Mogulul Ratan Tata, fostul președinte al Tata Group, cea mai mare companie din India, a murit la 86 de ani

.

Ratan Tata, fostul președinte al Tata Group, cea mai mare companie din India și una dintre cele mai respectate din lume, a murit la 86 de ani.

Ratan Tata a condus Tata Group timp de patru decenii

Tata Group este un conglomerat de afaceri din India care conține 98 de firme, din care 27 publice – de siderurgie, producție de sare, de software, de energie (hidroelectrică, termocentrale etc), companii de comunicații, de produse chimice și de producție de mașini și camioane, articole de consum, hoteluri, transport aerian, produse financiare etc. 68% din proprietățile firmei sunt dirijate de fonduri pentru uzul public.

Ratan Tata, care a condus conglomeratul mai bine de 20 de ani în calitate de președinte, era internat la Terapie Intensivă într-un spital din Mumbai, au declarat miercuri pentru Reuters două surse apropiate afaceristului despre situația sa medicală.

„Cu un profund sentiment de pierdere ne luăm rămas bun de la domnul Ratan Naval Tata, un lider cu adevărat neobișnuit ale cărui contribuții incomensurabile au modelat nu numai Grupul Tata, ci și structura națiunii noastre”, a spus compania.

Citeşte şi: Cum arăta Ion Ţiriac, în tinereţe, fără mustaţa care l-a consacrat. Care este, de fapt, numele din buletin al afaceristului

Citeşte şi: Fiica transgender a lui Elon Musk, dezvăluiri rare despre ce fel de tată este miliardarul: „Nepăsător și narcisist”. Afaceristul are 12 copii

Citeşte şi: Imagini noi de la cununia civilă dintre Cătălin „Tomată” Gheorghe, fostul iubit al Elenei Băsescu, și soția lui, Michelle Ciubuc. Câți copii are afaceristul

Citeşte şi: Ce pensie are Monica Tatoiu după recalculare. Fosta afaceristă a dezvăluit câți bani ia de la stat

Ratan Tata „a fost un lider de afaceri vizionar, un suflet plin de compasiune și o ființă umană extraordinară”, a declarat prim-ministrul indian Narendra Modi pe platforma de socializare X. „Sunt îndurerat de moartea sa. Gândurile mele sunt la familia, prietenii și admiratorii lui în acest ceas trist” – a adăugat.

După ce a obținut o diplomă în arhitectură la Universitatea Cornell, Ratan Tata s-a întors în India și în 1962 a început să lucreze pentru grupul pe care străbunicul său îl fondase cu aproape un secol mai devreme.

A lucrat în mai multe companii Tata, inclusiv Telco, acum Tata Motors Ltd (TAMO.NS), precum și Tata Steel Ltd (TISC.NS), iar ulterior și-a pus amprenta în lumea afacerilor prin ștergerea pierderilor și creșterea pieței cota la unitatea grupului National Radio & Electronics Company.

În 1991, a preluat cârma conglomeratului când unchiul său J.R.D. Tata a demisionat – predarea ștafei a venit exact în momentul în care India s-a angajat în reforme economice radicale.

Într-unul dintre primii pași, Ratan Tata a încercat să-și stăpânească puterea unor șefi ai companiilor Tata Group, impunând vârste de pensionare, promovând tinerii în funcții de conducere și sporind controlul asupra companiilor.

A fondat firma de telecomunicații Tata Teleservices (TTML.NS) în 1996 și a luat firma de IT Tata Consultancy Services (TCS.NS) în 2004.

Dar, pentru a crește corespunzător, grupul a stabilit că trebuie să privească dincolo de țărmurile indiene.

Grupul a achiziționat firma britanică de ceai Tetley în 2000 pentru 432 de milioane de dolari și producătorul anglo-olandez de oțel Corus în 2007 pentru 13 miliarde de dolari, la acea vreme cea mai mare preluare a unei firme străine de către o companie indiană. Tata Motors a achiziționat apoi mărcile britanice de automobile de lux Jaguar și Land Rover de la Ford Motor Co (F.N) în 2008 pentru 2,3 ​​miliarde de dolari.

Ratan Tata, implicat într-un scandal de proporții

Conducerea sa la Tata nu a fost lipsită de controverse , el fiind implicat într-un scandal public de proporții după ce compania l-a înlăturat pe Cyrus Mistry, un descendent al clanului miliardarului Shapoorji Pallonji, din funcția de președinte al Tata Sons în 2016.

Grupul Tata a spus că Mistry nu a reușit să răspundă afacerilor cu performanțe slabe, în timp ce Mistry l-a acuzat pe Ratan Tata, care era președinte emerit al conglomeratului, că a intervenit și a creat un centru alternativ de putere în cadrul grupului.

După ce s-a retras din grupul Tata, Ratan Tata a devenit cunoscut ca un investitor proeminent în startup-urile indiene, susținând o multitudine de companii, inclusiv firma de plăți digitale Paytm (PAYT.NS), deschide o nouă filă, Ola Electric, o unitate a companiei de transport. Ola și furnizorul de servicii pentru casă și înfrumusețare Urban Company.

Foto – Profimedia

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton