Care este glicemia normală în funcție de vârstă

.

Alimentația modernă conține prea multe alimente procesate, prea multă grăsime și zahăr care ne pot afecta profund sănătatea. De aceea este bine să îți faci analizele de sânge periodic și să îți măsori glicemia. Dar trebuie să știi și care este glicemia normală în funcție de vârstă!

Glicemia sau nivelul de zahăr din sânge este un indicator prețios pentru sănătatea noastră! Datorită ei putem depista la timp probleme mari de sănătate care pot fi corectate cu tratamentul potrivit sau care pot fi evitate definitiv! Este important să înțelegi rolul zahărului din sânge, dar și valorile acestuia în diverse perioade, mai ales glicemia normală în funcție de vârstă.

O concentrație mai mare a zahărului din sânge nu înseamnă doar diabet. Ea poate indica și alte afecțiuni, mai ales boli de inimă, boli de nutriție, dereglări hormonale sau chiar un risc mai ridicat de cancer. Dacă ești conștientă de valoarea sănătății tale și dacă ești preocupată de starea ta de bine, îți recomandăm să îți măsori glicemia periodic, cel puțin o dată la 3 – 4 luni. Cu atât mai mult este important să urmărești valorile glicemiei, cu cât ai un stil de viață mai aglomerat, mai stresant și o dietă cu prea multe alimente procesate și dulciuri.

Zahărul din sânge hrănește creierul, mușchii și inima, este esențial pentru circulația sângelui, pentru procesele hormonale sau pentru arderea grăsimilor. Cu toate acestea, prea mult zahăr devine toxic! De aceea, este important să știi care este glicemia normală în funcție de vârstă și în funcție de necesitățile organismului tău.

Ce este glicemia și cum se testează

Analiza glicemiei este deosebit de importantă pentru sănătatea noastră și ar trebui repetată mai des decât o dată pe an, când facem analizele medicale uzuale.

Glicemia reprezintă concentrația de zahăr din sânge, pe înțelesul tuturor. Dar prin zahăr trebuie să înțelegem zaharuri și zaharide pe care le luăm nu doar din dulciuri, ci și din fructe sau din legumele bogate în amidon.

Substanțele care intră în categoria zaharuri/zaharide sunt: fructoza, lactoza, galactoza, zaharoza și glucoza, ultima dintre ele fiind cea mai importanta sursă de energie pentru creier și pentru mușchi, pentru întregul organism.

Digestia zaharului și a amidonului din alimentatie începe cu saliva și continuă cu diverși fermenți pancreatici și intestinali. După descompunerea zahărului, rezultă glucoza care traversează peretele intestinului, ajungând în sânge. Concentrația de glucoză din sânge ne arată glicemia, iar aceasta poate varia în funcție de alimentele consumate (mai ales alimente foarte grase și dulci), în funcție de băuturile dulci sau fructele dulci pe care le mâncăm.

Glicemia este analizată direct din sânge, iar în zilele noastre există numeroase aparate foarte simple cu care poți măsura glicemia normală în funcție de vârstă la tine acasă. Este suficient să pui o picătură de sânge din deget pe senzorul aparatului și astfel vei afla în câteva secunde care este valoarea glicemiei.

Testarea glicemiei se face doar din sânge, iar analizele cele mai bune sunt cele de laborator. Prelevarea de sânge pentru glicemie se poate face aleatoriu, atât dimineața pe stomacul gol, adică a jeun, dar și la 2 – 3 după masa de prânz, adică postprandial.

Care sunt valorile normale ale glicemiei

Concentrația glucozei în sânge – glicemia – este în mod normal cuprinsă între 70 – 120 mg la 100 ml de sânge sau 70 – 120 mg/dl. Ea variază de la o perioadă la alta, și chiar de la un moment la altul al zilei. Este foarte probabil să ai o glicemie ușor scăzută dimineața devreme sau la trei – patru ore după masa de prânz, după ce toate alimentele au fost digerate și procesate de organism.

Nivelul glucozei în sânge poate varia în funcție de:

  • tipul de alimentație,
  • vârsta persoanei,
  • starea de sănătate,
  • activitatea fizică desfășurată,
  • factori genetici,
  • nivelul de stres și oboseală,
  • tratamente medicamentoase,
  • momentul din zi la care se masoară – după fiecare masă se înregistrează o creștere a valorilor.

Aspecte importante legate de variația glicemiei:

  • Glicemia este mai ridicată în cazul seniorilor, ajungând până la 180 mg/dl.
  • Glicemia este cu 15-20% mai mică în cazul femeilor insarcinate.
  • Glicemia poate să scadă sub 65 mg/dl, instalându-se hipoglicemia și stări de rău, amețeli, dureri de cap.
  • Glicemia poate să crească la valori de peste 125 mg/dl, instalându-se hiperglicemia, însoțită de transpirații și stări accentuate de rău.
  • Există o legatură clară între alimentele grase, absorbția zahărului în sânge și apariția diabetului.

Glicemia normală în funcție de momentele zilei

O persoană adultă sănătoasă trebuie să aibă o glicemie scăzută dimineața, după 8 ore de somn, chiar dacă a avut o masă mai copioasă seara. În mod normal, glicemia de dimineață, înainte de micul dejun, nu trebuie să depășească 100 mg/dl. Iar după amiaza, după mese și gustări, ea nu trebuie să depășească 120 – 140 mg.dl

Pe nemâncate (8 ore)Sub 100 mg/dl (70–99 mg/dl)
Înainte de masăSub 100 mg/dl (70–99 mg/dl)
1–2 ore după servirea meseiSub 140 mg/dl (intre 70-130 mg/dl)
La culcare100 -140 mg/dl

Glicemia normală în funcție de vârstă

Valorile normale ale glicemiei diferă nu doar în funcție de mese și de alimentele consumate, ci și în funcție de vârstă. Mulți copii și tineri pot dezvolta prediabet și apoi diabet zaharat din cauza consumului excesiv de dulciuri, de aceea este important ca părinții să le urmărească dieta și să facă analizele medicale periodice.

Iată care este glicemia normală în funcție de vârstă:

  • 60 – 100 mg/dl pentru copiii mai mici de 6 ani;
  • 60 – 100 mg/dl, înainte de masă, dimineața, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani;
  • 60 – 100 mg/dl dimineața, înainte de masă, și cel mult 180 mg/dl în cazul celor cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani;
  • 70 – 100 mg/dl dimineața pentru tinerii de peste 18 ani și adulți până la 60 – 70 de ani
  • 90 – 125 mg/dl după amiaza/seara pentru tinerii și adulții sănătoși, până la 60 – 70 de ani
  • 90 – 130/140 mg/dl după amiaza/seara pentru seniorii peste 70 de ani

Ce valori ale glicemiei indică un prediabet

Nivelul de zahăr din sânge dimineața devreme, după un repaus alimentar lung (8 – 9 ore), poate indica faptul că o persoană este prediabetică sau diabetică pe baza următoarelor valori:

  1. Normal: 99 mg/dl sau mai mic
  2. Prediabet: 100 mg/dl până la 125 mg/dl
  3. Diabet: 126 mg/dl sau mai mare

Testele de zahăr din sânge prelevat după mesele de amiază pot indica faptul că o persoană este prediabetică sau diabetică pe baza următoarelor valori:

  1. Normal: 140 mg/dl sau mai mic
  2. Prediabet: 140 mg/dl până la 199 mg/dl
  3. Diabet: 200 mg/dl sau mai mare

Așadar, mare atenție la glicemie, dacă începe să treacă de valoarea de 100 mg.dl. În acest caz, este bine să îți monitorizezi glicemia mai des, să testezi zahărul din sânge eventual de două ori pe an sau la recomandarea medicului de familie. Prediabetul presupune un risc ridicat de a face diabet zaharat, dacă nu îți schimbi stilul de viață și dacă nu iei măsuri de prevenire.

Ce simptome apar când ai glicemia mare

tanara-care-bea-apa-imbuteliata

Nivelul glicemiei este reglat printr-o serie de hormoni specifici, numiți hormoni hipoglicemici, ce reduc, la nevoie, nivelul glicemiei, și hormoni hiperglicemici, care cresc nivelul glicemiei.

Principalul hormon cu acțiune hipoglicemică este insulina, produsă de pancreas. În momentul în care pancreasul nu produce suficientă insulină sau chiar deloc, nivelul zahărului din sânge crește în mod alarmant, el nu mai este reglat prin mecanismele hormonale și apar dezechilibre.

De cealaltă parte, se regăsesc hormonii care cresc glicemia, respectiv glucagonul, catecolamina, cortizolul și GH-ul. Similar, dacă există o producție deficitară sau intervin anumite probleme de sănătate care afectează producția acestor hormoni, apar dezechilibrele.

În mod simplificat, ne putem imagina organismul uman precum o balanță cu talere. Pe un taler se află hormonii ce reduc nivelul zahărului din sânge, iar pe celălalt, hormonii care cresc nivelul glucozei din sânge. Organismul sănătos menține aceste talere în echilibru, iar acesta din urmă asigură distribuirea energiei proporțional cu nevoile corpului nostru.

Atunci când apare o anomalie, de exemplu, când nu se mai produce suficientă insulină, poate crește pericolul de hipertensiune arterială și sarcină cu risc ridicat, situații care, la rândul lor, pot cauza alte complicații.

Așadar, este foarte important să îți monitorizezi glicemia, mai ales dacă ai observat în mod constant valori mai mari de 100 mg/dl după teste de sânge prelevate a jeun.

Simptomele nivelului ridicat de zahăr din sânge apar de obicei treptat și pot include:

  • senzație intensă de sete;
  • nevoia de a urina frecvent;
  • senzație de slăbiciune sau oboseală;
  • vedere încețoșată;
  • pierdere în greutate.

Când se adună toate aceste simptome și știi că ai un nivel mai ridicat al glicemiei, ia măsuri imediat și adoptă o dietă mult mai sănătoasă. În paralel, fă mișcare! Un sport ușor, fitness, plimbările cu bicicleta sau grădinăritul și plimbările prin parc sunt adevărate tonice pentru organism, care ajută inclusiv la reglarea glicemiei.

Trebuie să reduci drastic consumul de zahăr, dulciuri, alimente grase și prăjite, pâine și produse de panificație, paste, pizza, burgeri. Fă sport, consumă doar apă, supe, ciorbe, lapte și compoturi fără zahăr, ai grijă să te hidratezi corect și menține acest stil de viață pentru tot restul anilor! Îți vei proteja sănătatea și vei evita orice risc de diabet!

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton