Când începe postul Crăciunului 2024

.

Ultima parte a anului este marcată de postul Crăciunului 2024 și de sărbători pline de bucurie și de lumină care preced Nașterea Domnului Iisus Hristos. Cel de al doilea post lung de peste an, postul Crăciunului 2024, aduce o mulțime de tradiții și obiceiuri păstrate cu sfințenie de credincioși.

Luna noiembrie este luna în care, în fiecare an, începe postul Nașterii Pruncului Iisus. Joi, pe data de 14 noiembrie este lăsata secului, iar de vineri, 15 noiembrie, începe postul Crăciunului 2024. Este al doilea mare post din timpului anului ca lungime, după postul Paștelui, dar este un post mai blând, numit adesea de credincioși Postul Bucuriei.

Cât timp durează postul Crăciunului 2024

Postul Crăciunului 2024 va dura de pe data de 14 noiembrie până în seara zilei de 24 decembrie 2024, ultima zi de post care precede Sărbătoarea Nașterii Domnului. În tot timpul postului, credincioșii trebuie să se abțină de la preparatele din carne, lapte, ouă și brânză și să încerce să respecte tradițiile și obiceiurile creștinești legate de zilele de post. Cumpătarea, nu doar la masă, buna cuviință, modestia și mai ales sprijinul celor nevoiași sunt valori pe care fiecare creștin trebuie să și le însușească și cu atât mai mult să le dovedească în perioada postului.

Postul Nașterii Domnului este un post lung, care durează timp de 40 de zile, dar nu întâmplător este numit Postul Bucuriei. Este un post mai ușor de ținut din punct de vedere al alimentației. Sunt mai multe zile cu dezlegare la pește și vin și totodată sunt multe sărbători frumoase care aduc bucurie în casă în timpul acestui post.

Ținând postul cu strictețe, credincioșii se pregătesc să primească vestea cea bună a nașterii Mântuitorului cu sufletul și cu trupul curate. Pentru orice credincios, postul Crăciunului 2024 trebuie să fie o perioadă a bucuriei și a rugăciunilor care ne poartă sufletul mai aproape de Dumnezeu și de binefacerile Lui.

Care este rânduiala postului

Creștinii care vor să țină post după regulile bisericești trebuie să ia aminte la îndemnul călugărilor și al preoților. În mănăstiri, se ajunează luni, miercuri și vineri până în ceasul al XII-lea. Apoi se mănâncă hrană de post uscată sau doar legume fierte, fără ulei.

În zilele de marți și de joi se pot consuma tot felul de legume, gătite cu ulei, și se poate bea și un mic pahar de vin, dacă este dezlegare. În zilele cu dezlegare la ulei și vin, miercurea sau vinerea, acestea se consumă doar o dată, la o masă.

Sâmbăta și duminica se dă dezlegare la pește, care poate fi gătit și cu puțin ulei.

Cine ține postul Crăciunului în 2024 are însă multe alte variante sănătoase de hrană și nu va suferi din lipsa alimentelor de dulce. Toamna se găsesc o mulțime de legume care pot fi mâncate în post, ciuperci, orez, fasole, paste fără ou, compoturi din fructe, salate și tot felul de dulciuri de post care vor îndulci zilele mai grele.

Citate despre zilele de post și rolul lor în viața creștinilor

„De aceea, chiar de la început, creând Dumnezeu pe om, îndată l-a dus și l-a predat în mâinile postului și i-a încredințat acestuia mântuirea lui ca unei maici iubitoare și celui mai bun dascăl.”

„Dacă postul a fost necesar în Rai, cu atât mai necesar este în afara Raiului. Dacă era de folos leacul mai înainte de rană, cu atât mai de folos este după rană.”(Sfântul Ioan Gură de Aur)

„Fiindcă nu am postit, am căzut din Rai. Așadar, să postim acum, ca să ne întoarcem în Rai.”

„Postul este armă împotriva oștirii demonilor.”(Sfântul Vasile cel Mare)

„Postul veștejește pofta, prin rugăciune curățește mintea și o pregătește pentru adevărata contemplare.” (Sfântul Maxim Mărturisitorul)

„Să postim? Desigur, ca să oprim pornirile trupului și să ne înmuiem inimile.”(Sfântul Simeon Noul Teolog)

Tot binele și frumosul se săvârșește și se făptuiește prin post.” (Sfântul Grigorie Palama)

„Mare armă este postul împotriva ispitelor, după cum desfătarea de mâncări este începutul a tot păcatul.”(Sfântul Teofilact al Bulgariei)

„Rugăciunea nu-i un lucru greu. Este o lucrare interioară, o puternică concentrare a sufletului. Rugăciunea are nevoie, în același timp, de post și de priveghere. Postul slăbește patimile, iar privegherea le omoară. Rugăciunea îi dă aripi omului, îl face să urce spre ceruri și-i daruiește harisme dumnezeiești.” Sf. Antim din Chios

„Ce folos este ca trupul să fie deșert de bucate, iar sufletul a-l umplea de păcate? Ce folos este a fi galbeni și ofiliți de post, iar de pizmă și ură să fim aprinși? Ce folos este a nu bea vin și a fi beți de veninul mâniei? Ce folos este a nu mânca cineva carne și cu hulele a rupe carnea fraților noștri? Ce folos este a ne opri de cele ce sunt uneori slobode și a face cele ce nu sunt niciodată slobode? Că Dumnezeu pe aceia îi iubește și îi cinstește, care se feresc de cele oprite.” Antim Ivireanu

„Pentru cei ce postesc de bună voie, postul le este folositor tot timpul pentru că demonii nu îndrăznesc să atace pe cel ce posteşte, iar îngerii, păzitorii vieţii noastre, stau cu plăcere lângă cei ce-şi curăţesc sufletul cu post.” Sf. Vasile cel Mare

Părintele Cleopa Ilie spunea că postul este de două feluri: duhovnicesc şi trupesc. „Postul duhovnicesc este acesta: să postim şi cu limba, să postim şi cu ochii. Limba să nu vorbească minciuni, nedreptăţi şi cuvinte putrede şi stricăcioase; ochii să nu privească cele spre sminteală; urechea să se înfrâneze de a auzi cântece lumeşti; mâna să postească, să nu iscălească zapise nedrepte sau pâră, sau să altă nedreptate“. 

Postul trupesc însemna abţinere de la băut mult şi înfrânare de la mâncăruri de carne, brânză, ouă, lapte, untdelemn, iar cei căsătoriţi trebuie să ducă viaţa curată şi cinstită: „Nu ajută nimic postul trupesc fără cel duhovnicesc”, îndemna marele duhovnic de la Sihăstria.  

Mari sărbători în postul Crăciunului 2024

Când începe postul Crăciunului 2024

Perioada celor 40 de zile de post, înaintea Nașterii Domnului, este o perioadă cu multe sărbători creștine, însoțite de obiceiuri și tradiții frumoase. Iată ce sărbători mari sunt în perioada postului, conform calendarului creștin ortodox.

  • 14 noiembrie, joi – Lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului; Sfântul Apostol Filip sau Filipii de toamnă
  • 15 noiembrie, vineri – cruce neagră – Începe Postul Crăciunului 2024
  • 21 noiembrie, joi – cruce roșie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
  • 30 noiembrie, sâmbătă – cruce roșie – Sfântul Apostol Andrei
  • 6 decembrie, vineri – cruce roșie – Sfântul Ierarh Nicolae
  • 25 decembrie, luni – cruce roșie – Nașterea Domnului, Crăciunul

Zile cu dezlegare la pește, la ulei și vin în Postul Crăciunului

Orice post este mai ușor de îndurat, dacă are mai multe zile cu dezlegare la pește, la ulei și vin. Iar postul Crăciunului are mai multe sărbători și mai multe zile cu dezlegare, decât cel al Paștelui. Iată și zilele în care ai voie să adaugi ulei în preparatele tale, în care ai voie să consumi vin și carne de pește. Din cele 40 de zile de post, 22 de zile avem dezlegare fie la pește, fie la ulei și vin. Dar nu uita că laptele, ouăle și carnea de pasăre, de vită sau de porc sunt interzise tot timpul postului.

16 noiembrie – Sfântul Apostol Matei – dezlegare la ulei și vin

21 noiembrie – Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – dezlegare la pește

23 noiembrie – Sfantul Cuvios Antonie de la Iezeru Valcea – dezlegare la ulei și vin

25 noiembrie – Sfânta Muceniță Ecaterina – dezlegare la pește

26 noiembrie – Sfântul Stelian – dezlegare la pește

28 noiembrie – Sfântul Ștefan cel Nou – dezlegare la ulei și vin

30 noiembrie – Sfântul Andrei – dezlegare la pește

2 decembrie – Sfântul Prooroc Avacum – dezlegare la pește

3 decembrie  – Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica – dezlegare la pește

4 decembrie – Sfânta Muceniță Varvara – dezlegare la pește

5 decembrie – Sfântul Sava – dezlegare la pește

6 decembrie – Sfântul Nicolae – dezlegare la pește

7 decembrie – Sfânta Muceniță Filofteia – dezlegare la pește

9 decembrie – Zămislirea Sfintei Fecioare Maria – dezlegare la pește

10 decembrie – Sfântul Mina – dezlegare la pește

12 decembrie – Sfantul Spiridon al Trimitundei – dezlegare la pește

13 decembrie – Sfantul Ierarh Dosoftei – dezlegare la ulei și vin

14 decembrie – Sfântul Mucenic Calinic – dezlegare la ulei și vin

16 decembrie – Sfântul Prooroc Agheu – dezlegare la pește

17 decembrie – Sfântul Prooroc Daniel – dezlegare la pește

19 decembrie – Sfântul Trifon și cuvioasa Aglaia – dezlegare la ulei și vin

21 decembrie – Sfânta Iuliana – dezlegare la ulei și vin

Ce semnificație are lăsata secului pentru postul Crăciunului

Ziua de 14 noiembrie are o semnificație aparte în obiceiurile creștinești. Este ziua în care se lasă sec, adică este prima zi în care se renunță la orice preparat din carne. Este și ultima zi în care se mai pot prepara plăcinte și bucate grase, cu ulei, și ultima zi în care se mai bea vin, dacă vrei să ții postul strict, conform regulilor bisericești.

La sat, gospodinele spalau bine oalele și lingurile cu care au gătit cărnuri și le întorceau cu gura în jos de lăsata secului. Apoi aduceau din cămară alte oale curate și tacâmuri, în care nu se gătea niciodată carne. În aceste oale urmau să pregătească bucatele de post până la Crăciun.

Acest obicei prin care femeile întorceau oalele avea și o semnificație mistică. Gospodinele credeau că în acest fel își apără familia de boli și dureri, pentru că postul Crăciunului înseamnă totodată curățenia trupului, adică sănătate și putere în fața bolilor și suferințelor.

foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton