Home > Diverse > La ce temperatură se sterilizează borcanele
La ce temperatură se sterilizează borcanele
.
Actualizat 22.10.2024, 10:10
Toate conservele de iarnă făcute în casă se păstrează cel mai bine în borcane din sticlă. Sucul de roșii, zacusca, dulcețurile sau murăturile vor rezista până la doi, trei ani în cămară, dacă se sterilizează borcanele în mod corect, la temperatura cea mai potrivită!
Sterilizarea borcanelor este o etapă foarte importantă în pregătirea conservelor pentru iarnă, peste care nu ar trebui să treci. Unele gospodine consideră că, dacă folosesc doar borcane și capace nou-nouțe, nu mai este necesară sterilizarea borcanelor. Total greșit! Praful, sporii de mucegaiuri și bacteriile sunt prezente și în borcanele noi.
Este absolut necesar să sterilizezi borcanele și mai ales să respecți temperatura ideală la care se sterilizează borcanele pentru a pregăti conservele de casă. Și toate conservele de iarnă pe care le pregătești acasă trebuie păstrate în borcane din sticlă. Ar fi bine să eviți borcanele din plastic, în care murăturile sau dulcețurile tale vor face imediat floare.
Dar, înainte de a steriliza borcanele, trebuie să înțelegi de ce este important acest proces și care sunt etapele necesare pentru a igieniza corect borcanele și sticlele.
Citim adesea în rețete că trebuie să punem dulceața, zacusca sau gogoșarii în borcane spălate și sterilizate. Cel din urmă este un termen medical, dar procesul de sterilizare nu se folosește doar în spitale. Îl poți aplica și acasă, folosind un banal cuptor cu gaze sau cuptorul cu microunde. Trebuie doar să reții corect temperatura la care se sterilizează borcanele în mod corect, de ce este necesar acest proces când pregătești conservele și la ce temperaturi poți distruge bacteriile dăunătoare.
Poate ți s-a întâmplat și ție să găsești mucegai în borcanele de gem sau de zacuscă, la câteva săptămâni după ce ai muncit ore întregi să le prepari. Este dezamăgitor să arunci banii și toate munca ta la gunoi, deoarece orice conservă mucegăită este un risc pentru sănătate și nu ar mai trebui consumată.
Pentru a preveni astfel de situații, este foarte important nu doar să speli bine borcanele, ci să le igienizezi, adică să distrugi cea mai mare parte din bacterii și mucegaiuri care sunt de obicei invizibile cu ochiul liber, dar se dezvoltă rapid în recipientele care nu au fost corect sterilizate.
În mediul umed din borcane, bogat în grăsime sau zahăr, așa cume este cazul borcanelor cu zacuscă sau al celor cu dulceață, bacteriile și stafilococii proliferează într-un ritm surprinzător de rapid. Dacă nu ai sterilizat borcanele corect, în cel mult 10 zile de la prepararea gemului, spre exemplu, poți descoperi că a apărut deja mucegai în borcan.
Bacteriile, sporii de mucegai sau stafilococii se găsesc aproape peste tot în natură, în sol, în legumele și fructele care nu au fost suficient de bine curățate, spălate și fierte. Deosebit de periculoasă este bacteria Clostridium botulinum care declanșează botulismul, o toxiinfecție atât de virulentă și periculoasă, încât poate duce la deces în câteva zile.
Bacteria respectivă supraviețuiește în apă, în diverse alimente lichide, în conservele de legume sau de carne, inclusiv în conservele de iarnă puse în casă, dacă legumele nu au fost fierte corespunzător. Toxina poate fi întâlnită și în borcanele cu miere contrafăcută, păstrată în condiții neigienice. Odată ce sporii acestei bacterii au ajuns în tractul digestiv, ei atacă rapid centrii nervoși cranieni. Se comportă ca o otravă puternică și atacă direct creierul. Contaminarea cu Clostridium botulinum declanșează paralizie, letargie, probleme de respirație și în cele din urmă decesul clinic, dacă nu se intervine prompt. Botulismul este o urgență medicală de cel mai mare risc, iar pacientul trebuie transportat la spital în cel mai scurt timp.
Modul în care se sterilizează borcanele pentru murături și conserve este deosebit de important, tocmai pentru a preveni orice risc de îmbolnăvire și toxiinfecție alimentară.
Cum pregătești borcanele pentru conservele de iarnă
Sterilizarea este etapa cea mai importantă, dar înainte de aceasta verificarea borcanelor și spălarea lor cu detergent sunt două etape esențiale. Chiar dacă ai cumpărat borcane noi, trebuie să respecți aceiași pași pentru a fi sigură că vei conserva alimentele ca la carte! Iată ce ai de făcut înainte de a pregăti dulceața, zacusca sau murăturile pentru iarnă.
Verifică bine borcanele să nu fie sparte, ciobite sau fisurate, pentru că nu vor rezista în timpul procesului de sterilizare. Orice fisură va duce la crăparea borcanelor, în timp ce le sterilizezi la temperaturi înalte în cuptor. În plus, un borcan cu marginea fisurată sau ciobită nu mai poate fi închis ermetic, iar aerul care pătrunde poate favoriza apariția mucegaiului.
Spală bine borcanele cu apă fierbinte și detergent de vase. Insistă la baza borcanelor sau pe la marginea unde vine capacul înfiletat. Acestea sunt zone unde, de obicei, mai rămân urme fine de gem sau zacuscă de la tură trecută și favorizează apariția mucegaiului.
Spală bine cu apă caldă și detergent de vase și capacele, chiar dacă acestea sunt noi și par impecabil de curate. Pe ele se depune praf, care nu trebuie să ajungă în mâncarea ta. Așadar, spală bine capacele și ai grijă să nu folosești capace deteriorate, strâmbe sau ruginite.
Pregătește-te să sterilizezi borcanele cât timp ele sunt calde, după ce le-ai spălat cu apă fierbinte. Pune într-o tavă de cuptor un șervet de bumbac curat, eventual nou și proaspăt spălat, și așază borcanele cu mici spații între ele.
Unele gospodine sterilizează și capacele în cuptorul cu gaz, punându-le cu fața interioară în sus, pe o tavă de cuptor, timp de 5 minute, la temperatură medie. Dar guma din cauciuc alb, din interiorul capacelor, s-ar putea să se deformeze în timpul sterilizării. Este suficient să le speli bine cu apă fierbinte și detergent de vase și să le lași să se usuce complet.
La ce temperatură se sterilizează borcanele în mod corect
Cele mai multe gospodine au cuptoare pe gaze sau cuptoare electrice, dar borcanele pot fi sterilizate și în cuptoarele cu microunde. Iată cum trebuie să procedezi, în funcție de cuptorul pe care îl folosești în bucătărie.
Borcanele calde se pun într-o tavă cu gura în sus, pe un prosop de bumbac, și se introduc la cuptor.
Dacă ai cuptor electric, setează temperatura de 150 de grade Celsius.
Dacă ai cuptor pe gaze, setează o treaptă medie, ca și cum ai coace cozonaci.
Pornește cuptorul și lasă borcanele timp de 15 minute. Temperaturile foarte ridicate vor distruge toți sporii de ciuperci și mucegaiuri.
Dacă ai cuptor cu microunde, pune borcanele direct pe platoul de sticlă al cuptorului și setează aparatul la temperatura maximă. Apoi setează timpul la 2 minute și pornește cuptorul. Aceasta este metoda cea mai rapidă prin care se sterilizează borcanele și cea mai practică, mai ales că multe dintre noi avem deja în bucătărie cuptoare cu microunde.
După ce trece perioada optimă de sterilizare, oprește focul și lasă câteva minute ușa cuptorului deschisă, apoi scoate cu grijă tava cu borcane din cuptor. Folosește mănuși groase de menaj să nu te frigi.
Cât timp borcanele sunt calde (nu fierbinți!), pune în ele dulceața, zacusca sau murăturile. Pregătește conservele de iarnă conform rețetei și înfiletează capacele care au fost și ele bine spălate cu detergent înainte sau sterilizate.
De ce se mai fierb borcanele la bain-marie
Multe gospodine fierb borcanele umplute cu diverse preparate pentru iarnă și folosesc aburii sau mai bine zis tehnica bain-marie pentru a fi sigure că nu mai există niciun risc de mucegăire.
Tehnica bain-marie este o soluție în plus pentru a steriliza borcanele și mai ales conținutul lor, mai ales în cazul conservelor de murături la care se folosește saramura rece și legume crude, care nu au fost preparate termic în prealabil.
Borcanele umplute și bine capsate cu capace se pun într-o oală încăpătoare, care la rândul ei se pune într-o altă oală largă, plină cu apă caldă/fierbinte. Între borcane se pun șervete de bumbac, pentru a nu se ciocni la fiert, apoi se toarnă apă caldă.
Se pun din nou în cuptor sau pe aragaz, la foc mediu, și se lasă să fiarbă între 30 și 45 de minute, din momentul în care se aude clocotind conținutul borcanelor. Astfel, se sterilizează borcanele și conținutul acestora, pentru a preveni orice risc de mucegai. Dulcețurile, zacusca sau murăturile care se prepară la cald vor rezista în cămară mult mai mult timp, decât conservele care nu au fost fierte la bain-marie. Un borcan de zacuscă, de dulceață sau de suc de roșii poate fi păstrat într-o cămară rece în medie timp de 2 – 3 ani, fără niciun risc să se strice, dacă a fost sterilizat corect la bain-marie.
După această etapă, trebuie să reții un truc important. Odată scoase din cuptor, de la bain-marie, borcanele trebuie să se răcească lent. De aceea, bunicile noastre le înveleau în pături. Procesul de răcire lentă fixează foarte bine capacele de marginea borcanelor și previne apariția fisurilor. Așadar, scoate cu grijă borcanele fierbinți folosind mănuși de menaj, pune-le pe tocătoare de lemn unul lângă altul și învelește-le în pături. Conținutul borcanelor se va răci lent și va rămâne perfect steril timp de ani de zile!