România este una dintre cele mai bogate țări în ape minerale, iar majoritatea stațiunilor balneoclimaterice are izvoare de apă minerală cu beneficii extraordinare pentru sănătate. Află care sunt cele mai bune izvoare de apă minerală din România, ce proprietăți au și cum se consumă apa minerală în mod corect.
La Olănești ne vindecăm suferințele renale și scăpăm de pietrele biliare, iar la Băile Herculane ne vindecăm stomacul, dar și suferințele ochilor. România are câteva stațiuni cu izvoare de apă minerală extraordinare. Numeroși pacienți merg în fiecare an la cură de ape minerale și renunță la tratamentele clasice cu pastile, cel puțin pentru o vreme.
Apele minerale și apele termale de la noi din țară sunt pe locul trei în Europa și constituie un potențial uriaș pentru turismul medical. Apa minerală are puteri vindecătoare și poate trata o mulțime de afecțiuni de stomac, afecțiuni renale, suferințe cardiace, probleme cu tensiunea sau cu glicemia.
Descoperă care sunt cele mai bune stațiuni cu izvoare de apă minerală din țară, ce calități are fiecare și cum poți face o cură de ape minerale, în funcție de afecțiunile pe care le vindecă.
Pentru cei mai mulți români, apa minerală este apa carbogazoasă, dar se face o confuzie regretabilă. Apa minerală este atât plată, cât și natural carbogazoasă (sau cu bule, cum se spune în popor). Dar ceea ce o deosebește de apa de la robinet sau de apa de la o fântână oarecare este concentrația ridicată de săruri minerale și oligoelemente specifice.
Calciul și magneziul din apa minerală oferă cele mai mari beneficii pentru sănătate, în timp ce iodul, fluorul și litiul sunt cele mai importante oligoelemente de care organismul are nevoie zilnic.
Sărurile de calciu din apa minerală ajută la remineralizarea oaselor, iar magneziul și bicarbonatul din apa minerala susțin și ele sănătatea oaselor. De asemenea, o concentrație mai mare de săruri de magneziu previne riscul unor boli cardiovasculare, susține sănătatea inimii, conferă un tonus și o energie mai bună organismului, susține imunitatea și previne totodată asteniile și stările de anxietate.
Un consum constant de apă minerală, fie ea plată sau carbogazoasă, previne depunerile de colesterol și protejează astfel inima, ajută rinichii și vezica biliară și previne disfuncții digestive precum constipația sau indigestia.
Apa minerală are foarte puține contraindicații. Fiind mai acidă decât apa de fântână sau apa de la robinet trebuie consumată moderat de către persoane care au smalțul dinților fragil. De asemenea, unele izvoare de apă minerală bogate în calciu nu sunt indicate celor care au probleme cu stomacul și rinichii.
Dar curele cu apă minerală sunt benefice și ar trebui ca fiecare dintre noi să ne bucurăm o dată pe an de un sejur în stațiunile balneoclimaterice. Apa minerală cea mai bună și cu adevărat vindecătoare este apa pe care o bem direct de la sursă, direct de la izvoarele amenajate în stațiuni.
Ea își pierde o bună parte din proprietăți, dacă este depozitată în sticle și consumată la câteva zile distanță. Cea mai eficientă cură se face chiar la sursă, iar pentru acest lucru trebuie să știi care sunt cele mai bune stațiuni cu izvoare de apă minerală din România. O bună parte dintre acestea au și izvoare de băi termale, așa cum este Felix, Herculane sau Căciulata.
Așa cum izvoarele minerale reprezintă adevărate tratamente pentru stomac, rinichi sau inimă, izvoarele termale sunt extraordinare pentru bolile articulare, pentru durerile de mușchi și de oase, pentru frumusețea pielii, dar și stimularea circulației sanguine și activitatea cardiacă.
Cele mai bune stațiuni cu izvoare minerale din România
Călimănești – Căciulata
Situate într-un cadru pitoresc, pe valea Oltului, cele două stațiuni din județul Vâlcea au fost treptat renovate și modernizate, beneficiind de centre spa moderne și de bazine cu apă termală. Apele minerale din cele două stațiuni înfrățite sunt de 4 tipuri, în funcție de temperatură: 1. Ape reci (sub 20 grade Celsius – folosite pentru uz intern) 2. Ape hipotermale (20 – 34 grade Celsius – Cozia 3 si 4) 3. Ape termale (42 – 43 grade Celsius – Forajele 1004 Caciulata, Cozia 1 si 5) 4. Ape geotermale (peste 87 grade Celsius – Forajele 1006 Caciulata, 1007 Calimanesti, 1008 Cozia) După gradul de mineralizare, aici se regăsesc 4 tipuri de izvoare: 1. Izvoare oligominerale (sub 1 g la mie) – Calimanesti 7 si 14 2. Izvoare hipotone (1-8 g la mie) – majoritatea izvoarelor 3. Izvoare izotone (8-9 g la mie) – Calimanesti 5 si 8 4. Izvoare hipertone (peste 10 g la mie) – Calimanesti 6
În parcul din Căciulata se află izvorul 2 cu apă slab clorurată, bicarbonată, sodică, magneziană şi calcică, recomandată pentru tratamentul ulcerelor duodenale cronice, în gastroduodenite cronice, în gastroduodenite hiperacide, precum şi în litiaze renale.
Tot în parcul din Căciulata se află și izvorul 4 cu apă sulfuroasă, clorurată, sodică, recomandată pentru unele afecțiuni renale, dar numai la sfatul medicului.
În parcul hotelului Central din Călimănești se află alte patru izvoare de ape minerale recomandate de asemenea pentru afecțiuni ale stomacului, rinichilor și inimii, pentru prostată, dischinezii biliare, enterocolite.
Olănești
Izvorul nr. 24 din statiunea Olanesti
O altă stațiune faimoasă pentru izvoare cu apă minerală este Olănești, aflată tot în județul Vâlcea, într-o mică depresiune înconjurată de dealuri și păduri. Stațiunea s-a dezvoltat rapid în ultimii ani, s-au construit pensiuni și hoteluri moderne cu piscine și centre spa. Dar cele mai importante resurse sunt apele minerale.
Izvoarele de aici sunt recunoscute de zeci de ani și au primit numeroase premii internaționale. Ele au diverse compoziții oligominerale, sunt sulfuroase, sodice, calcice, feroase și bogate în magneziu. Curele cu apele tămăduitoare din Olănești sunt recunoscute drept tratamente foarte eficiente împotriva pietrelor la rinichi, a nefritelor, a gastritelor și ulcerelor, a sechelelor lăsate de hepatite.
Spre exemplu, izvorul 24 este renumit în toată Europa și depășește ca valoare terapeutică izvoarele din KarlsBad sau Evian. Apa este slab sulfuroasă și tratează o listă impresionantă de afecțiuni:
• litiaza renală • litiaza urinară în afara perioadelor colicative • infectii urinare • diateza urică si oxalică • glomerulonefrite vindecate cu sechele minore • guta • hiperuricemie • diabet zaharat • dischinezii biliare • colicestopatii nelitiziace sau calculi nemobilizaţi • hepatite cronice • insuficienta hepatică • intoxicatii cu metale grele • pielonefrite • pielite • pielocistite
Accesul la apa izvoarelor se face pe baza unei cartele pe care fiecare pacient o primește după o consultație cu medicul balneolog, care îi indică cura cea mai potrivită pentru afecțiunile lui.
Borsec
Apa minerală îmbuteliată la Borsec este, poate, cea mai bună la gust din toată țara. Orice român știe de apa minerală Borsec, iar izvoarele cu apă minerală din această stațiune sunt renumite la nivel mondial. Stațiunea este situată în județul Harghita și este înconjurată de munți împăduriți, având o mulțime de atracții pentru turiști, de la pârtia de ski și de bob, la mofete, piscine, centru spa cu ape termale, trasee turistice amenajate și baze sportive.
Dar comoara acestei stațiuni o reprezintă izvoarele minerale. Accesul la izvoare este liber și se pot face cure de câte 10 – 14 zile cu ape pentru stomac, pentru rinichi, pentru tensiune și circulația sângelui, pentru bilă sau pentru vezica biliară. Apele minerale naturale din Borsec sunt ape bicarbonatate, calcice, magneziene, sodice, hipotone, neferuginoase, respectiv cu un conținut foarte scăzut de fier. Această diversitate de constituenți chimici naturali conferă apei calități curative deosebite. Au un conținut echilibrat de minerale, un conținut scăzut de fier şi o concentrație ridicată şi stabilă de CO2 natural.
Conform studiului ştiințific realizat în anul 2006 de Institutul pentru Diabet, Nutriție și Boli Metabolice N.C. Paulescu, apa minerală din Borsec ajută la controlul diabetului, favorizează producția de insulină în mod natural, favorizează digestia, are un efect diuretic puternic și reduce cantitatea de sodiu din urină. Totodată, apa carbogazoasă de Borsec este recomandată persoanelor care vor să slăbească, deoarece le conferă o senzație de sațietate și îi ajută să elimine cantitățile mari de alimente sau gustările dintre mese.
Herculane
Băile Herculane este cea mai veche stațiune din România, dar a renăscut din cenușă. Vechile băi imperiale, la care a venit cândva chiar Împărăteasa Sisi a Austriei sunt în continuare o ruină. Dar în jurul lor au fost renovate toate hotelurile, care au construit noi centre spa și centre de tratament cu renumitele ape termale de Herculane.
”Întreaga zonă este împânzită de ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, uşor sulfuroase cu o mineralizare între 0,5-2,6 g/l şi temperatura între 38,5 şi 53,5°C; ape minerale termale clorurosodice, bicarbonatate, calcice cu o mineralizare între 0,6-3,5 g/l şi temperatura între 46-56°C şi ape minerale termale clorurosodice, bromurate, iodate și sulfuroase, temperatură ce poate atinge 62°C și mineralizare între 3,87-7,93 g/l. Cele peste 20 de izvoare naturale de apă termominerală sunt înșirate de-a lungul Cernei, pe o lungime de aproape 4 km”, putem citi pe site-ul www.desprespa.ro
Majoritatea acestor izvoare sunt folosite pentru băi și au proprietăți fenomenale pentru bolile de piele, pentru durerile articulare și musculare, reumatism, artroze și artrite. Dar pentru consum intern se poate folosi apa de la două izvoare importante și anume Diana III și Neptun III. Cele două izvoare pot trata diskinezii biliare, colecistite cronice, sechele postoperatorii ale căilor biliare, infecțiile urinare, precum și unele suferințe ale stomacului, ficatului și rinichilor.
De asemenea, în centrul stațiunii, este o fântână cu izvoare bogate numite Domogled 1 și 2. Apele de aici au o puritate ridicată și un conținut foarte scăzut de sodiu, fiind potrivite pentru hrana bebelușilor și pentru cure benefice pentru stomac.