În ce constă „micul dejun balcanic”, care este viral pe TikTok. Avertizările nutriționiștilor: „Este de luat în considerare”

.

„Micul dejun balcanic” s-a viralizat pe TikTok. Acesta include legume, proteine și cereale integrale. Cu toate acestea, nutriționiștii au și câteva avertizări.

În ce constă „micul dejun balcanic”, noul trend viral pe TikTok

Majoritatea americanilor nu își încep ziua ronțăind un ardei gras, însă popularitatea de pe TikTok a micului dejun balcanic i-a încurajat pe mulți să experimenteze mai mult din punct de vedere culinar.

Inspirați de ingredientele și obiceiurile alimentare din regiunea balcanică a lumii, oamenii au publicat pe rețelele sociale videoclipuri cu ei mâncând legume crude întregi, pâine, brânză, mezeluri și murături, spune Yasi Ansari, dietetician și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică, pentru TODAY.com.

Micul dejun include adesea și sosuri și creme tartinabile vibrante făcute din ardei kapia, condimente și vinete.

„Micul dejun balcanic este un exemplu foarte bun al modului în care tradițiile alimentare din întreaga lume pot oferi varietate și valoare nutritivă dietei noastre!”, spune dieteticianul Kelly LeBlanc, pentru sursa citată.

„Și ne reamintește în mod excelent faptul că micul dejun nu arată întotdeauna așa cum și-l imaginează americanii”, mai spune LeBlanc.

Dieteticienii susțin că micul dejun balcanic, care nu necesită gătire și pune accentul pe ingrediente proaspete și bogate în nutrienți, poate fi un mod ideal de a vă începe ziua. Există și câteva avertismente însă.

Citește și: Tartă cu spanac și telemea de capră, rețeta lui chef Sorin Bontea. Aperitivul ideal pentru toamnă

Cum arată un „mic dejun balcanic”?

Videoclipul care a dat startul acestei tendințe, realizat de utilizatorul @.dayi, a fost publicat în august 2024 și are, în prezent, peste 6 milioane de vizualizări. Acesta îl arată pe TikTok-er mâncând ardei grași, roșii, castraveți, pâine și brânză.

De când a fost postat acest videoclip, alte persoane de pe platformă au recreat micul dejun cu mici ajustări în funcție de preferințele proprii. Alte versiuni ale micului dejun ar putea include ouă amestecate sau fierte, mezeluri și cârnați, mai susține Ansari. De asemenea, acest mic dejun poate include pâine integrală, a adăugat LeBlanc.

„Îmi place să cred că americanii caută o modalitate mai ușoară și mai creativă de a lua micul dejun și de a se bucura de mai multă savoare”, spune Ansari.

Kristina Vavura, un dietetician bulgar care lucrează și cu pacienți din Scoția, a spus că mesele de pe TikTok seamănă mai mult cu o gustare în Bulgaria, decât cu un mic dejun.

Citește și: Cum să faci burgeri vegani acasă – rețete de burgeri vegetali delicioși

Atenție la cantitatea de proteine!

Pentru Vavura, un mic dejun bulgăresc clasic și convenabil este banitsa, o brioșă sărată făcută cu ouă, o brânză asemănătoare celei Feta și iaurt, a povestit ea. „De obicei, o prepară cu o seară înainte pentru a o putea lua ca mic dejun a doua zi”, spune Vavura.

Dar ingredientele din videoclipurile cu micul dejun balcanic sunt autentice. În special, ea remarcă utilizarea lyutenitsa, o pastă făcută din ardei roșii, roșii și vinete pe care bulgarii o întind adesea pe pâine prăjită pentru un mic dejun rapid.

„Bunicile noastre obișnuiau să o facă vara și să o păstreze în borcane pentru a o putea consuma iarna”, spune Vavura. Dar, deși convenabilă, lyutenitsa pe pâine prăjită nu este un mic dejun complet, spune ea. „De obicei, vă sfătuiesc să mâncați un pic mai multe proteine“, spune Vavura, cum ar fi brânză de vaci sau o carne slabă, precum pui sau curcan.

Citește și: Carmen Brumă are o rețetă de pizza care nu îngrașă. Rapidă, gustoasă și „de slăbit”

Este sănătos micul dejun balcanic?

„În general da, este un trend sănătos”, spune Ansari, adăugând că este încântată să vadă că oamenii mănâncă micul dejun.

„A începe ziua cu ceva de mâncare poate ajuta într-adevăr la susținerea unei relații mai sănătoase cu mâncarea”, explică ea. „Vă poate ajuta să fiți atenți la senzațiile de foame și de sațietate și să vă respectați planurile alimentare.”

Și, desigur, există ingrediente benefice în micul dejun balcanic. Legumele sunt „pline de fibre, vitamine, minerale și antioxidanți”, spune LeBlanc. Iar fibrele din legume acționează, de asemenea, ca un prebiotic, care susține microbiomul intestinal și sănătatea intestinală generală, a adăugat ea.

În special ardeii grași conțin antioxidanții capsantină, violaxantină, luteină și quercetină, spune Ansari. De asemenea, sunt o sursă bună de vitaminele C, A și E, precum și de potasiu, care contribuie la controlul tensiunii arteriale și la sănătatea inimii.

Brânzeturile conțin, de asemenea, substanțe nutritive sănătoase, precum proteine și calciu. Iar pâinea, dacă este făcută din cereale integrale, furnizează fibre, proteine și alți nutrienți sănătoși. Cu toate acestea, nu toate versiunile de mic dejun balcanic de pe social media sunt la fel de sănătoase, avertizează experții.

Citește și: Gogoși rapide cu lingura, rețeta lui chef Sorin Bontea. Sunt gata în 20 de minute!

Avantaje și dezavantaje ale „micului dejun balcanic”

În timp ce brânza și carnea asigură aportul de proteine din alimentație, acestea conțin, de asemenea, grăsimi saturate și sodiu, pe care ar trebui să le ținem sub control. „Dacă brânza este un produs cu un conținut mai ridicat de sodiu, dar restul zilei tale este cu un conținut scăzut de sodiu, poate fi în regulă, dar este ceva de luat în considerare”, susține Ansari.

Iar când vine vorba de mezeluri, „acesta este un obicei pe care nu le-aș recomanda oamenilor să-l adopte, deoarece s-a demonstrat că mezelurile provoacă cancer colorectal și sunt considerate cancerigene de către Organizația Mondială a Sănătății”, spune LeBlanc. Carnea maturată a fost, de asemenea, asociată cu bolile de inimă, a adăugat ea.

Dacă cele de mai sus sunt alimente pe care le aveți deja în frigider și doriți să le adăugați în cantități mici la micul dejun nu e o dramă. „(Dar) aș spera ca oamenii care încearcă să își facă un mic dejun balcanic să nu înceapă brusc să mănânce mai multe mezeluri decât înainte”, spune LeBlanc.

Citește și: Tiramisu fără ouă, rețeta Elwirei Petre. Cum se prepară varianta adaptată pentru copii

„TikTok-eri par să exagereze dimensiunile porțiilor pentru un efect comic.”

Toți experții cu care a vorbit TODAY.com sunt de acord că este important să țineți cont de dimensiunea porțiilor. Volumul de mâncare pe care oamenii îl filmează pentru rețelele sociale nu este în regulă să fie reprodus zilnic.

„În timp ce alimentele din micul dejun balcanic își au rădăcinile în tradiție și au unele componente foarte nutritive, o mulțime de TikTok-eri par să exagereze dimensiunile porțiilor pentru un efect comic”, spune LeBlanc.

„În ceea ce privește brânza, aș încuraja cu siguranță oamenii să opteze pentru calitate în detrimentul cantității”, a completat.

Experții au dorit, de asemenea, să transmită un avertisment referitor la consumul de fibre. Creșterea prea rapidă a cantității de fibre consumate poate duce la probleme gastrointestinale, precum constipație, balonare sau diaree. Va fi nevoie, așadar, să vă acomodați ușor cu această alimentație.

Bucătăria balcanică „ține mai mult de cultură și de sentimentul de apartenență la natură, pentru că de multe ori alimentele se prepară de la zero, cum ar fi iaurtul”, a explicat Vavura. „Este foarte important să facem lucrurile de la zero, să știm de fapt ce punem în mâncarea noastră și să ne facă plăcere să o mâncăm“, a continuat.

Consumul de alimente fermentate și cereale integrale „ar putea fi o modalitate plăcută de a ne reconecta cu tradiția” sau de „a ne întoarce la rădăcinile noastre”, a adăugat LeBlanc. Asta ne poate ajuta să savurăm mai mult mâncarea din farfurie.

Foto: Shutterstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton