Cu flori şi emoţii, uniforme şi ghiozdane în spate, prima zi de şcoală rămâne memorabilă. Astăzi, cu greve şi şcoli dărâmate, atunci cu drapele şi cântări de imn…
… singura practică ce trece clasa în fiecare an rămâne careul din curtea şcolii.
Un pas important pentru „boboci”, prima zi de şcoală este pentru mulţi o reală traumă după şaşe – şapte ani de joacă.
Totuşi, nu toate amintirile sunt atât de sumbre. Vedetele îşi amintesc că s-au distrat nemaipomenit când şi-au pus pentru prima dată uniforma şi ghiozdanul în spate.
Află ce amintiri ne-au împărtăşit Toni Grecu, Dan Bittman şi Monica Tatoiu despre primul lor 15 septembrie petrecut la şcoală!
Mic, dar viteaz, Dan Bittman s-a luat la bătaie din prima zi de şcoală, mărturisind că nu prea se dumerise cu ce se întâmplă pe 15 septembrie.
„Era un băiat de aceeaşi vârstă cu mine pe care ţin minte că îl chema Mihai Stătulescu. Am vrut să arătăm fiecare ce noţiuni de karate are fiecare, dar, bineînţeles, părinţii noştri au intervenit imediat să ne despartă”, povesteşte prezentatorul de televiziune.
„Nu prea ştiam cu ce se mănâncă şcoala, unde mai pui că eram atât de mic că nu vedeam nimic din ce se întâmplă pe-acolo”, spune Bittman.
Dar, din ce se întâmplă astăzi pe 15 septembrie nu s-a schimbat nimic, doar că atunci aveam toţi uniforme şi matricole, băieţii, cravată roşie cu tricolor, iar fetele, bentiţe”
Monica Tatoiu
În prima zi de şcoală, Monica Tatoiu cânta imnul naţional şi asista în fiecare an la ridicarea drapelului.
„Înainte, copiii, în calitatea lor de pionieri, se implicau altfel în evenimentele şcolare”, spune ea. „Utecişti fiind, purtam nişte uniforme oribile, negru cu alb, cu volane şi cămaşă scrobită. După aceea, le-am prins şi pe cele albastre, în care păream pedepsiţi”, îşi aminteşte fosta profesoara de matematică.
Mai târziu, prima preocupare era cum să scurteze fusta şi să scape de bentiţă, dar asta era mai greu că se făceau controale, se verificau până şi matricolele să nu fie scoase, îşi aminteşte Monica Tatoiu.
Spune că a asistat la foarte multe schimbări în şcoala generală, însă cea mai mare traumă a fost când i s-a schimbat învăţătoarea.
„În rest, noi nu am suferit ca pionieri”, ne spune, „dimpotrivă, mergeam la şcoală şi sâmbătă să facem curat, să punem perdele sau să culegem struguri cu camioanele, iar pentru noi era parcă o sărbătoare”.
Toni Grecu: frizeriile şi fabricile aveau clientelă asigurată
„Nu am foarte multe amintiri de atunci, dar ţin minte că în prima zi de şcoală era o regulă ca toţi băieţii să fie proaspăt tunşi. Eram toţi îmbrăcaţi la fel şi trebuia să fim toţi călcaţi şi apretaţi pentru că se făcea inspecţie la haine. În liceu, în schimb, am purtat uniforme proprii făcute după cele ale jandarmilor francezi. Atunci, fabricile şi frizeriile aveau clientela asigurată în perioada asta”, povesteşte el.
Ca şi astăzi, festivitatea de deschidere se făcea în cadrul careului din curtea şcolii, cu directoarea care rostea acelaşi discurs cu caracter de lemn pe care îl spunea în fiecare an, îşi aminteşte umoristul de la Divertis.
Chiar dacă nu a luat parte la manifestări patriotice, Toni Grecu mărturiseşte că în fiecare an pe 15 septembrie trăia febra începutului de an şcolar, azi doar în calitate de părinte.
Citeşte pe pagina următoare cum au început prima zi de şcoală Luminiţa Anghel şi Mihai Albu.