34%), ocupând un loc fruntaș în Uniunea Europeană. 

Există în țara noastră exemple ale unor femei care au devenit lideri în companii de top și multe altele care, în cadrul unor firme multinaționale, au fost promovate pe poziții de conducere în alte țări sau chiar la nivel regional în plan internațional. În plus, numeroase femei urmează calea antreprenoriatului, folosind inclusiv unele resurse dedicate.

Provocările cu care se confruntă femeile în societate

Printre cele mai importante provocări cu care continuă să se confrunte femeile sunt cele generate de concediul de maternitate și de responsabilitățile casnice care ajung adesea în grija lor. 

Există o presiune a mentalității în societate cu privire la rolul femeii în familie și în comunitate, viziune nu tocmai compatibilă cu modul în care poate acționa femeia modernă, capabilă să își definească propria poziție, fără a renunța la posibilitatea unei cariere.

Femeile în roluri de conducere - între provocări și oportunități

Femeile, mai interesate de studiile superioare decât bărbații

Demn de remarcat este faptul că femeile aplică într-o mai mare măsură pentru învățământul superior. Astfel, persoanele de sex feminin înclină balanța în favoarea lor în ceea ce privește înscrierea la programe de licență în universități, în învățământul universitar de masterat, la cursuri și studii postuniversitare și din învățământul universitar de doctorat și la programe postdoctorale de cercetare avansată.

Femeile și jocurile de noroc – un alt subiect încă sensibil în societate

Pot femeile să își pună în practică pasiunile, fără constrângeri? Dacă în trecut femeilor le erau induse anumite hobby-uri, acum acestea au acces liber în orice domeniu de divertisment, chiar dacă societatea încă judecă diferit, în multe privințe, preocupările celor două genuri. 

Un exemplu foarte relevant este categoria jocurilor de noroc. Dacă în urmă cu zeci de ani acest tip de distracție era rezervat bărbaților, acum nu mai este nimic ieșit din comun să vedem femei la ruletă și alte jocuri de cazinou, inclusiv la celebrele păcănele 7777. 

Din cel mult însoțitoare, femeile au acum statut de oaspeți apreciați în industria de gambling. La turneele de poker, tot mai des se remarcă femei care ajung pe poziții de top în clasamente. De altfel, se consideră că genul feminin are unele atuuri în acest domeniu, putând să își folosească abilitățile naturale în materie de atenție la detalii, analiză și acțiune precisă. Pentru unii bărbați, prezența femeilor ca adversari poate fi chiar intimidantă. 

Un bărbat într-o sală cu jocuri pacanele 7777 este privit însă în continuare diferit față de o femeie care ar alege să petreacă timp la aparate de sloturi. Astfel, genul feminin tinde să aleagă mai degrabă cazinourile online, acolo unde distracția se realizează din spațiul intim, personal. 

Femeile în roluri de conducere - între provocări și oportunități

Un alt aspect interesant este cel al modului de acțiune al femeilor la jocuri de noroc: acestea sunt mai fidele jocului responsabil, cu o atitudine mai echilibrată, după cum arată unele informații furnizate chiar de cazinourile online.

Prezența femeilor în politică și administrație publică

Domeniul politic, de importanță majoră pentru modul în care sunt luate deciziile în orice stat, este încă prea puțin deschis femeilor. La cele mai recente alegeri locale din România, doar aproximativ 7% dintre primarii aleși la nivel național sunt femei. 

Bărbații domină și în Parlament, iar femeile din Guvern sunt în prezent în număr de 6 dintr-un total de 20 de persoane. Administrația publică pare însă tot mai deschisă femeilor pentru că, în multe cazuri, funcțiile sunt câștigate pe bază de concurs sau atribuite în funcție de studii universitare.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton